Kaarel Nurmsalu pani Soome koondise paika

Jaan Martinson
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarel Nurmsalu treeneri kätel.
Kaarel Nurmsalu treeneri kätel. Foto: FINNJUMPING

Soome suvise kolme hüppemäe turnee avavõistlusel pani Kaarel Nurmsalu kogu põhjanaabrite paremikule pika puuga. Rovaniemi normaalmäel oli Nurmsalu esimene hüpe päeva pikim, 94 meetrit, teisel suutis viiekordne maailmameister Janne Ahonen eestlasega võrdsele kaugusele maanduda, mõlemad said kirja 93 meetrit. Kokkuvõttes edestas Nurmsalu järgnevaid enam kui kümne punktiga. Teise koha sai Pasi Ahonen, kolmanda Jarkko Määttä.

«Meele teeb rõõmsaks muidugi,» kommenteeris Nurmsalu. «Esimesel hüppel tuul mängis, oli loterii. Mina sain hea tuule, aga mitte väga hea. Ahonen seevastu lasi poomi allapoole tuua ja põrus – tuul oli halb ja ta lendas vaid 87 meetrit. Sestap näitab teine hüpe, kui kõigil oli sama poom ja tingimused, jõuvahekordi paremini.»

Täna peaks Ruka mäel toimuma teine osavõistlus, kui tuul liiga vali ei ole, ning siis saaks Nurmsalu sõnul pildi selgemaks. «Tegelikult on seis põnev, sest Rovaniemis olid minu järel väga huvitavad, kuid tundmatud poisid, paljud koondislased põrusid. Seega võib Soome tiimis mõndagi muutuda.»

Tegelikult sujub kõik põhjanaabrite koondisega koos treeniva Nurmsalu soovide järgi. Eelmise talve teises pooles parimaks «Soome» suusahüppajaks kerkinud Nurmsalu ei taha kohta loovutada vaatamata sellele, et koondisega liitus taas suur staar Janne Ahonen.

Üheskoos käidi hiljuti Oberstdorfi laagris, misjärel anti teada, et just Nurmsalu ja Ahonen lähevad juuli lõpust alates võistlema suvises MK-sarjas. Teised soomlased pole tasemel ja peavad treenimisele keskenduma.

Kumb laagris paremaid hüppeid tegi, tema või Ahonen, Nurmsalu ei öelnud, kuid selgitas: «Ahonenil on päris hästi, ent ta alustas laagrit varem ning minu hüppevorm jõudis hiljem pärale, siis, kui tema lahkunud oli. Eks me võistlustel – suvistel ja talvistel – näe, kes keda.»

Nurmsalul on põhjust enesekindel olla, sest Oberstdorfis hakkasid õhulennud vägagi pikaks venima: «Sõrmenipsuga leidsin selle, mida kogu aeg otsinud olen. Sain õige tunnetuse kätte. Treener Topi Sarparanta oli rahul ja õpetas, et nüüd tuleks õiged liigutused sisse kodeerida, et ma talvelgi kaugele lendaks.»

Kodeerimistööd tegi Nurmsalu hoolega. «Kui mullu suvel tegin kokku 80 treeninghüpet, siis nüüd tegin ainuüksi Oberstdorfis 70,» selgitas Nurmsalu.

Kusjuures hüppeid ei tee Nurmsalu ainult mäelt ja suuskadega, vaid ka maapinnalt, jalgade tugevdamiseks. «Karmid treeningud, kui teed hüpete seeriaid nii palju, et hommikul ei saa voodist üles, sest tuharad ja jalad on valu täis. Aga teistviisi heaks ei saa.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles