Kolm peatreenerit ajavad koondises ühist asja

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev/Cramo peatreeneriks kerkinud Alar Varrak peab võrreldes eelmise suvega kandma tunduvalt suuremat vastutuskormat, kuid ei soovinud sellegipoolest Eesti koondise abitreeneri rollist loobuda.
Kalev/Cramo peatreeneriks kerkinud Alar Varrak peab võrreldes eelmise suvega kandma tunduvalt suuremat vastutuskormat, kuid ei soovinud sellegipoolest Eesti koondise abitreeneri rollist loobuda. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti korvpallikoondis on tänavu suvel omapärases olukorras. Nimelt on koondise kolm treenerit klubitandril kõik peatreeneri ametis. Rahvusesinduse juures täidab peatreeneri kohuseid TTÜ juhendaja Tiit Sokk. Klubitasandil kõrgemat mängu mängivad Alar Varrak ja Andres Sõber on rahvusesinduses aga Soku abimeeste rollis.


Täpselt samasugune kolmik vedas koondist ka mullu suvel, kuid siis pidas Varrak Kalev/Cramos veel abitreeneri ametit. Poole hooaja pealt võttis ta Aivar Kuusmaalt juhendaja koha üle ning sügisel algavaks uueks hooajaks peab juba tema panema kokku meeskonna, mis suudaks konkurentsi pakkuda nii Ühisliigas kui ka Eurocupi turniiril.

Pikad päevad

Nii tunnistas ka kalevlaste peatreener, et individuaalses plaanis on tänavune suvi talle kindlasti töörohkem kui mullune. «Päevad venivad ikka üsna pikaks – koondise jaoks on vaja videoid vaadata ja samal ajal klubile ka mängijaid välja valida,» märkis Varrak, kes viimastel päevadel on arusaadavalt keskendunud koondise vastaste paremale tundmaõppimisele.

Kuigi Kalev/Cramo peatreeneri kohuseid täites tuleb Varrakul võrreldes eelmise suvega kanda tunduvalt suuremat vastutuskoormat, ei soovinud ta koondise abitreeneri rollist loobuda. Mäletatavasti otsustas mullu samast ametist taanduda Gert Kullamäe, kuna tahtis Tartu Rocki peatreenerina keskenduda klubi tegemistele.  

«Eelmine aasta tiim toimis hästi ja polnud põhjust midagi muuta. Tööjaotus on ikka sama ning ka rollid on paigas, kuid eks väike aasimine käib ikka asja juurde,» viitas Varrak tõsiasjale, et klubitasandil tuleb koondise juhendajatel omavahel peatreeneritena vastamisi minna.

Kui tihtipeale on Kalev/Cramo puhul tulnud märkida, et mängijate palkamine jääb suhteliselt hiliseks, siis tänavu on tegutsetud väga usinalt. Klubis jätkab mitu mullu seal mänginud leegionäri ja uue täiendusena on tiim käed löönud koondislase Rain Veidemaniga. «Tänu Ühisliigas ja Eurocupil osalemisele õnnestus ka välismängijatega lihtsamalt kokkuleppele saada ja nad olid nõus ka oma esialgseid palgasoove vähendama,» sõnas Varrak.  

Kuna Kalevi abitreener Martin Müürsepp täidab suvel samu kohustusi Valgevene koondise juures, siis liitus Eesti meistriklubiga hiljuti abitreener Rait Käbin, kes mullu pidas sama ametit KK Pärnus.

«Käbin alustab nooremate meestega trenne ja 15. augustil liituvad välismaalased. Mina olen klubi juures pärast koondisemängude lõppu ja minuga koos liituvad ka koondisemängijad. Ega enne terve meeskonna kokkusaamist mingeid suuri taktikatrenne ikka ei tehta – seega on kõik kontrolli all,» märkis Kalevi juhendaja.

Nii nagu Varrak peab ka Sõber olema klubirindel pidevalt aktiivne, kuna ka tema juhendatav Rakvere Tarvas peab panema kokku meeskonna, mis on võimeline mängima korralikult eurosarjas. Võrreldes Kaleviga mängitakse küll astme võrra madalamal Eurochallenge’i turniiril, kuid mullusega on tehtud siiski samm edasi ja mängudega alustatakse tänavu kohe alagruppides.

Seega tulebki Sõbral jooksvalt hoida silma peal ka koduklubis toimuval. «Eks selle jaoks peavad olema ikka abimehed ka, et asjad korras oleksid. Mul aitavad Madis (Putko) ja Rando (Maamägi) klubis asju ajada ja sisuliselt käivad meievahelised arutelud iga päev,» tunnistas Sõber, kes tänavu suvel juhendas ka U20 koondist kodusel EM-finaalturniiril. «Klubis peavad paar-kolm inimest ikka abis olema.»

Abistaja roll

Sõbrale annab aga koondisereis Hollandisse võimaluse tutvuda mängupaigaga, kuhu tal tuleb juba 5. novembril tagasi pöörduda. Tarvas loositi Eurochallenge’i alagrupiturniiril vastamisi ’s-Hertogenboschis paikneva Den Boschi Shoetersi meeskonnaga, kus mängib ka osa Hollandi koondise liikmeid.

Eile hommikul juhtiski Tarva juhendaja Shoetersi kodusaalis ka Eesti koondise hommikust visketrenni. Oma rolli rahvusesinduse juures ta siiski üle tähtsustada ei soovi. «Tiit ja Alar on koondise juures olnud kauem ja neil on omad värgid, mida nad teevad. Mina vaatan rohkem üldpilti ja ütlen Tiidule oma arvamuse edasi,» rääkis Sõber. «Asjad on hästi paika loksunud, kuid eelkõige on tähtis, et mängijatel oleks hea ja mõnus koondises olla.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles