Miks WADA ja ROK lubavad edaspidi sportlastel kanepit suitsetada?

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marihuaana.
Marihuaana. Foto: SCANPIX

Juba mais tuli uudis, et Rahvusvaheline Antidopinguagentuur WADA koostöös Rahvusvahelise Olümpiakomiteega otsustas muuta marihuaana (maakeeli kanep) lubatud sisaldust sportlaste uriinis, tõstes selle piirmäära 15 nanogrammilt 150 nanogrammini milliliitri kohta. See tähendab ühtlasi, et sportlane võib sisuliselt paar tundi enne võistlust kanepit popsutada ega pea kartma, et sellega kaasneks võistluskeeld. Medicaldaily.com selgitas, miks muudatus vastu võeti.

Nimelt minnakse paljudes riikides aga ka näiteks USA 14 osariigis järjest enam seda teed, et marihuaana suitsetamine pole patt. See aga tähendab, et üha enam võib tekkida oht, et süütu suitsetamine võib tuua poole aasta pikkuse võistluskeelu. Piirmäära tõstmisega see oht kaob.

Rahvusvaheline Marihuaana Seaduste Organisatsiooni tegevdirektor Allen St. Pierre näiteks märkis, et uue piirmäära ületaja peaks olema «üsna pühendunud kanepisuitsetaja» ehk sisuliselt sõltlane.

Näiteks 1998. aastal esimest korda olümpiamängude kavas olnud lumelauavõistlusel kuldmedali teeninud Ross Rebagliati hilisem dopinguproov sisaldas 17,8 nanogrammi marihuaanat ning see oleks talle toona peaaegu medali maksnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles