Uuenenud Holland vs liidriteta Eesti

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janar Talts Eesti koondise särgis.
Janar Talts Eesti koondise särgis. Foto: Liis Treimann

2013. aasta korvpalli EM-valiksarjas häid esitusi näidanud Eesti koondis alustab jahti 2015. aasta finaalturniiri koha nimel. Esimesena tuleb täna eestlastele vastu Holland, keda kaks aastat tagasi võideti. Samas on tulpidemaa toonasest tiimist järele jäänud üsna vähe.


Mullu novembris teatas Hollandi Korvpalliliit, et rahaliste probleemide tõttu suvel koondist valikmängudele ei saadeta. Hiljem tehti siiski toonases otsuses korrektuure, kuid kõik see vajutas oma pitseri ka tiimile.

«Holland pole tänavu sõprusmänge väga palju pidanud. Kaks viimast kohtumist nad Belgiale kaotasid (53:61 ja 55:64), aga mängu oli nende poolt küll,» kirjeldas Eesti meeskonna abitreener Alar Varrak.

Hollandlased on suvel sõprusmatšides kohtunud ka Valgevenega, kus abitreeneriks on teatavasti Martin Müürsepp. Esimese kohtumise võitis Valgevene kindlalt 82:58 ja teise kaotas nooremate meestega mängides 70:77.

«Müürsepp ütles ka, et need mängud ei näidanud midagi, kuna hollandlastel ei olnud tervet meeskonda veel koos,» avaldas Varrak. «Kuna need kohtumised olid juba ammu kokku lepitud ja finantsprobleemide tõttu kogunes Hollandi koondis täies koosseisus alles hiljem, siis nendest mängudest suurt ülevaadet ei saanudki.»

Kolm põhimeest eemal

Samas pole probleemideta möödunud ka Eesti koondise suvi ja täna tuleb hakkama saada ilma kolme põhimängijata. Hollandi vastu ei jookse väljakule mulluse valiksarja kaks kõige resultatiivsemat meest, Kristjan Kangur (viskas kümnes mängus keskmiselt 13,3 punkti) ja Siim-Sander Vene (keskmiselt 14,0 punkti). Kangur käis juba teisipäeval Saksamaal nn sportlase songa operatsioonil ja Venet on seganud seljavalu, mille taandumise täpset aega ei osata praegu ennustada. «Kui vastu tuleb tõsiselt tugeva korvialusega meeskond, siis tunneme Kristjanist kindlasti puudust,» tunnistas koondise peatreener Tiit Sokk pärast sõprusmänge ning märkis, et pikkade meeste puudus annab eelkõige tunda kaitses.

Samas on lootust, et mõlemad mehed saavad siiski valiksarja edenedes koondist aidata. Vene võib, kuid ei pruugi platsile naasta pühapäevases mängus Portugaliga. Kanguri kohta sõnas Eesti koondise mänedžer Keio Kuhi: «Eelnevalt pandud diagnoos osutus õigeks ja operatsioon läks igati plaanipäraselt. Kristjan peab esialgu lõigatud kohale rahu andma, aga umbes 6–7 päeva pärast lubati juba hakata vastavalt enesetundele kergelt treenima.»

Eile tabas koondist veel üks tagasilöök, kui selgus, et kõhuviiruse tõttu ei sõida Hollandisse ka tagamängija Tanel Sokk.

Jokker Hallik

Valikmängude eel peetud sõpruskohtumistes jäi Eesti koondisel ka kindlasti varu ning eelkõige võiks lisa loota eelmisel suvel häid esitusi näidanud Reinar Hallikult, kelle kaugvisked ei ole sel suvel eriti korvi sopsanud. Eelmisel suvel oli Hallik Eesti koondise täpseima käega kaugviskaja, kui tema tabavusprotsendiks kolmepunktijoone tagant oli 48,5. «Sihik on praegu paigast ära, kuid tema on meie jaoks kindlasti lisakäik, mida võtta,» loodab Sokk.

Kanguri ja Vene puudumise tõttu pidi kontrollkohtumistes tagamängija Gert Dorbek palju tegutsema ka number nelja positsioonil. «Ta on pidanud seda kohta nüüd päris palju mängima. Põhimõtteliselt nii pikalt ei tohiks,» märkis korvi all põhiraskust kandev Janar Talts.

Eelmise suve tulemused asetaksid alagrupis (lisaks Eestile ja Hollandile kuulub B-alagruppi Portugal) favoriidikoorma justkui Eesti koondise õlgadele. Eestlased suutsid tugevas alagrupis koguda kuus võitu ja saadi neli kaotust, mis andis Montenegro, Iisraeli ja Serbia järel neljanda koha. Samal ajal kogus Holland kaks võitu ja sai kuus kaotust ning Portugal pidi kõigis kaheksas matšis tunnistama vastaste paremust.

Eesti jaoks on mõlemad vastased küllaltki tuttavad, kuna mõlemaga on mõned aastad tagasi kohtutud ka valikmängudes. Hollandiga palliti hiljuti B-divisjonis, kui 2010. aasta suvel kaotati võõrsil 76:90 ning aasta hiljem teeniti koduväljakul Gregor Arbeti ja Gert Dorbeku viskekontserdi toel 78:60 võit.

«Üle poole koondisest on neil kindlasti muutunud. Pikad ja kogenud tsentrid (Francisco) Elson ja (Daniel) Gadzuric enam meeskonda ei kuulu. Lisaks on neil vigastatud väga heal tasemel korvialune jõud (Henk) Norel,» loetles Varrak. «Tegijamatest meestest paar tuttavat nime on, kuid kokkuvõttes on neil peale tulnud palju uuema generatsiooni mehi.»

Portugaliga mängis Eesti 2008. aasta suvel, kui võõrsil saadi 79:70 võit. Samas koduväljakul jäädi portugallastele alla 54:60. Portugali kohta said eestlased samuti infot Müürsepalt – Valgevene alistas ühes matšis Portugali 71:67 ja kaotas teise 68:81.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles