Tulevased tipud asuvad Eestis tiitlit jahtima

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu 18. mehena NBAsse valitud Giannis Antetokounmpo mängis Kreeka noortekoondisega Tallinnas.
Tänavu 18. mehena NBAsse valitud Giannis Antetokounmpo mängis Kreeka noortekoondisega Tallinnas. Foto: SCANPIX

U20 EM-finaalturniir toob tänasest Eesti korvpalliväljakutele noored mehed, kellest kasvavad järgmised Euroliiga ja ehk isegi NBA tähed.

Täna kell 13.30 visatakse Tallinnas pall mängu esimestes korvpalli U20 EM-finaalturniiri kohtumistes. Senist turniiri parimate mängijate nimekirja vaadates leiab sealt pea eranditult vaid tänaseks staari staatusesse tõusnud mehi – Nikos Zisis, Erazem Lorbek, Ersan Ilyasova, Miloš Teodosic, Kostas Papanikolau, Nikola Mirotic. Mullu parimaks nimetatud prantslane Leo Westermann tuli aga läinud hooajal KK Partizaniga nii Serbia kui ka Aadria liiga võitjaks. Seega on selge, et järgmise kahe nädala jooksul näeb Eestis hulgaliselt tulevasi Euroliiga ja NBA mehi.

Suursoosikute ringi tuleb alustada kaks aastat tagasi Leedus peetud U18 turniiril võidutsenud Hispaaniast. Tõsi, vigastuse tõttu ei saabu Tallinna mulluse U20 EMi kolmandana lõpetanud hispaanlaste suurim täht Alejandro Abrines. Mullu Barcelona ridades Euroliigas pallinud noormees valiti mõne nädala ees draft’i 32. mehena NBAsse, kuid põlveliigese põletiku tõttu ei naase ta väljakule enne augustit.

Hispaania demonstreeris aga nädala eest lõppenud koduse turniiri võiduga, et ka ilma Abrinesita saadakse hästi hakkama – mängud Horvaatia, Sloveenia ja Tšehhi vastu võideti vastavalt 10, 10 ja 26 punktiga. Hispaanlaste selge liider on Madridi Reali ridadesse kuuluv 20-aastane ja 203 cm pikkune Daniel Diez, kes kontrollturniiril viskas kolme mänguga keskmiselt 18 punkti. Vastavalt vajadusele nii suure kui ka väikese ääre positsioonil tegutsev Diez oli hispaanlaste liider ka mullusel U20 finaalturniiril, kui viskas Hispaania parimana väga hea tabavuse juures keskmiselt 14,3 punkti ja võttis 5,9 lauapalli.

Tiitlit asub kaitsma Leedu, kelle klassiga oli võimalik tutvuda äsja Rakvere turniiril, kus Ukrainat võideti kuue, Eestit 21 ja Soomet koguni 33 punktiga. Igas mängus kerkisid seejuures esile erinevad mehed – ukrainlasi kostitas näiteks 31 punktiga Vaidas Kariniauskas, Eestit aga 18 punktiga Osvaldas Olisevicius.

Nädala jagu enne finaalturniiri algust proovisid kõrgetasemelisel kontrollturniiril Türgis omavahel võimeid veel kuus meeskonda, kelle seast tõmbas pikima kõrre mullune poolfinalist Prantsusmaa. Istanbulis viiest mängust neli võitnud prantslaste eest särasid draft'i avaringis valitud Livio Jean-Charles ja Prantsusmaa esiliiga lõppenud hooaja parimaks nimetatud keskmängija Mouhammadou Jaiteh. Kontrollturniiri parimaks valiti aga samuti viiest mängust neli võitu saanud Serbia suur äär Luka Mitrovic.

Eestiga koos kuulub D-alagruppi lisaks Prantsusmaale ka Itaalia, kes lõpetas samuti koduse kontrollturniiri võidukalt. Ukrainast, Gruusiast ja Bulgaariast jagu saanud meeskonna suurimad tähed on Bologna Virtust esindav suur äär Aristide Landi ning USAs kõrgharidust omandav Amedeo Della Valle.

Eesti avavastase Sloveenia ühe silmapaistvama mehena tõi peatreener Andres Sõber välja mängujuhi Luka Rupniku, rõhutades aga samas, et tugevaid mehi jagub igasse meeskonda. «Kõigil on paar-kolm venda, kes on suutelised mängu tegema,» märkis ta. Kui vaadata näiteks NBA poole, siis äsjase draft’i põhjal on nimekaim Eestisse saabuja hoopiski Kreekat esindav Giannis Antetokounmpo – vaid 18-aastase ja 2.06 pika mehe valis järjekorras 15ndana Milwaukee Bucks.

Finaalturniir

• A-alagrupp: Kreeka, Saksamaa, Leedu, Serbia, Gruusia

• B-alagrupp: Rootsi, Ukraina, Horvaatia, Türgi, Montenegro

• C-alagrupp: Bulgaaria, Läti, Venemaa, Hispaania, Iisrael

• D-alagrupp: Tšehhi, Sloveenia, Prantsusmaa, Itaalia, EESTI

Iga grupi kolm paremat meeskonda pääsevad vahegruppi, kaks viimast mängivad kohamänge.
------------------------------------------------

Sõber: eks vaatame, kuidas meid alistama hakatakse

Täna kell 20.45 Saku Suurhallis Sloveeniaga kohtuv Eesti koondis eesotsas peatreeneri Andres Sõbraga on valmis Vana Maailma parimatelt mõõtu võtma. «Ei taha ära sõnada, aga poisid on minu meelest küll valmis. Ma ise pean vaatama, et neile jalgu ei jää,» lausus Sõber päev enne turniiri algust. «Vaatame, kuidas see meie alistamine teistel välja hakkab tulema.»

Vigastused Eesti koondist ei paina, ka pühapäevases trennis jalga väänanud Rauno Nurger on mänguvalmis. Küsimärk on põhitagamehe Sander Saare kohal, kes tegi õhtuse treeningu kaasa, kuid on haiguse tõttu kuus-seitse päeva platsi kõrval olnud.

Eesti koondis mängib kodusel turniiril järgmises koosseisus: Mihkel Schleicher, Oliver Metsalu, Rauno Nurger, Martin Paasoja, Rait-Riivo Laane, Kent-Kaarel Vene, Kristen Meister, Tiit Talumaa, Martin Jurtom, Taavi Leok, Kevin Täpp ja Sander Saare.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles