Kes on maailma läbi aegade parim meestennisist?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John McEnroe
John McEnroe Foto: Reuters / Scanpix

Pärast Roger Federeri võitu tänavustel Prantsusmaa lahtistel tennisemeistrivõistlustel kogus taas hoogu arutelu, kes on maailma läbi aegade parem meestennisist. Kas võit andis auväärse tiitli automaatselt Federerile või on kõigi aegade parim hoopis Rod Laver, kes suutis kaks korda ühe aasta jooksul kõik neli suure slämmi turniiri võita? Või on parim hoopis Pete Sampras, kelle nimel sarnaselt Federerile 14 suure slämmi turniirivõitu?

Postimees uuris, millisel seisukohal on Eesti tennisetegelased – kes on parim?

Toomas Leius, tennisetreener ja legendaarne tennisist:

Oma aja kohta on täiesti kindlalt läbi aegade parim Pancho Gonzales (võitnud kahel korral USA lahtised), teda ei saa teistega võrreldagi, ta on kõigist pikalt ees. Alates 1940. aastate lõpust kuni 1960. aastate lõpuni oli ta mängijana väga kõva. Kõik mehed, kes Wimbledoni võitsid, said tema käest kogu aeg nii et tolmas. Rod Laver võitis küll suure slämmi turniire, aga Gonzalest võitis 25 mängust ainult ühes.

Ma ei oskagi öelda, kes tema järel teine võiks olla. Fakt on see, et Laver oleks korjanud kindlasti rohkem turniirivõite, aga ta vahepeal viis aastat ei mänginud.

Selge, et Roger Federer on ka esimese viie seas, samamoodi ka Björn Borg. Gonzalese panin esimeseks, võib-olla siis paneksin Laveri teisele kohale, aga ülejäänud, ehk siis Federer, Sampras ja Borg, oleks enam-vähem ühel pulgal.   

Redt Reimal, Rene Buschi Tennisekooli treener:

Prantsusmaa lahtiste võiduga kandideerib Roger Federer tõsiselt maailma kõigi aegade parima tiitlile, tegelikult ta ongi parim. Tänapäevase konkurentsi juures võita nii palju, kui ta on võitnud – see ei ole võrreldav sellega, mis oli kunagi.

Federeril oligi see Prantsusmaa lahtiste tiitel puudu, see takistas teda nimetamast kõigi aegade parimaks. Nüüd on tal Pete Samprasega ühe palju suure slämmi turniirivõite, aga Sampras Prantsusmaal ei võitnud, seetõttu on ikkagi Federer parim.

Federer, Sampras, Rod Laver oleks minu esikolmik, sealt edasi tuleksid ehk Andre Agassi, Björn Borg ja John McEnroe, kuid nad on kõik ikkagi Federerist kraad nõrgemad. Muidugi on ka Ivan Lendl, kes on 19 korda suure slämmi turniiridel finaalis mänginud, see on ka kõva saavutus, aga tema miinus ongi see, et ta pole nii palju võitnud.

Peeter Lamp, Eesti Davis Cupi koondise kapten:

Parimad on ikka Roger Federer, Pete Sampras… jah, edasi läheb raskemaks. Rafael Nadal on liialt noor, et teda sinna nimekirja panna. Võib-olla siis veel Andre Agassi, John McEnroe ja Björn Borg. Need viis on minu arvates läbi aegade parimad.

Federer ja Sampras on kõige rohkem suure slämmi turniire võitnud, see on juba üks näitaja. Federeri poolele kaldub seetõttu, et ta on võitnud kõikidel platsidel, nii liival, murul kui kõva kattega väljakul, Samprasel jäi Prantsusmaal võit saamata.
 
Miks Federer? Tema mäng on palju meeldivam kui teistel. Federeri kohta on ka öeldud, et ühel sajandil sünnib üks selline mängija. Loomulikult pole mina seda öelnud, aga ma täielikult jagan seda arvamust.

Ain Suurthal, Audentese spordikooli treener:
Olen sellele küsimusele vastamisest hoidunud, kuna kipub olema niimoodi, et seda kõige-kõigemat otsitakse alati kaasaegsete seast. Aga me ju ei tea, kui suured mehed need olid, kes sajandi alguses tipus olid.

Läbi aegade parimate hulka kuuluvad Pete Sampras ja Rod Laver ning Roger Federer on vaieldamatult nendega ühes rivis, aga et keegi hakkaks seal kaks sammu ette astuma on võib-olla natuke palju tahetud.

Ühte konkreetset oleks kindlasti kerge välja öelda, aga see on paratamatult kellegi subjektiivne arvamus. Ei saa niimoodi võrrelda, kuna tegemist on väga erinevate ajastute inimestega.

Oleks, et Federeri valitsemisperiood kestab veel umbes viis aastat ja ta suudab ennast paarist põlvkonnast läbi närida, siis võib-olla tõesti oleks ta parim, aga praegu on seda natuke varavõitu öelda.

Kes on sinu arvates maailma läbi aegade parim meestennisist? Anna oma hääl Postimehe spordiküljel olevas küsitluses!

Meenutuseks, mille poolest küsitluses esile toodud mehed on tenniseajalukku läinud:

Roger Federer
Federer on endine maailma esireket, kes püsis edetabeli liidrina rekordilised 237 järjestikust nädalat. Eelmise aasta augustis lükkas Rafael Nadal ta tabelis teiseks, kus ta paikneb siiani.

Šveitslase nimel on mitmed tenniserekordid - ta on võitnud 14 suure slämmi turniiri (kolmel korral Austraalia lahtised, korra Prantsusmaa lahtised, viiel korral Wimbledoni ja viiel korral USA lahtised). Seda rekordit jagab ta Pete Samprasega.

Lisaks on Federer üks kuuest mehest, kes suutnud karjääri jooksul võita kõik neli suure slämmi turniiri. Federer on mänginud 19 suure slämmi turniiri finaalis, seda rekordit jagab ta Ivan Lendliga.

Rod Laver
Laver on endine maailma esireket, kes paiknes edetabeli tipus seitse aastat järjest (1964-1970). Austraallane on ka ainus tennisist, kes on suutnud kahel korral võita aasta jooksul kõik suure slämmi turniirid (1962 ja 1969).

Pete Sampras
Sampras on endine maailma esireket, kes võitis karjääri jooksul 14 suure slämmi turniiri, ainsana jäi tal saamata Prantsusmaa lahtiste karikas.

Sampras mängis karjääri jooksul 52 suure slämmi turniiril 241 üksikmängus ja kaotas vaid 38 kohtumist. Wimbledonil triumfeeris ta kokku seitsmel korral, seda rekordit jagab ta William Renshaw'ga. USA lahtistel on Sampras võitnud viiel korral, sama palju võite on seal saanud ka Jimmy Connors ja Roger Federer.

Ameeriklane oli maailma esireket kuus järjestikust aastat (1993-1998).

Andre Agassi
Agassi on endine maailma esireket, kes on võitnud kaheksa suure slämmi turniiri ning kuldmedali Atlanta olümpiamängudel.

Agassi on üks kuuest mehest, kes on karjääri jooksul võidutsenud kõigil neljal suure slämmi turniiril.

Ameeriklane võitis karjääri jooksul ka 17 Masters-sarja turniiri, seda saavutust pole ükski teine mängija veel korrata suutnud.

Fred Perry
Perry oli endine maailma esireket, kes püsis tabeli tipus viis aastat, neist neli järjestikust aastat (1934-1938).  

Perry võitis karjääri jooksul kaheksa suure slämmi turniiri, ta on üks kuuest mehest, kes võidutses karjääri jooksul kõigil neljal suurturniiril.

Ühtlasi on Perry viimane inglane, kes kõigil neljal suure slämmi turniiril võidurõõmu maitsta sai.

Don Budge
Budge oli maailma esireket, kes hoidis tabeli kõrgeimat positsiooni kokku viis aastat. Ameeriklane on enim tuntud seetõttu, et ta oli esimene meestennisist, kes suutis ühe aasta jooksul kõik suure slämmi turniirid võita.

Ivan Lendl
Lendl on endine maailma esireket, kes sündis Tšehhoslovakkias, ent sai 1992. aastal USA kodakondsuse.

Lendl võitis karjääri jooksul kaheksa suure slämmi turniiri, ühtekokku jõudis ta 19 suurel slämmil finaali. Seda rekordit jagab ta Roger Federeriga. Ta jõudis 11 järjestikusel aastal vähemalt ühe suure slämmi turniiri finaali, samaga on hakkama saanud ka Pete Sampras.

Maailma edetabeli esikohal paiknes Lendl kokku 270 nädalat (kuid mitte järjest).

Björn Borg
Borg on endine maailma esireket. Rootslane võitis karjääri jooksul 11 suure slämmi turniiri (aastatel 1974-1981), võidutsedes viiel korral Wimbledonis ja kuuel korral Prantsusmaa lahtistel.

Vahemikus 1973-1981 alistas Borg oma vastased kuivalt ehk neile geimigi andmata koguni 116 korral.

Rafael Nadal
Nadal on praegune maailma esireket, kes tõusis tabeli tippu mullu augusti keskpaigas, tõrjudes troonilt kauaagse liidri Roger Federeri.

Nadal on võitnud kuus suure slämmi turniiri, lisaks krooniti ta eelmisel aastal meeste üksikmängus Pekingi olümpiavõitjaks. Hispaanlane võidutses Prantsusmaa lahtistel neljal järjestikusel aastal (2005-2008), samaga on hakkama saanud veel vaid Björn Borg. Nadal on esimene hispaanlane, kes võitnud Wimbledonis ja Austraalia lahtistel.

Nadal on kõige edukam olnud saviliivaväljakutel, tema nimele kuulub ka pikim võiduseeria ühel väljakukattel – 2005. aasta aprillist kuni 2007. aasta maini võitis Nadal liival 81 järjestikust matši.

Boris Becker
Becker on endine maailma esireket. Sakslane võitis karjääri jooksul kuus suure slämmi turniiri ning kuldmedali meeste paarismängus Barcelona olümpiamängudel.

Becker on noorim tennisist, kes Wimbledonis meeste üksikmängus võidutsenud, olles toona vaid 17-aastane.

Roy Emerson
Emerson võitis karjääri jooksul 12 suure slämmi tiitlit üksikmängus ning 16 paarismängus. Austraallane on ainus meestennisist, kes on võitnud kõigil neljal suure slämmi turniiril nii üksik- kui ka paarismängu. Tema 28 suure slämmi turniiri tiitlit on rekord, mida siiani pole ükski meestennisist püüda suutnud.

Jimmy Connors
Connors on endine maailma esireket, kes püsis tabeli tipus 160 järjestikust nädalat. Connors hoidis esikohta kaheksal korral, kokku 268 nädalat.

Ameeriklane võitis karjääri jooksul kaheksa suure slämmi turniiri. Ainsana jäi tal võit saavutamata Prantsusmaa lahtistel, kus ta jõudis neljal korral poolfinaali.

John McEnroe
McEnroe on endine maailma esireket. Ameeriklane võitis karjääri jooksul seitse suure slämmi turniiri üksikmängus (kolmel korral Wimbledonis ja neljal korral USA lahtistel), üheksa paarismängus ja ühe suure slämmi turniiri segapaarismängus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles