Riblon võttis ajaloolisel sõidul prantslastele Tour'i esimese võidu, Taaramäe kustus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Christophe Riblon (keskel)
Christophe Riblon (keskel) Foto: SCANPIX

Tour de France’il täna sõidetud 172,5 km pikkuse 18. etapi võitis kodupubliku rõõmuks Christophe Riblom, kes tõi 100. juubelituuril prantslastele tänavu esimese võidu.

Tegemist oli selle velotuuri raskeima etapiga, sest sõidu teises pooles roniti kaks korda legendaarse Alpe d’Huez’i mäe otsa, mida tuuri ajalooos pole varem juhtunud.

Rein Taaramäe kustus täna juba esimesel ronimisel Alpe d’Huez’i otsa ning langes paremate seast välja. Taaramäe kaotas täna võitjale 30 minutit ja 3 sekundit ning sai 153. koha.

Tuuri üldseisus suuri muutusi ei toimunud. Endiselt juhib Chris Froome, kes edestab Alberto Contadori (+5.11), kolmandaks tõusnud Alexander Quintanat (+5.32) ning Roman Kreuzigeri (+5.44). Froome'ile määrati valel ajal toiduabi kasutamise eest 20-sekundiline ajaline karistus.

 

-

Hetkel on ratturitel selja taga 43 km ja üks teise kategooria tõus. Peagrupil on eest ära sõitnud üheksameheline grupp, kuhu kuuluvad Moreno Moser, Tejay van Garderen, Jens Voigt, Arnold Jeannesson, Christoph Riblon, Andrey Amador, Sylvain Chavanel, Lars Boom ja Tom Danielson. Vahe peagrupiga on veidi alla kuue minuti.

 
 
-

Peagrupist rebisid lahti kaks Contadori meeskonnakaaslast Saxo-Tinkoffist, Nicolas Roche ja Sergio Paulinho. Nende edu peagrupi ees on üks minut, kuid üheksamehelisele jooksikutepundile kaotatakse viie minutiga. Sõidetud on 58 km.

 
 
-

63 km sõidetud. Peagi ootab rattureid ees veel üks teise kategooria tõus, millele järgneb langus ja sprindifiniš. Seejärel läheb aga asi tõsiseks - kaks korda järjest ronitakse kõrgeima kategooria tõusu Alpe d*Huez'i otsa.

 
 
-

75 km sõidetud. Ratturite keskmine kiirus on seni olnud 43,7 km/h. Kohe jõutakse teise kategooria tõusni, mille pikkus 5,1 km ja tõusunurk keskmiselt 6,7%. Jooksikud peagrupist kuue ja poole minuti kaugusel, kaks jälitajad jooksikutest viie minuti kaugusel.

 
 
-

Ratturid on teise kategooria tõusu tipus. Jooksikute edu peagrupi ees on üle kaheksa minuti, kaks jälitajat kaotavad liidritele ligi kuue minutiga. Sõidetud on 95 km. Nüüd järgneb langus, mille lõpus on sprindifiniš. Seejärel algab etapi tõeliselt keeruline osa kahe kõrgeima kategooria tõusuga.

 
 
-

Kohe-kohe jõuavad jooksikud raske teise kategooria tõusu jalamile

 
 
-

61 km sõita: jooksikud on jõudnud suure tõusuni

 
 
-

Peagrupp jõudis samuti tõusu algusesse - põnev jälgida, kas nõrgemad mehed raputatakse maha

 
 
-

57 km lõpuni: Peagrupp lõhestub ja Taaramäe näib praegu jäävat enamusest pundist maha

 
 
-

55 km lõpuni ja tundub, et Taaramäe on siiski peagrupist hambad ristis kinni hoidmas

 
 
-

50 km lõpuni: jooksikute grupist on end lahti rebinud Tejay van Gardener, kelle edu peagrupi ees on veidi üle kaheksa minuti

 
 
-

Peagrupp on lõhenenud nii, et umbes 30-liikmeline grupp on minemas oma teed. Taaramäed seal kahjuks enam pole

 
 
-

43 km lõpuni: Moser, Van Gardener ja Riblon on teiste eest ära ning juhivad peagrupi ees endiselt üle kaheksa minuti

 
 
-

28 km lõpuni: Contador ja Kreuziger ründavad ja sõidavad peagrupilt eest!

 
 
-

26 km lõpuni: ülsik liider on praegu Moreno Moser

 
 
-

18 km lõpuni: nelja kilomeetri pärast jõuavad esimesed viimase suure tõusuni. Esimest korda Tour de France'i ajaloos võetakse teist korda Alpe-D'Huez'i

 
 
-

Allan Oras ETV-le: täna alistasid mäed Reinu mitte Rein mäed

 
 
-

14 km lõpuni: Suur tõus on käes - senine liider Moser on väsinud ning tundub, et viimast tõusu hakkavad koos võtma van Gardener ja Riblon

 
 
-

11 km lõpuni: jooksikutel on tõusul päris raskeks läinud. Nende edu on vaid 4.35

 
 
-

9.5 km lõpuni: Froome püüab konkurentidelt taas eest sõita, Quintana läheb temaga kaasa

 
 
-

6,5 km lõpuni: Van Gardener püsib ees, Froome'i grupp on maas 3.45

 
 
-

3,4 km lõpuni: sel turniiril ehk suurima üllatuse pakkunud Kolumbia üllatusmees Quintana rebib teiste eest ära kindla eesmärgiga - ta tahab üldarvestuses teiseks tõusta

 
 
-

Van Gardener küll juhib, kuid Riblon (+0.22) pole samuti veel alla andnud ning Quintana tuleb ka võimsalt (+2.55). Lõpp kisub põnevaks

 
 
-

2 km lõpuni: van Gardener on väsinud ja Riblon jõuab talle järgi ning sõidab eest ära. Tundub, et Riblonil jõudu on ja tema on täna võidumees. Kuid sõit pole veel läbi...

 
 
-

Riblon sõidab kindlalt etapivõidu poole, see oleks prantslaste jaoks selle tuuri esimeseks!

 
 
-

Riblon võitis!

 
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles