Jalgpalli MM võitleb roimarite ja vägistajatega

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Aafrika Vabariigis on autokaaperdamised nõnda tavalised, et teatud tsoonidesse jõudes on hoiatuseks välja pandud vastavad liiklusmärgid.
Lõuna-Aafrika Vabariigis on autokaaperdamised nõnda tavalised, et teatud tsoonidesse jõudes on hoiatuseks välja pandud vastavad liiklusmärgid. Foto: www.bravenewtraveler.com

«Ettevaatust! Autokaaperdamistsoon». Just selliseid liiklusmärke võib kohata Lõuna-Aafrika Vabariigis, kus järgmisel aastal peetakse spordimaailma suursündmus, jalgpalli maailmameistrivõistlused.

Paljud perekonnad on just lokkava kuritegevuse tõttu Lõuna-Aafrika tolmu jalgelt pühkinud. Kas asi on siis tõepoolest nii hull? Jah, on küll. Maailma Majandusfoorumi korraldatud uuringul oli Lõuna-Aafrika 130 turismiriigist turvalisuse näitajatelt alles madalal 125. kohal.

Aastatel 2007–2008 oli riigis 36 190 registreeritud vägistamist ja 14 201 autovargust ning perioodil 1998–2000 paiknes Lõuna-Aafrika Vabariik ÜRO maade vastavas edetabelis mõrvade osas teisel kohal ning rünnakute ja vägistamise tabelis esimesel kohal. Päevas mõrvatakse keskmiselt 50 inimest.

Kui see arv tundub suur, siis tasub mainida fakti, et riigis on kuritegude avastamisprotsent vaid kümme. Omaette «atraktsioon» on seal autokaaperdamised. Teatud piirkondi tähistavad lausa liiklusmärgid hoiatusega «Autokaaperdamisoht!». Näiteks kindlustusfirmad Volkswagen Golfi mudeleid enda hõlma alla enam ei võtagi, kuna need on kurjategijatele kujunenud üheks meelissaagiks.

Mis juhtuks aga siis, kui vaesuses virelevasse riiki tulevad rikkad jalgpallituristid, kes tõelist puhkust nautides rahatähti siia-sinna loopima asuvad.

«Kui sa oled vaene, just kaotanud oma töö ning ei suuda isegi oma lapsi toita, pole midagi imestada, kui vihastad, nähes ühe inimese kulutatud summasid, mis sinu jaoks tähendavat tervet varandust,» tõdes taksojuht Siyabonga Zimu iol.co.za vahendusel.

Järgmisel aastal Musta Mandri lõunapoolseimasse riiki jalgpallipidu vaatama suunduvad vutifännid on võimalikest ohtudest teadlikud, kuid tõelised pöidlahoidjad ei lase end sellest heidutada.

«Lõuna-Aafrikast pole veel tulnud selliseid sõnumeid, mis paneks mind kulmu tõsiselt kergitama,» sõnas USAs elav hindu Kanishka Thakur, kel kindlalt kavas suursündmust külastada.

Suuri jõupingutusi teevad ka finaalturniiri korraldajad. Igaks juhuks ollakse valmis kõige halvemat laadi üllatusteks. Valitsus on otsustanud turvameetmetele kulutada 1,3 miljardit randi (1,8 miljardit krooni). Muu hulgas ostetakse uusi helikoptereid, valvetehnikat ja kuuliveste.

2010. aasta MMi korralduskomiteesse kuuluv David Garnett liialt ei muretsegi. Ta tõi välja, et alates 2004. aastast on Lõuna-Aafrika Vabariik võõrustanud 141 suurüritust.
«Oleme valmis toime tulema ükskõik millega,» märkis Garnett enesekindlalt. «Kõik külalised saavad turvatud ja võivad ennast tunda täiesti kindlalt.»

Enne MMi saavad aafriklased aga sooritada eksami. Nimelt toimub peaproov, konföderatsioonide karikas juuni lõpus. Üritust turvab 8000 inimest politseist, armeest ja muudest organisatsioonidest.

«Konföderatsioonide karikas on meile suurepäraseks treeninguks. Turvatöötajad saavad 12 kuud enne maailmameistrivõistlusi end proovile panna.» märkis Garnett.

LAV Lõuna-Aafrika Vabariik

•    Asutatud: 1961
•    Rahvaarv: 47,9 miljonit (2008. aastal)
•    Pealinn: Pretoria

•    Suurim linn: Johannesburg

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles