Lakersi tiitlini vedanud Bryant sulges kriitikute suud

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Finaalseeria kasulikemaks mängijaks valitud Los Angeles Lakersi tagamängija Kobe Bryant näitab kõigile, et on võitnud neli NBA meistrisõrmust.
Finaalseeria kasulikemaks mängijaks valitud Los Angeles Lakersi tagamängija Kobe Bryant näitab kõigile, et on võitnud neli NBA meistrisõrmust. Foto: Reuters/ScanPix

Los Angeles Lakersi korvpalliliiga NBA finaalis Orlando Magicu vastu 4:1 võidule vedanud Kobe Bryant suutis lõpuks kõigi kahtlejate suud vaigistada.



2000.–2002. aastal samuti Lakersiga kolmel korral meistriks tulnud Bryant juhtis koduklubi otsustavas mängus Magicu vastu 99:86 võidule ning astus lõplikult endise kuulsa meeskonnakaaslase Shaquille O’Neali varjust välja. Ühtlasi kuulutati Bryant tänavuse finaalseeria väärtuslikemaks mängijaks (MVP).

Mäletatavasti valiti O’Neal Lakersi eelneva kolme tiitlivõidu korral MVPks ning keskmängijat peetigi tollal meeskonna tugitalaks.

Pärast O’Neali lahkumist klubist 2004. aastal pidi Bryant aastaid kuulama kriitikute sõnavõtte, et ta ei suuda ilma suure keskmängijata Lakersit tiitlini vedada.
Suurimaks parastajaks oligi vahest O’Neal ise, kes pärast Los Angelese klubi eelmise aasta 2:4 finaalikaotust Boston Celticsile laulis räpiloos: «Kobe, kuidas minu taguots maitseb?»

Kiitus Magic Johnsonilt

O’Neali kasuks rääkis võrreldes Bryantiga seegi fakt, et pärast Lakersist lahkumist aitas ta 2006. aastal tiitlivõiduni ka Mia­mi Heati.

«Enam ei pea ma kordagi seda kriitikat kuulama, seda idiootset kriitikat,» sõnas Bryant pärast mängu. «See oli äärmiselt tüütu. Tegemist oli nagu hiina piinaga, kus veetilgad ükshaaval pähe kukkusid. Võpatasin iga kord. Kahtlejaid saab vaigistada vaid tegude, mitte sõnadega.»

Pärast Lakersi võitu soovis Bryantile õnne isegi suur parastaja O’Neal. «Õnnitlen sind Kobe, sa väärid seda,» kirjutas praegu Phoenix Sunsi hingekirja kuuluv keskmängija oma Twitteri leheküljel. «Mängisid suurepäraselt. Naudi seda!»
Lakersi praeguse suurima staari Bryanti panust hindas kõrgelt ka võistkonna legend ning kaasomanik Magic Johnson.

«Ta tõestas kõikidele kahtlejatele, et suudab ka O’Nealita meeskonna tiitlini vedada,» sõnas Johnson intervjuus FOXSportsile. «Ta ei pea seda tunnistama, et tal oli vaja ilma O’Nealita tiitel võita, kuid ta ego vajas seda. See on kõigi sportlaste loomuses.»

Pärast mullust finaalikaotust kõvasti kriitikat saanud Bryant tunnistas, et see suvi tuleb kindlasti rõõmsam kui eelmine.

«Los Angeles on karm koht,» sõnas Bryant möödunud aastal saadud kriitika kohta. «Nüüd võin Disneylandi minnes olukorda nautida ning ei pea enam vastama küsimustele, miks kaotasime. Selles mõttes tuleb suvi suurepärane.»

Pärast võitu ei lahkunud naeratus kordagi Bryanti näolt ning meeskonnakaaslaste arvates ei lahku see sealt enne uue hooaja algust.

«Kõik tundub nagu unenägu,» rõõmustas Bryant. «Ma ei suuda uskuda, et see hetk on lõpuks käes.»

Jacksoni kümnes tiitel

Lakersi liidri arvates oli tänavuse tiitlivõidu üks põhitegureid ka meeskonna tugevnemine eelmisel aastal, kui võistkonna rivistusse hangiti koguni kolm praegust algviisiklast.

Utah Jazzist tuli meeskonda tagasi mängujuht Derek Fisher, kes kuulus Lakersi rivistusse ka eelmise kolme tiitlivõidu ajal. Orlando Magicust hangiti ääremängija Trevor Ariza ning Memphis Grizzliesest hispaanlasest keskmängija Pau Gasol.

«Pärast seda kui ta meiega eelmisel aastal liitus, suutsime võistkonnana uuele tasemele tõusta,» sõnas Bryant eurooplasest tähtmängija Gasoli kohta Los Angeles Timesile. «Kolme heal tasemel mängija meeskonnaga liitumine oli minu jaoks nagu varajane jõulukink.»

Pärast võidukat finaalseeriat tunnistas Lakersi peatreener Phil Jackson, kes kutsus Bryantit kunagi isekaks mängijaks, et näeb oma võistkonna staarpallurit nüüd hoopis teises valguses. «Ta on õppinud, kuidas tõusta meeskonna liidriks nii väljakul kui ka selle kõrval,» sõnas Jackson.

Lisaks Bryantile oli tiitlivõit väga eriline ka Jacksonile, kes võitis peatreenerina oma kümnenda meistritiitli ning tõusis sellega läbi aegade edukaimaks. Varem jagas ta üheksa meistrisõrmusega seda auväärset kohta legendaarse Boston Celticsi lootsi Red Auerbachiga.

«Suitsetan täna õhtul tema auks ühe sigari. Ta oli suurepärane mees,» viitas Jackson 2006. aastal surnud Auerbachile.

Kui Jacksoni esimesed kuus tiitlit tulid koos Chicago Bullsiga (1991–1993, 1996–1998), siis järgnevad neli esikohta on tulnudki koos Lakersiga (2000–2002, 2009).

Lakersi juhendaja kohta jagus kiidusõnu ka Magicu peatreeneril Stan Van Gundyl: «On vähe treenereid, kes on võitnud nii palju play-off mänge, kui tema on võitnud play-off seeriaid.»

Korvpallifännid märatsesid Los Angelese tänavatel

Los Angeles Lakersi 15. NBA meistritiitel ajas arust ära osa meeskonna fännidest, kes hakkasid oma võidurõõmu väljendama tänavatel märatsedes.



Võidu tähistamine algas rahulikult, kuid paar tundi pärast mängu lõppu kasvas Lakersi poolehoidjate kogunemine üle tänavarahutusteks. Osa korvpallifännidest lõhkus ettejuhtuvaid busse, autosid ning süütasid väikeseid tulekahjusid. Lisaks loobiti politsei suunas kive ning pudeleid.



Kohaliku politseiesindaja Karen Rayneri avalduse kohaselt vahistati rahu rikkumise, süütamiste ning teiste rikkumiste eest 25 inimest, kirjutab AP.



«See on California jaoks halb ning olen seetõttu õnnetu. Kardan praegu tõsiselt oma elu pärast,» rääkis korvpallifännide sekka sattunud naine.



Märatsevat rahvamassi ohjeldades sai vigastada ka viis kohalikku võimuesindajat. Politseiseersant Andy Mathesi sõnul viidi üks neist haiglasse, teised said ravi kohapeal.



Los Angelese piirkonna šerif Lee Baca kutsus samal ajal Lakersi poolehoidjaid rahunema ning võitu rahulikult tähistama. «Fännide lõbutsemine ei tohiks tähendada teiste inimeste vigastamist,» sõnas Baca. «Lakers on spordimeeskond, mitte mingi hävitusjõud.» (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles