Vihmaperiood rikkus sõudjate Müncheni MK-ettevalmistuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui Pekingi olümpial istusid Igor Kuzmin, Allar Raja, Vladimir Latin ja Kaspar Taimsoo üheskoos paarisaerulises neljapaadis, siis nüüd asuvad nad üksteise vastu võitlusesse. Raja–Taimsoo ühes paarisaerulises kahepaadis, Latin–Kuzmin teises.
Kui Pekingi olümpial istusid Igor Kuzmin, Allar Raja, Vladimir Latin ja Kaspar Taimsoo üheskoos paarisaerulises neljapaadis, siis nüüd asuvad nad üksteise vastu võitlusesse. Raja–Taimsoo ühes paarisaerulises kahepaadis, Latin–Kuzmin teises. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Kuigi on juunikuu, ei saa te õues jalutades kuidagi läbi ilma tuulejopeta? Rääkimata vihmavarjust?  Eesti suvega võib ju pikapeale äragi harjuda, kuid sõudekoondise MK-ettevalmistusele vajutas see valusa pitseri.


Kui tugevalt see nende edasisi võistlusi mõjutab, selgub juba sel nädalavahetusel, kui Münchenis peetakse hooaja teine MK-etapp. See on eestlaste tänavune esimene võistlus tippkonkurentsis.



Kurb tõsiasi on aga see, et vihma tõttu pidid nii Kaspar Taimsoo – Allar Raja kui ka Vladimir Latin – Igor Kuzmin vajalikud välitreeningud tegema ergomeetrite peal. Seda ajal, mil mõlemad duod vajaksid uute paatidega kohanemiseks hädasti veetreeninguid. Veetunnetust ei saa teadupärast ergomeetritel treenida.



 «Vihm segas päris korralikult meie plaane. Kahju muidugi. Aga mis teha – elu on selline. Sellega tuleb lihtsalt arvestada,»  laiutas treener Matti Killing käsi. Taimsoo lisas: «Isegi kui saime vee peal treenida, puhus pidev tuul ja väga raske oli koostööd harjutada. Seetõttu valitseb meil praegusest seisust teadmatus. Vorm on küll hea, aga kuidas me selle nüüd tehnikasse panna suudame – selles on küsimus.»



OM-hõbeda paat

Peale vihmase ilma segasid sõudjate ettevalmistust ka Moskva rahvusvaheliselt regatilt külge saadud hingamisteedehaigused. Eelkõige kannatas nende all Raja, kes eile tundis ennast siiski juba täiesti tervena.



 Need väiksed tagasilöögid pole aga pisendanud paarisaerulisel kahepaadil startivate eestlaste eesmärki. See on alati üks olnud – vähemalt pääs A-finaali. Kõik kohad edasi oleks juba boonuseks. «Me pole sel hooajal veel väga tugevat konkurentsi tunda saanud.



Eks näis, kuidas maailma tippudega kõrvuti sõitmine läheb. Igatahes ma ei jõua seda ära oodata!» nentis Raja, kes eile tähistas Sisekaitseakadeemia lõpetamist. «Käisin lõpuaktusel ja pärast istusime ühe kursavenna juures. Teised jäid kauemaks, aga mina läksin kella 11st koju. Tähtis võistlus siiski tulemas.»



 Põhikonkurentideks peavad Taimsoo ja Raja inglasi Matthew Wellsi ja Stephen Rowbothami ning uusmeremaalasi Matthew Trotti ja Nathan Cohenit.  Ent alahinnata ei saa ka koduseid konkurente Latinit-Kuzmini.



Seni on nad kahel võistlusel neid aga kindlalt edestanud. «Ega me midagi ära andma ei hakka. Nad on vastased nagu vastased ikka – kätt me neil küll hoidma ei hakka,» muigas Taimsoo ja lisas: «Nemad tahavad meid võita ja meie neid. Loodame, et suudame siiski oma paremuse maksma panna.»



Treener Killingu hinnangul on mõlema paatkonna võimalused üsna võrdsed. Latini ja Kuzmini kasuks räägib see, et mehed on saanud rohkem ühistreeninguid teha. Ühtlasi on nende kasutusse antud Tõnu Endreksoni ja Jüri Jaansoni Pekingi olümpiapaat.



Jaanson ühepaadil

 Jaanson ise teeb Müncheni etapil kaasa aga ühepaadil. Konkurents on kõva – kohal on ala absoluutne paremik. Eesotsas kahekordse ühepaadi olümpiavõitja norralase Olaf Tuftega. Ühtekokku teeb võistlusel kaasa 25 ühepaadimeest.



 Treenerist abikaasa Tatjana sõnul on see eelkõige kontrollvõistlus. «Jüri ettevalmistus on kenasti kulgenud. Võistlus näitab täpsemalt, mis seisus ta on, aga üldiselt tundub, et vorm on hea,» sõnas Tatjana Jaanson.



Ühesel lähevad võistlustulle ka Andrei Jämsä ning Valeri Prosvirnin. Eelsõitudega alustatakse Münchenis juba täna hommikul. A-finaalid peetakse pühapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles