Chris Froome näikse olevat dopinguvaba

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chris Froome
Chris Froome Foto: AP/Scanpix

Pärast seda, kui rattameeskonna Sky esisõitja ja Tour de France’i liider Chris Froome jättis kaheksandal etapil konkurendid kaugele ning oli tõusul Ax 3 Domaines kiirem kui dopingut täis Lance Armstrong omal ajal, tõstis (ratta)maailm lärmi ning valas briti kahtlustega üle.

Mitmed asjatundjad nimetasid Froome’i mutandiks või dopingutarvitajaks. Seepeale saatis Sky kahtlusaluse kahe aasta andmed ajalehele L’Equipe, mille põhjal tegi väljaande palgatud ekspert järelduse: Froome näikse olevat dopinguvaba.

Imeline hapnikupump

Nädal tagasi nõudis meedia Froome’i rattakompuutri näitusid, Sky esmalt keeldus, sest neid oskavat lugeda vaid üksikuid, ent kui dopingusüüdistused võimendusid, lähetati kahe failid teravate süüdistustega esinenud L’Equipe’i.

Ajaleht palus andmeid, mis hõlmasid vahemikku 2011. aasta augustist praeguseni, analüüsida füsioloog Fred Grappe’il. Prantslase otsus kõlas: sel ajavahemikul pole andmetes – Froome’i jõu ja hapnikutarbimisvõime näitudes – anomaaliaid, need on ühtlased ja loogilised, miski ei viita keelatud ainete tarvitamisele.

Küll aga tõdes Grappe, et Froome’i maksimaalne hapnikutarbimisvõime olevat inimvõimete piiri lähedal ning britt toodab võimsust 20 vatti rohkem kui ükski tema konkurent. Hapnikutarbimist pole Sky täpselt mõõtnud ning Grappe oma andmeid ei avalda, kuid tagatubades liigub info, et Froome’il on see näitaja 94 milliliitrit minutis kehakaalu kilogrammi kohta.

Andnud Touril 19 proovi

Sky meeskonna arst Alan Farrell lisas, et Froome’i on käesoleva Touri ajal testitud 19 korda ning kõik dopinguproovid on olnud negatiivsed. Pealegi ei tarvita Froome ega ole ka keegi teine Sky tiimist saanud antidopinguorganisatsioonilt luba tarvitada ravimeid, mis sisaldavad keelatud aineid.

Samuti olevat Farrelli sõnul kõik toidulisandid ja taastusained, mida Froome tarvitab, kontrollitud ega sisalda keelatud aineid.

Küll aga tõdes Farrell ausalt, et kunagi ei saa kelleski sajaprotsendiliselt kindel olla: «Vaid tulevik näitab, kas Froome on puhas – kui tema tulemused jäävad kestma, siis on.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles