Novosjolovi treener: ta vehkles taktikaliselt briljantselt

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vehkleja Nikolai Novosjolov pärast maailmameistritiitli võitmist
Vehkleja Nikolai Novosjolov pärast maailmameistritiitli võitmist Foto: SCANPIX

Eesti vehklemine on kõva! Võita MMil kaks medalit... Kui 2010. aasta maailmameistri Nikolai Novosjolovi kordustriumfi võis oodata, siis Julia Beljajeva kulda kindlasti mitte. Neiu on kõigest 21 aastat vana, kuid vehklemine on kogenute ala.

Kolme aasta taguse maailmameistri Novosjolovi tee oli poolfinaalini sujuv, kindel ja muretu. Ükski vastane ei suutnud hetkekski ohtlikuks muutuda. Siis tuli vastu venelane Pavel Suhhov, vana tuttav, kes alistas meie mehe mulluse EMi kullamatšis. Novosjolov juhtis jätkuvalt, kuid Suhhov viigistas 14:14, ründas... Ja sai torke sisse.

Tõestus teistele ja iseendale

Finaal oli ühe mehe etendus. Novosjolov läks Venezuelast pärit olümpiavõitja Ruben Limardo vastu 6:0 juhtima ning vastane oli sellega purustatud. Lõppseis 15:7. Novosjolovist sai kahekordne maailmameister.

Nikolai Novosjolovi treener Igor Tšikinjov: «Esimest medalit on raske võita, kuid järgmisi topeltraske – sinuga arvestatakse, sind õpitakse tundma, sinu alistamine on auasi.»

«Novosjolov tõestas teistele ja eelkõige endale, et kuulub jätkuvalt maailma teravaimasse tippu,» rõõmustas tema treener Igor Tšikinjov. «Olümpia läks tal mullu aia taha, tänavune EM ei õnnestunud samuti, veerandfinaalis tuli alla jääda olümpiavõitjale, aga hooajast tehakse kokkuvõtteid pärast MMi. Esimest medalit on raske võita, kuid järgmisi topeltraske: sinuga arvestatakse, sind õpitakse tundma, sinu alistamine on auasi.»

Tšikinjovi teatel valmistuti sel aastal eelkõige MMiks: «Vormi ajastamine läks täkkesse. Füüsiliselt on Novosjolov viimasel ajal ikka hea olnud, aga nüüd saime ka ta vaimu teravaks, mis andis enesekindluse. Taktikaliselt vehkles Novosjolov briljantselt – tegi küll vigu, aga suutis neid paigata. Ta ei lasknud kellelgi end ära suruda, kontrollis matše, hoidis kokkulepitud joonest kinni ja oli alati vastastest sammu võrra eespool.»

«Lootsime Beljajevaga mõlemad, et äkki tuleb medal. Lootsime vaikselt, sisimas, sest vehklemine on eakate ja kogenute ala,» tunnistas Beljajeva treener Natalja Kotova. «Kui veerandfinaalis langes maailma esinumber Ana Branza, siis ei suutnud Beljajeva seda kuidagi uskuda. Ja siis Emese Szasz... Ju oli täna meie päev.»

Beljajeva oli tõesti võimas. Esimese ringi vastane, tailanna Chialing Chang oli lahjemat sorti, maailma edetabeli 73. ehk asus neli kohta Beljajevast tagapool. Sealtmaalt langesid tähed – šveitslanna Tiffany Geroudet (11.), Rossella Fiamingo (10.) ja suur Branza ise. Lisaajal.

Beljajeva ostutus kogenumaks kui olümpiahõbe, kahekordne maailma ja viiekordne Euroopa meister. Ka Szasz (5.) alistus lisaajal. Järgnesid Beljajeva katkematud rõõmukiljatused.

Finaal venelanna Anna Sivkova (4.) vastu. Beljajeva juhib, laseb 13:13 viigistada, läheb 14;14 ette ja siis topelttorge. Võit 15:14!  Beljajeva raputab pead ja puhkeb nutma.

Eesti koondise peatreener Kaido Kaaberma teatas poliitiliselt korrektselt, et kõik tüdrukud olid medalivõiduks valmis ning Beljajeva edu teda ei üllatanud: «Ta on vaikselt ajanud oma asja, olnud koondise kolmas-neljas number, naiskonna hädavajalik liige, kuid individuaalselt ei säranud. Tegi tasahilju tööd, arenes ega andnud alla. Ootas oma hetke. Muide, ta on ka vehklemisrajal vääramatu võitleja. Meeletu hinge ja tahtmisega ega karda kuraditki.»

Beljajeval jätkus kannatust

Kaaberma sõnul vääris Beljajeva tark ja külmavereline vehklemine aplausi: «Taktikast, mis paika pandi, hoidis Beljajeva täpselt kinni. Otsis ja otsis torget, ründas... Oli kannatlik. Mängis vasturünnakute peale ning salvas aeg-ajalt ka ise.»

Ka Kotova iseloomustas Beljajevat kui tohutut töörügajat: «Kadettide klassis krooniti ta Euroopa meistriks, kuid juuniorina jäi individuaalne medal võitmata. Täiskasvanute sekka tulek oli samuti raske – ma näen, et tal on kõik justkui olemas, aga tulemust ei tule, püsib Eestis neljandana ega tõuse sealt kuidagi. Hea, et tal jätkus kannatust oodata.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles