Suhtumine tegi Poomist väärika mehe

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eilne treening Lilleküla jalgpallistaadionil jäi Mart Poomil koondise rivistuses mängijana karjääri viimaseks.
Eilne treening Lilleküla jalgpallistaadionil jäi Mart Poomil koondise rivistuses mängijana karjääri viimaseks. Foto: Mihkel Maripuu

Miks jõudis jalgpallilegend Mart Poom kaugemale, kui ühelgi teisel eestlasel seni on õnnestunud? Vastus on lihtne: mees on tõeline professionaal, kes oma käitumisega kõigile eeskujuks.



Täna kell 21.30 Lilleküla jalgpallistaadionil oma lahkumismängus Portugaliga platsile tulev Poom peab olema üks eriline mees. Lahkuva veterani kiitmisega polnud keegi rahvuskoondisekaaslastest kitsi. Vastupidi, nii palju head ühe inimese kohta kuulda on üsna haruldane.

«Kümnendil, mil Poom tipus püsis, on ta üks väärikamaid maailmas läbi löönud eestlasi,» kiitis Eesti jalgpallikoondise peatreener Tarmo Rüütli hoolealuse viimase treeningu eel. «Ta on tõeline näidismees igas vallas. Nii koolis kui treeningul, nii väljakul kui selle ääres.»

Lisaks suurepärastele jalgpallioskustele – ilma nendeta maailma tugevaimasse, Inglismaa jalgpalliliigasse ei jõua – tõid kaasvõitlejad esile just Poomi suhtumise, selle koha pealt peaksid kõik talle alt üles vaatama.

«Temast professionaalsemat ja tõsisemat sportlast pole Eestis enne nähtud,» tunnustas praegune sinisärklaste kapten Raio Piiroja.

See viis Poomi Inglismaa kõrgliigasse, kus parimatel aegadel võitles tollane eestlase klubi Derby County tabeli ülemise otsa kohtade peale. Lisaks mängud Sunderlandi eest ja pääsemine kuulsasse Londoni Arsenali, mis piirdus paraku küll vaid 45-minutilise mänguajaga. See on rida, millele pole praegustest eestlastest kellelgi midagi vastu panna.

«Me võime siin küll mõelda, et oleme kõvad mehed, kuid Poomi kõrval pole me miskit saavutanud,» tunnistas oma karjääri eredaima saavutusena Fredrikstadiga Norra karikasarja võitnud Piiroja.

Kes võiks aga praegustest sinisärklastest nõnda kaugele küündida? Paljud noored eestlased mängivad juba praegu Norras ja mujal Euroopas ning Rüütli ei välista, et ka täna Portugali vastu väljakule jooksvatest meestest võiks keegi kunagi kõige kõrgemal tasemel mängida. Pealegi on kandepind palju laiem kui ajal, mil Poom konnatiigist välja sai.

«Tihtipeale jäävad andekad mängijad kuhugi toppama, kuna  neil puudub poomilik suhtumine,» ütles Rüütli.

Küll aga tunnistas Rüütli, et mõnes palluris tippmängija ainest on, ja nii tema kui ka Piir­oja mainisid eelkõige ühte nime – Ragnar Klavanit. 23-aastane Klavan on juba praegu tiitlite poolest tunnustatuim Eesti jalgpallur, kuna kevadel tuli ta AZ Alkmaariga Hollandi meistriks.

Rüütli kiitis mehe mitmekülgsust ja omadusi ning arvas, et juba praeguse taseme juures saaks ta Briti jalgpallis hakkama. Piiroja, kelle karjääri jooksul samuti Suurbritanniasse siirdumisega spekuleeritud, arvas, et Klavanil on kõik ees.

«Klavanil on küll kõik enda kätes,» märkis Piiroja, kellele sekundeeris täpsustavalt Rüütli: «Samas on vaja olla õigel ajal õiges kohas.»

Klavan ise ei soovi aga kuskile rutata ja kui oleks valida järjekordse Hollandi meistri tiitli ja Inglismaa nõrgemasse meeskonda pääsu vahel, valiks eestlane esimese.

«Inglismaa liiga on suur mõiste. Tabeli ülemise otsa klubidesse läheksin küll, kuid nõrgematesse mitte. Vähemalt praegu arvan nii,» sõnas Klavan.

Ja tegelikult ei piisa ainult suhtumisest, tähtis on olla ka suurepärane jalgpallur, mida Poom enda puhul pidevalt tõestas. Kes ei usu või ei mäleta, siis neile võib vastata näiteks Portugali koondise peatreener Carlos Queiroz, kes juhendas lõunamaa meeskonda ka 1994. aasta MM-valikturniiril.

«Meil oli vaja võita Eestit rohkem kui kolme väravaga, kuna Itaalia oli mänginud nõnda hästi (10.11.1993 Lissabonis – toim). Paraku tegi Poom selles mängus ühe suurepärase tõrje teise otsa, ta oli fantastiline,» kiitis Queiroz, kes oli tollal huvitatud isegi Poomi palkamisest Lissaboni Sportingusse. «Tahtsin teda Lissaboni tuua, et saaksin teda iga päev karistada.»
Kui Eestist muud ei teata, siis Queirozi näitel Poomi küll. Ja meie läbi aegade kuulsaima jalgpalluri lahkumisetendusest on teadlikud ka külalismängijad.

«Ma ei tea Eesti koondisest palju, aga tean, et see on Poomi lahkumismäng,» sõnas Juventuses palliv Tiago. «Saadan ta ära parimate soovidega.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles