Pahapill jätab ehmatusmomendi MMi ajaks

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimati võistles Mikk Pahapill Gustav Sule memoriaalil, kus näitas head sprindikiirust.
Viimati võistles Mikk Pahapill Gustav Sule memoriaalil, kus näitas head sprindikiirust. Foto: Margus Ansu

Mikk Pahapill ei armasta enne võistlust suuri sõnu teha. Tegelikult väldib ta päev enne jõuproovi igasugust tähelepanu.


Kui Euroopa sisemeistri staatuses mees eile hommikul kell 12 Ratingeni staadionil treeningu lõpetas ja banaani näksides tartaanil külitades ajakirjanike küsimustele vastas, polnud areenil rohkem sportlasi.



Miks Pahapill nii vara staadionile tuli? «Täitsa normaalne aeg – kell 11 olin siin ning harjutasin tunnikese,» summutas Pahapill arvamuse, nagu soovinuks ta konkurentide eest salaja tegutseda. Vastupidi – eestlase jutust jäi mulje, et kaasvõistlejad pole seekord tema jaoks kõige tähtsamal kohal. Oluline on saada aimu oma seisundist ja võimetest.



Torino EMil kogu mitmevõistluse eliiti üllatanud Pahapill liikus edulainel võimsate emotsioonide toel. Ratingenis pole EMiga võrreldavat pinget ning enese üleskütmine ei pruugi nii lihtsalt õnnestuda.



«Loomulikult pole see tiitlivõistlus, ent emotsioonid on mu sees kindlasti olemas,» mõtiskles Pahapill. «Samas ei pea ma siin konkurentide ehmatamist oluliseks. Palju mõnusam on seda teha suurvõistlusel.» 



Täna hooaja esimest kümnevõistlust alustav Remigija Nazaroviene õpilane märkis, et vähemalt selleks võistluseks on ta valmis – treeningutel on Pahapill lihvinud kõiki kümmet ala ning võistlus peab andma ülevaate, kas Berliini MMiks rihitud vormikõver liigub õiges suunas.



Seni on Pahapill kontrollinud vormi üksikaladel võisteldes. Viimati oli ta publiku ees juuni alguses Tartus Gustav Sule memoriaalil, kus püstitas tõkke­sprindis 14,30ga isikliku rekordi.



Korralikku sprindikiirust kinnitas ka 100 meetri jooksu tulemus 11,18. Tulemuste väärtust suurendab teadmine, et võistlusolud polnud kaugeltki ideaalsed.



Toona märkis Pahapill, et üritab vormi hoida ning koguda Ratingenis isikliku rekordit tähistava summa – üle 8200 punkti. «Need võistlused näitasid kiiruse ära. Vahepeal pole midagi oluliselt muutunud,» nentis Pahapill eile. «Põhiline töö sai tehtud juba treeningulaagris.»



Hooajaeelsel pressikonverentsil rääkis Pahapill soovist tõusta kettaheites 50 meetri klubisse. Ta üritaski kodus peetud võistlustel kahekilost ketast nii kaugele läkitada, ent tulutult. Kas unelmate piir alistub Ratingenis?



Pahapilli nägu tõmbub selle küsimuse peale naerule. Ta möönab, et loomulikult tahaks ta heita üle 50 meetri, ent kümnevõistluse sees on see palju keerulisem. «Tehniliste aladega peaks tegelikult olema kõik korras. Seda näitas ju ka Tartu tõkkejooks,» hindas Pahapill.



Tiitliga pärjatud mehel oli võimalus võistluspaika valida oma suva järgi. Vaatamata sellele loobus Pahapill mitmevõistlejate Mekaks olevast Göt­zisest ning jäi truuks Ratingeni jõuproovile.



«Mulle sobib siin – hea staadion ja kõrgel tasemel korraldus,» nimetas Pahapill võistluse plusse. Lisaks eestlasele pakuvad kohalikele sportlastele konkurentsi kuubalased Yunior Diaz ja Yordani Garcia ning venelane Daniil Vassiljev. Esialgu pidi võistlema ka maailma hooaja edetabelijuht Michael Schrader, ent mai lõpus Götzises 8522 punkti kogunud mees otsustas alustada ettevalmistust Berliini MMiks.


«Loomulikult olnuks huvitavam koos Schraderiga võistelda,» märkis Pahapill, ent ülemäärast kurvastust tema olekust ei paistnud.  



Tagasilöögid: kange selg ja väljaväänatud jalg


Kergejõustiku võistkondliku EMi esiliiga jõuproovil Bergenis osalevat Eesti esindust tabas võistluse eel paar väikest tagasilööki.



Meeste 100 meetri jooksus asendab esialgu startima pidanud Henri Soolt Mart Muru. «Soole selg on pisut kange. Samas peab ta osalema kahes teatejooksus,» selgitas kergejõustikuliidu peatreener Aivo Normak. «Tulemuse mõttes ei tohiks erilist vahet olla – nüüd saab hooaja edetabelijuht ise võistelda.»



Ebaõnn tabas 400 meetri tõkkejooksjat Kristi Kiiratsit, kes bussist väljudes astus kõnniteel olnud valgustile ning väänas jalga. Kiirats saab ilmselt siiski võistelda. «Arst vaatas ta üle ja ütles, et jääb elama,» rääkis Normak muiates.



Normaku sõnul valitsevad Bergenis Norrale tüüpilised tingimused – taevas kisub vihmale ning temperatuur püsib 15 soojakraadi juures. Seega pole olud tipptulemuste sünniks kuigi soodsad. Normak usub siiski, et eestlased võistlevad oma parimal tasemel.



«Paljudele sportlastele on see võistlus hooaja tähtsamaid starte,» nentis ta ning lisas, et koondise eesmärk on jääda püsima esiliigasse. Esiliigas osaleb 12 võistkonda. Kolm esimest tõusevad järgmiseks suveks superliigasse, kaks viimast langevad aga aste madalamale. (PM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles