Brasiilia kukutas kuninga troonilt

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilia väravalööjad Fred (vasakul) ja Neymar.
Brasiilia väravalööjad Fred (vasakul) ja Neymar. Foto: SCANPIX

Brasiilias peetud maailmajagude karikaturniiri finaalis andis kodumeeskond aimu, et valitsev Euroopa ja maailmameister Hispaania võib olla viimaks troonilt langemas. Veenev 3:0 võit kergitas peoperemehed tuleval suvel peetava MMi eel soosikuseisusesse.

«Ma ei saaks ennast paremini tundagi,­» kiitis turniiril kolmandat korda järjest võidutsenud Brasiilia peatreener Luiz Felipe Scolari. «3:0 võitu ei osanud ette kujutadagi, aga ka meie mängupilt oli uskumatult hea. Nüüd võin unistada sellest, et käime õiget teed, millel jätkates suudame järgmise aasta MMil teiste tiitlipretendentidega võrdselt mängida,» lausus üksteist aastat tagasi brasiillased korra juba maailma parimateks tüürinud Scolari.

Fred  viis finaalis juba teisel minutil Brasiilia juhtima ning kaks minutit enne poolajapausi kasvatas Neymar eduseisu. Teist poolaega oli kulunud taas napid kaks minutit, kui Fred juba kolmanda palli Iker Casillase selja taha saatis. Hispaania võimaluse mängu tagasi tulla luhtas penalti väravast mööda saatnud Sergio Ramos ning lõplikult kustusid nende lootused 68. minutil, kui kaitsja Gerard Pique tõmbas maha Neymari ja saadeti väljakult minema.

«Me ei ole löömatud ja finaal tõestas seda. Teame, kui raske on võita, aga alati võita ei saa ja aeg-ajalt tuleb kaotus kasuks,» filosofeeris Hispaania peatreener Vicente del Bosque, kelle hoolealused olid enne finaali alistamatuks jäänud 29 järjestikuses mängus. «Brasiilia mängis paremini ja on õnnitlusi väärt, neil tuli kõik välja.»

Kolmanda koha mängus lõpetasid Itaalia ja Uru­guay normaalaja 2:2 viigiseisul ning kuna lisaajal väravaid ei löödud, selgitati võitja penaltiseeriaga. Seal kerkis kangelaseks saapamaalaste puurivaht Gianluigi Buffon, kes tõrjus nii Diego Forlani, Martin Caceresi kui ka Walter Gargano löögi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles