Pettuseplaan nurjas Kalevi ja Levadia mängu

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Kalevi meeskonna fännid peavad kohtumist Levadiaga veel ootama.
Tallinna Kalevi meeskonna fännid peavad kohtumist Levadiaga veel ootama. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Eesti meistriliigas astuti nädalavahetusel pretsedenditu samm, kui mängijad võimaliku kihlveopettuse tõttu väljakule ei pääsenudki.

Laupäeva õhtul kell 19.30 pidanuks Kadrioru staadionil algama Tallinna Levadia ja Tallinna Kalevi vaheline meistriliiga 17. vooru kohtumine, kuid napilt pool tundi enne avavilet teatas peakohtunik Roomer Tarajev mõlemale meeskonnale ootamatu uudise: mäng jääb ära. Õige pea üllitas Eesti Jalgpalli Liit ametliku avalduse, kus kinnitas, et põhjuseks on mängutulemusega manipuleerimise kahtlus – FC Levadia suureskoorilisele võidule oli panustatud ebaharilikult suuri summasid.

«Vabandame mõistagi kõigi pealtvaatajate ees, kuid petturitega võitlemisel tuleb käituda jõuliselt,» märkis Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak avalduses. Jalgpalliliidu infojuhi Mihkel Uibolehe sõnul polnud tegu kahtluse, vaid selge veendumusega. «Mängu saab ära jätta ainult siis, kui pettuse osas on sajaprotsendiline kindlus. Seekord oli meil see olemas,» lausus ta, soovimata uurimise huvides detaile täpsustada.

Karistus olgu karm

Uibolehe sõnul valiti mängu ärajätmisega teadlikult raske, kuid õige tee. «Meie liiga on tänavu olnud sellest probleemist vaba ning ehkki antud kontekstis ei ole võib-olla väga kohane midagi positiivseks nimetada, on meil samas hea meel, et õnnestus pettus ära hoida,» toonitas ta. «Tegemist on minu andmetel Euroopas, aga võib-olla ka maailmas üsna ainulaadse juhtumiga.»

Levadia esines kiire avaldusega, mõistes võimaliku mängutulemusega manipuleerimise kui ebaausa ja sporti kahjustava tegevuse hukka. «FC Levadia on meistriliigas mänginud alates 1999. aastast ning klubi pole kunagi kahtlustatud kihlveopettuses ega mängutulemusega manipuleerimises,­» öeldi avalduses. «FC Levadia on mängu ärajäämisest ülimalt šokeeritud ja nördinud ning avaldab lootust, et juhtumi põhjustanud isikud selgitatakse välja ning neile mõistetakse Eesti Jalgpalli Liidu poolt õiglane karistus.»

Tallinna Kalevi president Raimo Nõu lausus samuti, et kõik käis laupäeval hästi ruttu ja ootamatult. «Täpseid asjaolusid me ei tea ja võib ju tõesti olla, et mõni naftašeik otsustas Eesti liigasse miljon eurot panna. Kuid ka mina leian, et antud olukorras oli mängu ärajätmine õige – oleks ju halb, kui meile oleks siit kindel kaotus tulnud. Ma ei saa muidugi sajaprotsendilise kindlusega väita, et mitte keegi meie mängijatest pole pettusega seotud, aga loodame väga, et nad on kõik puhtad,» lausus ta.

Kalevi mängijad on varemgi kihlveokahtluste keskmesse sattunud – viimati saadeti mullu suvel meeskonnast minema noor väravavaht Stanislav Tokarev. «Eemaldasime ta kohe, kui jalgpalliliidust ja ka väljastpoolt meile vastavad signaalid tulid,» sõnas Nõu. «Samuti käis meil talvel testimisel kaks mängijat, kelle puhul anti teada, et nende taust on kahtlane – loobusime neist jalamaid. Aga me pole jälitusorgan, vaid klubi, seega jätame praegu uurimise alaliidu hooleks. Kahjuks ei näe keegi inimeste sisse, ei Kalev, Levadia, Flora ... Tegu on ju moraaliküsimusega,» lausus ta.

Nõu toonitas, et kui mõne mängija süü peaks tõendamist leidma, kaalub Kalev tema vastu rahalise nõude esitamist. «Kavatseme tegutseda karmilt, mitte hakata kedagi õigustama või kaitsma. Kuid meil pole seni kellegi suhtes kahtlusi olnud. Kõik tänavused välismängijad on meile tulnud agentide kaudu ning näiteks üks mees (kapten ja keskkaitsja Yasar Koca – toim) siirdus äsja siit Türgi esiliigasse. Välismängijad on seega samuti motiveeritud tööd tegema ega eelista ühekordset kiiret tulu,» sõnas Nõu.

Samas nentis ta, et Kalev on pettusejuhtumite suhtes nii mõnestki konkurendist haavatavam. «Levadias on siiski vaid profijalgpallurid, meie aga pool­amatöörmeeskond, kus mõnel mängijal on võib-olla kiire rikastumise kiusatus suurem. Lahendus saakski olla vaid see, kui meie liiga muutuks niivõrd tugevaks, et kellelgi poleks vajadust pettustega tegeleda.,» lausus ta. «Samas olen täiesti kindel, et kus tegijaid, seal nägijaid, ning petturite nimed tulevad välja.»

Uurimine võtab aega

Uibolehe sõnul on raske ennustada, millal alaliidu distsiplinaarkomisjon võiks uurimisega lõpule jõuda. «Mida võib selles sfääris nimetada kiireks, tähendab tavamõistes aeglast,» märkis ta. «Näiteks UEFA esimene karistus kihlveopettuste eest tuli 2010. aastal, kuid kõne all oli 2004. aasta mäng.

Levadiale oli mängu ärajäämine valus ka seetõttu, et enne neljapäeval toimuvat eurosarja korduskohtumist Bala Towniga jäädi ilma väärt võimalusest vormi kontrollida. «Mis teha, peab pildi ilma selleta ette saama,» nentis peatreener Marko Kristal. «Aga oleme esimesest kohtumisest päris palju rääkinud ja loodan sellest ka video saada,» sõnas ta 0:1 kaotusega lõppenud avamängu kohta. Uibolehe sõnul kahetseb ka alaliit juhtunut. «Kahju, et nii läks, aga mõistetavalt ei saanud me otsust tehes seda arvestada. Loodame, et nad võidavad ikkagi!» lisas ta.

Eesti meistriliiga

17. voor: FC Infonet – Sillamäe Kalev 0:1 (60. Zahovaiko), FC Kuressaare – Nõmme Kalju 0:1 (18. Kimbaloula), Narva Trans – Tartu JK Tammeka 0:1 (31. Tiirik)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles