Skandaal: Tour de France'i esikolmik oli dopingupatune

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jan Ullrich 2005. aastal.
Jan Ullrich 2005. aastal. Foto: SCANPIX

Tour de France'i velotuuriga seoses on lahvatanud uus dopinguskandaal, sest on selgunud, et 1998. aasta võistlusel kasutasid kõik esikolmiku mehed keelatud aineid. Lisaks avaldati kõigi 30 ratturi nimed, kes dopinguga patustasid. Kusjuures algselt pidi patustajate nimekiri olema 44-liikmeline.

1998. aasta velotuuri võitis itaallane Marco Pantani, kes edestas sakslast Jan Ullrichi ja Ameerika esindajat Bobby Julichi. 2004. aastal uuesti testitud proovide kohaselt selgus, et kõik kolm meest kasutasid EPOt, vahendas Eurosport.com. Ullrich tunnistas keelatud ainete kasutamise eelmisel kuul ka üles, kuid ütles, et ei kasutanud midagi, mida teised ratturid poleks võtnud.

Täna avalikustatud raporti vastu on oma pahameelt näidanud professionaalsete ratturite liit CPA, kelle sõnul on väidetavate dopingukasutajate nimekirjade avalikustamine ebaaus, sest vastavaid proove uuesti testimiseks enam alles ei ole.

Tagasiulatuvalt pole 1998. aasta võitjate tulemusi võimalik tühistada, seega jääb esikolmik hoolimata dopingu kasutamisest kehtima.

Positiivse dopinguproovi andnud ratturid:

Andrea Tafi, Erik Zabel, Bo Hamburger, Laurent Jalabert, Marcos Serrano, Jens Heppner, Jeroen Blijlevens, Nicola Minali, Mario Cipollini, Fabio Sacchi, Eddy Mazzoleni, Jacky Durand, Abraham Olano, Laurent Desbiens, Marco Pantani, Manuel Beltran, Jan Ullrich (kaks korda), Kevin Livingston

Kahtlase proovi andnud jalgratturid:

Ermanno Brignoli, Alain Turicchia, Pascal Chanteur, Frederic Moncassin, Bobby Julich, Roland Meier, Giuseppe Calcaterra, Stefano Zanini, Eddy Mazzoleni, Stephane Barthe, Stuart O'Grady, Axel Merckx

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles