Buttoni valitsemine muudab vormel-1 hooaja igavaks

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jenson Button vallatles eile pärast võitu koos meeskonna ning võistluse ajal tulemusi näitava tahvlikesega.
Jenson Button vallatles eile pärast võitu koos meeskonna ning võistluse ajal tulemusi näitava tahvlikesega. Foto: AP / Scanpix

Tänavuse vormelihooaja alguses pakkusid Jenson Buttoni võidud meeldivat elevust. Nüüd, pisut rohkem kui kaks kuud hiljem, tähendab briti järjekordne võit totaalselt igavat kihutamist.



Kuivad faktid viitavad emotsioonide õigsusele. Pärast pühapäeval Türgis Istanbulis peetud võistlust, on vormel-1 sarjas sõidetud seitse etappi, neist kuus on võitnud Button. MM-sarja kokkuvõttes edestab ta aga teisel kohal olevat meeskonnakaaslast Rubens Barrichellot 25 punktiga.

Austraalias esimene, Malaisias esimene, Hiinas kolmas, Bahreinis esimene, Hispaanias esimene, Monacos esimene, Türgis esimene… Kus on siin põnevus? Kas Michael Schumacheri valitsemisajast tuttavad ühe mehe etendused on taas tagasi?

Buttoni laused viitavad ülekaalu jätkumisele tulevikuski. «Täna oli mu auto kindlasti parem kui eelmistel etappidel,» väitis ta Türgi võistluse pressikonverentsil. «Paistab, et asi läheb järjest paremaks, ning see tekitab fantastilise tunde.»

Kuid võib-olla on see kõik tasu viimaste aastate vaevade eest – üheksa aasta eest 20-aastase noorukina vormelimaailma astunud ning tulevaseks võitjaks tituleeritud mees vajus pikkadeks hooaegadeks kõikvõimalike edetabelite alumisse osasse.

Tõsi, vahepeale jääb küll karjääri esimene võit 2006. aastal Ungaris, ent ülejäänud 154 sõitu tõid rohkem masendust kui rõõmu. Järsk tõus saabus koos tänavuse hooaja algusega.   
Kuid Buttoni edu pole ainult tema osava roolikeeramise teene ning seda mõistab ta ka ise. Eile rääkis ta pressikonverentsil, et olles kindla võitjana finišijoone ületanud, hõiskas ta raadio teel tiimile ohtralt tänusõnu.

«Mis ma oskan teile öelda? Te ehitasite mulle tõeliselt võimsa auto ning ma ei suuda teid täiel määral tänada – te kõik olete legendid!» meenutas vormelimaailma valitsejaks tüüriv mees oma sõnu. «Soovisin, et nad kõik oleksid saanud minuga poodiumil seista.» 

Teisest stardiruudust rajale tuisanud Button möödus kiiresti juhtinud Sebastien Vettelist ning kruvis tempo kohe vaid endale jõukohaselt kõrgeks. Laitmatult töötanud Brawn GP tiimi sõiduvahend kandis ta kindlalt võidu suunas. Finišisirgel võis ta juba vallatult raja ühest servast teise vänderdada.

«Sain stardist hästi minema ning kasutasin oma võimaluse ära,» rääkis Vetteli eksimuse abil liidriks kerkinud Button. «Tegelikult oli ju põnev võidusõit, ent tundsin kogu võistluse jooksul, et oleme konkurentidest sammu võrra ees. Naeratus püsis mu näol pea terve võidusõidu vältel.»

Teisena lõpetanud Mark Webber nimetas Buttonit meheks teiselt planeedilt.
«Saime Vetteliga kiiresti aru, et esikoht on juba läinud ning kogu võitlus käis ainult selle peale, kes lõpetab tema järel teisena,» tunnistas meeskonnakaaslasega kõva duelli pidanud Webber.

Buttonile valmistas erilist heameelt teadmine, et kahe nädala pärast võisteldakse tiimi kodurajal Silverstonis. «Minna sinna liidrina… see on imeline tunne,» õhkas individuaalselt ja koos Brown GPga meeskondlikult MM-sarja juhtiv Button. «Kuid teame, et peame samas vaimus jätkama, vaid siis suudame oma paremuse säilitada.»

Üliõnnelik oli ka Brown GP tiimi pealik Ross Brawn, kelle rõõmu ei suutnud rikkuda ka meeskonna teise sõitja Barrichello katkestamine. «Selle hooaja kirjeldamiseks napib mul juba ülivõrdeid,» tunnistas ta. «Meeskond ja meie partnerid tegid siin meeletut tööd, et autot täiendada ning jõuda just sellise ideaalse seadistuseni.» Samas ei unustanud ta viitamast Barrichello ebaõnnestunud sõidu tagamaadele – ülikogenud brasiillase auto sidur jukerdas juba stardihetkest alates.

Eile kolmandana lõpetanud Vettel paistis autost välja ronides üsna morni olekuga. Liidrikoha kergekäeline loovutamine mõjus noorele kihutajale liiga mõru pillina. «Kaotasin liidrikoha enda süül, kuid olgem ausad – tänast võitjat poleks miski vääratanud. Button oli lihtsalt niivõrd hea,» andis ta võitjale au, ent tunnistas, et pole oma tulemusega rahul.

Vormel-1
Türgi GP

1. Jenson Button, Brawn GP, 2. Mark Webber, Red Bull +6,7, 3. Sebastian Vettel, Red Bull +7,4, 4. Jarno Trulli, Toyota +27,8, 5. Nico Rosberg, Williams +31,5, 6. Felipe Massa, Ferrari +39,9, 7. Robert Kubica, BMW +46,2, 8. Timo Glock, Toyota +46,9.
MM-sari:
1. Button 61 punkti, 2. Rubens Barrichello 32, 3. Vettel 29, 4. Webber 27,5, 5. Trulli 19,5, 6. Glock 13

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles