Tobreluts: medal tuli vägisi ära võtta

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Tobreluts (vasakul) poodiumil koos Sergei Balandini ja Ruslan Nasiroviga.
Indrek Tobreluts (vasakul) poodiumil koos Sergei Balandini ja Ruslan Nasiroviga. Foto: Andreas Nigol

Haanjas toimunud laskejooksu Euroopa meistrivõistlustel said medalirõõmu tunda ka eestlased, kui viimasel võistluspäeval tõusis poodiumile Indrek Tobreluts. Kuigi laskesuusatajad valmistuvad tänavusel suvel eelkõige Sotši olümpiamängudeks, tuli kodupubliku ees siiski kohustuslik medal ära võtta.

Tobreluts jäi laupäeval 4 km sprindidistantsil esimesena medalita, kuid eile tõusis ta 6 km viitstardiga võistlusel hõbemedalile. Kuldmedali teenis venelane Sergei Balandin, kellele eestlane kaotas 24,2 sekundiga. Kolmandana poodiumile kerkinud Usbekistani sportlane Ruslan Nasirov jäi Balandinist maha 35,6 sekundiga.

«Eks medalit oodati koduselt võistluselt ikka ja pidi kasvõi vägisi ära võtma,» muigas viiel lasul eksinud Tobreluts. «Nii-öelda kohustusliku medali saime kätte. Muidugi teine koht on tore, kuid iseenesest medalit väga tähtsaks ei pea ning rohkem jälgin seda, et kuidas ma laskmisega hakkama sain,» tunnistas ta.

«EMile sai tuldud ikka talvise ettevalmistuse pealt, kuid laagrid sai seatud ikkagi nii, et päris karujalgadega kodupubliku ette tatsama ei tuleks – paar kiiremat jooksutrenni sai ikka tehtud,» lisas laskesuusataja, kes märkis, et jooksukilomeetrid annavad endast valusate sääremarjadega praegu ka tunda.

Lõpptulemusest tähtsamaks pidaski Tobreluts kodusel võistlusel laskekindluse leidmist. Eelnevalt tegi kogenud sportlasele eelkõige muret püstilaskmine, mis eelmisel hooajal jättis üsnagi tihti soovida.  

«Põhjused on teada ja nendega on tegeletud. Tähtsatel hetkedel tuleb psühholoogilist ja emotsionaalset poolt kontrollida – loomulikult ei ole see kõige lihtsam ja tihtipeale olen olulistel momentidel kõrbenud ja läbi põlenud,» tunnistas Tobreluts.

«Laskeasendi muutmisega ei ole enam tegelenud. Loodan, et olen õigel teel, kuid mingeid garantiisid ju ei ole. Võrreldes talvega õnnestus teha nüüd samm edasi ja see annab edasiseks positiivse tõuke – esmaseks eesmärgiks oligi jälgida, kuidas püstilaskmine välja tuleb.»
Kui see õnnestus Tobrelutsul loodetud tasemel, siis lamades tuli eile ette ka tagasilööke, kuid medalit see eestlaselt ei röövinud.

«Esimeses tiirus tuli võidelda loodusjõududega ja kokkuvõttes alla vanduda,» sõnas Tobreluts esimese lasketiiru kohta, kus ta eksis kolmel lasul. «Esimene tiir tekitas kõhklusi ja kahtlusi, kuid õnneks ma mängust välja ei langenud.»

Olümpiatalveks jätkab Tobreluts valmistumist veel nädal aega Eestis ja seejärel siirdutakse kolmeks nädalaks Itaaliasse keskmäestiku laagrisse. Esimest korda lumele minnakse oktoobris.
Naiste konkurentsis saavutas Kadri Lehtla laupäeval sprindis ühe möödalasuga kaheksanda koha. Kolmel lasul eksinud Kristel Viigipuu sai kümnenda koha.

Euroopa meistriks krooniti sakslanna Judith Wagner. Naiste viitstardiga võistlusel teenis kuldmedali tšehhitar Pavla Schorna, neljal lasul eksinud Lehtla langes 13. positsioonile ja kaheksa möödalasku teinud Viigipuu 15. kohale.

Juunioride konkurentsis sai nädalavahetusel eestlastest parima koha Rene Zahkna, kes lõpetas eilse viitstardiga võistluse viiendana. Seejuures tegi üheksandalt positsioonilt startinud eestlane kaheksa möödalasku. Naisjuunioride seas sai Tuuli Tomingas viitstardiga võistlusel kolme möödalasuga 12. koha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles