Vägev! Eesti heitleb täna edasipääsu eest

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti koondise võidumängus kerkis resultatiivseimaks Oliver Metsalu, kes kogus hea visketabavuse juures 21 punkti.
Eesti koondise võidumängus kerkis resultatiivseimaks Oliver Metsalu, kes kogus hea visketabavuse juures 21 punkti. Foto: Toomas Huik

Kui neljapäeva õhtul näis, et korvpalli U20 EMi alagrupiturniiri kaks esimest kohtumist kaotanud Eestil pole enam ülemisse vahegruppi jõudmiseks suuri võimalusi, siis eile tekkis ootamatult uus võimalus. Nimelt alistas Sloveenia Itaalia ning see tekitas olukorra, kus Eesti pidi eile võitma Tšehhi, et täna tekiks võimalus heidelda Itaaliaga edasipääsu eest.

Kohtumise neljas veerandaeg kujunes tõeliseks närvidemänguks. Esmalt lasi vahepeal juba kindlana näivat eduseisu nautinud Eesti Tšehhi vaid nelja punkti kaugusele, ent siis suudeti Martin Jurtomi korvide abil uuesti eest pääseda. Kaks ja pool minutit enne lõppu oli vahe taas 13 punkti ning seda edu enam käest ei antud. Eesti võitis 75:58 ja jätkab täna võitlust.

Oliver Metsalu tõi Eesti parimana 21 punkti, Martin Paasoja lisas 17 ja Martin Jurtom 11 silma. Elu ja surma peale mäng Itaaliaga algab täna kell 20.15.

Esimesel poolajal püsis mäng kindlalt Eesti kätes. Vaid korraks pääses Tšehhi 3:2 juhtima, ent see oli ka kõik – Eesti juhtis pidevalt ligikaudu kümne punktiga. Esimese veerandaja järel näitas tabloo 21:15, poolajavileks olid eestlaste edunumbrid 32:24.

Tegelikult võinuks Eesti edu olla suurem, kuid sarnaselt päev varem Prantsusmaa vastu peetud kohtumisega said kirstunaelaks vabavisked. Lõpuks tabati neid esimesel poolajal kümnest üritusest kõigest kolm. Õnneks polnud ka tšehhid vabaviskejoonel erilised kuldkäed – 15 viskest tabasid nad vaid 6. Tegelikult oli Tšehhi visketabavus tervikuna vilets, küündides esimesel poolajal napilt 24 protsendini. Eestlased olid märksa kindlamad, eriti veel kohtumise alguses, kui kolmese joone tagant tabati kolm korda järjest eksimatult.

Kolmandal veerandajal muutus mäng pisut lahtisemaks. Tšehhidel sattus hoogu Dalibor Fait, kes tabas lühikese ajaga neli kolmest. Seejuures oli 205 cm pikkune tsenter tšehhide tõeline must hobune. Enne eilset mängu oli ta toonud keskmiselt 1,5 punkti mängust ning kaheksast viskest oli tabanud vaid ühe … Paraku paukus tema püss just Eesti vastu.

Vaatamata Faiti ootamatule imesoolole pääses Eesti mõni minut enne kolmanda veerandaja lõppu juba 13 punktiga juhtima, kuid edu suudeti kiiresti maha mängida. Uskumatult must päev oli Eesti mängujuhil Rait-Riivo Laanel, kes murdis küll mitu korda korvi alla, kuid tegi pikkade vastaste vahel raskeid viskeid, mis ei tabanud. Eesti olukorra tegi keerulisemaks seegi, et rünnakutel resultatiivselt tegutsenud Martin Paasoja sai neljanda vea. Eile kitsast mängijate ringi kasutanud Sõbra manööverdamisvõimalused muutusid ahtamateks. Uuesti sekkus ta mängu alles siis, kui lõpuni jäi viis ja pool minutit.

Hiilgavat turniiri on mängimas aga meie lõunanaabrid lätlased, kes kindlustasid eile endale D-alagrupi esikoha. Seejuures saadi eile jagu ühest suursoosikust Hispaaniast 75:67. Varem olid nad alistanud Venemaa, Iisraeli ja Bulgaaria.

Läti koondist veab 193 cm pikkune tagamees Kaspars Vecvagars, kes on nelja mänguga visanud keskmiselt 20,3 punkti, mis annab talle selles arvestuses kolmanda koha. Seejuures tabab ta hea protsendiga. Eriti kõva on tema panus olnud kahes raskemas kohtumises – Venemaa vastu tõi ta 25 punkti, eile viskas aga hispaanlastele 22 silma.

Täiseduga jätkab ka Leedu, kes on seni võitnud kolm kohtumist. Täna kohtuvad nad alagrupi viimases mängus samuti seni vaid võite tunnistanud Kreekaga.


U20 EM-finaalturniir

Tabeliseisud

•    A-alagrupp: Leedu 3-0, Kreeka 3-0, Saksamaa 2-2, Gruusia 0-3, Serbia 0-3

•    B-alagrupp: Montenegro 3-0, Türgi 2-1, Horvaatia 1-2, Rootsi 1-2, Ukraina 1-2

•    C-alagrupp: Läti 4-0, Hispaania 2-1, Venemaa 1-2, Iisrael 1-2, Bulgaaria 0-3

•    D-alagrupp: Sloveenia 3-1, Prantsusmaa 2-1, Itaalia 2-1,

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles