Mätas tahab kuulda oda tartaani tungimise häält

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Risto Mätas tegi eile hea võistluse, ent loodab järgmisel nädalal olla veel parem.
Risto Mätas tegi eile hea võistluse, ent loodab järgmisel nädalal olla veel parem. Foto: Marko Saarm / Sakala

Viljandis peetud võistlustel püstitas odaviskaja Risto Mätas isikliku rekordi 82.43. Kettaheite võitis Gerd Kanter.

«Kodustaadion, hea ilm, mõnus atmosfäär … kuniks Viljandis võistlusi korraldatakse, tulen siia alati viskama,» sõnas eile isikliku rekordi 82.43 püstitanud odaviskaja Risto Mätas. Lisaks rekordiparandusele tõstis odamehe rahulolu MMi B-normi täitmine. Suure tõenäosusega viib see ta augustis Moskvas toimuvale MMile.

Rekordvise õnnestus Mätasel justkui pooljuhuslikult. «Oda läks hästi lendu ja tuul oli soodne,» iseloomustas ta. Viimasel katsel viskas ta 81.86 ja selle sooritusega oli hoopis rohkem rahul: «Selle viske ajal sain juba aru, mida täpselt teen. Seeria tervikuna näitas aga, et visketehnikaga pole veel kõik täiesti korras.»

Hooajaks korralikult valmistunud Mätast tabas kevadel tagasilöök – ilmselt ületreenituse tulemusena ei saanud ta oda kuidagi lendama. Midagi muud ei jäänud üle, kui tuli korraks end tagasi tõmmata ja hoojooks rahulikumaks sundida. Sellest oli abi, kuid samas annab odamees endale aru, et suurtulemust nii ei püüa. «Selleks pean hoojooksu taas kiiremaks muutma,» nentis ta.

Vorm on siiski hea ja Mätas soovib seda tuleval nädalal veelgi paremaks tulemuseks vormida. Audentese staadionil peetavaks heitjate seeriavõistluste etapiks on ta seadnud endale selge eesmärgi.

«Tahan seal oda tartaani visata, Andrus Värnik on seda suutnud,» viitas Mätas sealse staadioni tavapärasest pisut lühemale muruväljakule. «Tahan kuulda häält, mis sellest tekib – see on muusika mu kõrvadele. Tänasest (eilsest – toim) viskest poleks vist napilt piisanud.» Üle Audentese staadioni muruplatsi viskamiseks peab oda kanduma üle 82 ja poole meetri.

Kuniks Mätasel pole täidetud MMi A-norm 83.50, ei saa ta end Moskvasse sõidu suhtes päris kindlana tunda. Suurim kodune konkurent Tanel Laan­mäe on jalavigastusega mängust väljas, kuid eile 78.05 visanud ja neljanda koha saanud Erki Leppik ning juba varem 78 meetrini küündinud Marko Jänes püsivad ohtlikult lähedal.

«Tean, et sellel tasemel on oma tulemusele kolme meetri lisamine keeruline, kuid odavise on selline ala, kus võib juhtuda igasuguseid asju,» nentis Mätas. «Füüsiliselt on poisid minust tugevamad.»

Eile olid Mätase suurimad konkurendid lätlased. Pekingi olümpiahõbe Ainars Kovals viskas 80.71 ja Zigismunds Sirmais 79.73.

Esimest korda sellel hooajal võistles kodus Gerd Kanter. Võiduks piisas 63.27st, Märt Israel heitis 61.86. «Treeningute põhjal tundus seisund olevat hea, kuid rõõmutekitavat heidet ei tulnud,» tõdes Kanter.

Marek Niit jooksis 200 m 21,05 ja sai Konstantin Petrõšovi (20,65) järel teise koha. «See oli täiesti paras aeg. Tulin lõunaks bussiga Viljandisse – magasin staadionil ja sõin siin,» kirjeldas Niit oma päeva. Ta kinnitas, et endiselt on tema eesmärgiks Moskva MMi normi püüdmine.

Mitu hooaega vigastuste tõttu vahele jätnud kolmikhüppaja Liane Pintsaar püstitas hooaja tippmargi 13.30.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles