Aleksei Budõlin: kui saaksin valida, elaksin täpselt sama elu uuesti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Budõlin
Aleksei Budõlin Foto: Mihkel Maripuu

Eesti sport on viimase nädalaga kaotanud kaks suurt sportlast – putsad riputasid varna jalgpallurid Martin Reim ja Mart Poom. Sel nädalavahetusel paneb sportlaskarjäärile punkti ka judoka Aleksei Bu­dõlin.



Tiitlivõistlustelt kaheksa medalit, sealhulgas Sydney olümpialt pronksi võitnud Budõlin valis lahkumisvõistluseks Tallinnas peetava maailmakarikaetapi. «Ega tegelikult erilist tunnet ei olegi, minu jaoks on see nagu tavaline võistlus,» tunnistas kehakaalus kuni 90 kg võistlev Budõlin. «Teen oma tööd ja see, kuidas läheb, selgub pühapäeval. Aga spetsiaalset ettevalmistust ma teinud ei ole.»



Otsuse tippspordist lahkuda võttis Budõlin tegelikult vastu juba veebruari lõpus, kui asus juunioride judokoondise peatreeneriks. Nädalavahetuse võistlus on lihtsalt selle otsuse ametlikuks tegemine. «Enesetunne on praegu hea ja tahan maadelda, ka sõbrad tulevad mu viimast võistlust vaatama,» rääkis aprilli alguses 33-aastaseks saanud Budõlin.



Kas kodupubliku ees karjäärile joone alla tõmbamine on kui kirss tordil? «Vaatame esmalt, kuidas läheb, sest kui avaringis kaotan, siis pole väga mõnus,» naeris kaheksa aastat tagasi Euroopa meistrivõistlustel kuldmedali võitnud Budõlin. 



Budõlin kinnitas, et tal ei ole sportlastee lõppemisest kahju. «Mul oli karjääri jooksul nii palju häid momente, keskendun neile,» selgitas ta. «Kui saaksin valida, elaksin täpselt sama elu uuesti.»



Peale noorte juhendamise ka rannajalgpallikoondist abistav Budõlin on treeneriametiga rahul, ent kõrgeid sihte endale veel ei sea.


«Mulle meeldib see töö, tahan oma kogemused ja mõtted noorte peal realiseerida,» sõnas Budõlin. «Aga medalite peale ma ei mõtle. Tahan lihtsalt neid aidata, aga ma ei taha ise treenerina neid medaleid võita. Muidugi, kui poisid medaleid saavad, olen rahul.»



Järjekorras seitsmendale Tallinna MK-etapile on ennast registreerinud 18 riigi sportlased ning Eesti koondis osaleb turniiril täiskoosseisus, nende seas ka aprilli lõpus Euroopa meistriks kroonitud raskekaallane Martin Padar.



«Päris ausalt üles tunnistades – olles just Pärnust laagrist tulnud, erilist adrenaliini eelseisva võistlusega küll pole,» möönis Padar. «Samas, MK-etapp on ikkagi suur turniir, halvasti võistelda ka ei taha.»



EMi järel võistles Padar MK-etapil Moskvas, kus saavutas kolmanda koha, pärast seda on ta kõvasti trenni teinud ja valmistunud augusti lõpus peetavateks maailmameistrivõistlusteks.


«Väsimus on laagrist sees, aga tahaks kodupubliku ees ikka medalile võistelda,» lausus Padar.



«Siin on ikka hoopis teine asi, inimesed saavad oma silmaga kaema tulla, mis mees ma selline olen. EMist nägid nad ainult «Aktuaalses kaameras» mingeid klippe.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles