Kas tšehhide rünnakuind loob Kaljule häid võimalusi?

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaclav Prochazka (paremalt teine) tähistamas koos David Limbersky (vasakul), Vladimir Darida ja Michal Durisega väravat, tänu millele alistati mullu Euroopa liigas Madridi Atletico 1:0. Prochazka jääb punase kaardi tõttu tänasest mängust küll kõrvale, kuid kogenud mehi on neil tiimis küllalt.
Vaclav Prochazka (paremalt teine) tähistamas koos David Limbersky (vasakul), Vladimir Darida ja Michal Durisega väravat, tänu millele alistati mullu Euroopa liigas Madridi Atletico 1:0. Prochazka jääb punase kaardi tõttu tänasest mängust küll kõrvale, kuid kogenud mehi on neil tiimis küllalt. Foto: Reuters/ScanPix

Eesti meister Nõmme Kalju jätkab täna mängudega Meistrite liigas, kus kolmandas eelringis kohtutakse tšehhide Viktoria Plzeňiga.
 

Eelmisel nädalal Soome meistri HJK alistamisega Eesti jalgpallisõpru rõõmustanud Nõmme Kaljul seisab juba täna ees järjekordne kõva vastane: Meistrite liiga kolmandas eelringi avamängus võõrustatakse Tšehhi meistrit Viktoria Plzeňi. Vaadates vastase viimaste aegade esitusi, võib arvata, et kell 19 algavas kohtumises saab suure tõenäosusega näha ka väravaid.

«Ühest küljest oli HJK alistamine kõigile üllatus. Muidugi oleks siit (kolmandast eelringist) edasi pääsemine ulme, kuid tuleb ka endale aru anda, et iga järgmine mäng on eelmisest poole raskem,» sõnas Kalju peatreener Igor Prins.

Siiski on Kalju peatreener leidnud ka vastaste nõrku kohti. «Tegemist on väga ründava meeskonnaga, kes läheb kartmatult ja julgelt rünnakule. 4:3 (Plzeň alistas Meistrite liiga teise eelringi avamängus 4:3 Željezničari) seis näitab, et ka neile on võimalik väravaid lüüa.

Meil on oma kondikava valmis ning sellest tuleb lähtuda ja kinni hoida,» lisas Prins. «Suures plaanis läheme mängima samamoodi nagu HJK vastu ning veel kord ütlen, et tugevate ja ründavate meeskondade vastu on oluline ikka oma kaitse korda saada. Küll me leiame neid käike ka ettepoole – ka meil on seal ees kiirust ja võimu.»

Samas pole nimetatud skoor 4:3 mingi harukordne tulemus kohtumises, kus üheks pooleks on Plzeň – Tšehhi liigat on alustatud tänavu 5:0 ja 4:2 võitudega. Viimati mängisid nad ametlikus kohtumises kellegagi 0:0 viiki eelmise aasta maikuus!

«Nad eelistavad ründavat stiili, mis on tšehhide kohta ebatüüpiline,» rääkis rahvaliigas Nõmme Kalju fännimeeskonnas Roosad Pantrid väravavahi kohuseid täitev tšehh Tomáš Urban. «Loodan, et Kalju suudab oma värava puhtana hoida, kuid kardan, et avamäng lõppeb seisuga 1:1 või 2:2. Üks asi on siiski kindel, et Plzeňi kohtumistes näeb alati väravaid.»

Kui vaadata Kalju ja Plzeňi ajalugu, siis mõlemad on koduses liigas tõusnud tippu alles viimastel aastatel. Kui Nõmme klubi jõudis 2011. aastal Eesti liigas hõbemedalini ja mullu oma ajaloos esimese meistritiitlini, siis Plzeň on samuti oma medalid võitnud viimastel aastatel. Hooajal 2010/11 võitsid nad oma esimese Tšehhi meistri tiitli ning kui aasta hiljem lepiti pronksise autasuga, siis tänavu kevadel krooniti nad teist korda riigi meistriks.

Võrreldes Kalju teise eelringi vastase soomlaste HJKga on Plzeň kindlasti hoopis teisest puust meeskond ja seda tõestavad ka tiimi eelmiste hooaegade esitused eurosarjades.
Kaks aastat tagasi läbisid tšehhid edukalt Meistrite liiga eelringid ja play-off’i ja jõudsid välja ihaldatud marjamaale ehk põhiturniirile. Seal saadi alagrupis FC Barcelona ja AC Milani järel ning Borissovi BATE ees kolmas koht.

Eelmisel hooajal jõudis Plzeň põhiturniirile aga Euroopa liigas, kus alagrupis teeniti Madridi Atletico, Academica ning Tel Avivi Hapoeli ees esikoht. Seejärel alistati 1/16-finaalis kahe mängu kokkuvõttes 5:0 Napoli, kuid 1/8-finaalis jäädi 1:2 alla Istanbuli Fenerbahcele.

Põhiliselt tšehhidest koosnev tiim – meeskonnas on neli mängijat ka naaberriigist Slovakkiast ning üks Bosnia ja Hertsegoviinast – ajab läbi ilma suuremate staarideta. Tuntumatest nimedest tasub mainida 38-aastast kaptenit Peter Horvathit ja Milan Petrželat, kes eelmisel hooajal mängis koos Ragnar Klavaniga FC Augsburgis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles