Põhjamaine rahu nõukogude nostalgiast pungil paigas

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kümnevõistlejad Mikk Pahapill (paremal) ja Maicel Uibo päev enne võistlust hotell Kosmose ees poseerimas.
Eesti kümnevõistlejad Mikk Pahapill (paremal) ja Maicel Uibo päev enne võistlust hotell Kosmose ees poseerimas. Foto: Liis Treimann

Veoauto mõõtu limusiinid – Eestis pole selliseid veel nähtud –  seisavad hotelli peaukseni viiva tee ääres reas. Neist üks näikse olevat koguni kahekorruseline ning kui mööduja selle lahtisest aknast sisse kiikab, avaneb talle väiksema majakese mõõtu ruum, mida koristab palja ülakehaga kõhukas mees. Ilmselgelt lootuses, et uued kliendid soovivad sõitu teha, mühatab ta kiikajale küsimuse: «Mis on?»

Taamalt paistab omaaegse Mosfilmi linateoste alguskaadritest tuttav skulptuur «Tööline ja kolhoositar», sealsamas on ka aastakümneid üheks Moskva tõmbenumbriks olnud rahvamajanduse saavutuste näituse territoorium. Ja hotell ise on samuti legendaarne – kaarja kujuga hiigelehitis. Ühesõnaga, hotell Kosmos. Seal peatuvad täna algaval kergejõustiku MMil osalevad Eesti sportlased. Mõistagi mitte ainult nemad, hotelli vestibüül keeb inimestest justkui sipelgapesa.

Kogu selle möllu keskel mõjuvad hotelli konverentsikeskuses Eesti ajakirjanike ette astunud kümnevõistlejad Mikk Pahapill ja Maicel Uibo eriti põhjamaaliselt rahulikult. Suuri sõnu ei tehtud, mõlemad mehed edastasid sõnumi, et tegelikkust näitab täna algav võistlus.

«Vorm on selle hooaja parim, olen selleks võistluseks hästi valmistunud,» rääkis 30-aastane Pahapill. «Mõistagi pole kunagi nii, et saad ettevalmistuses teha kõike, mida soovid, kuid nurisemiseks pole põhjust. Minu kui sportlase asi on tehtud töö võistluses realiseerida.»

Pahapilli isiklik rekord on 8398 punkti, pärast vigastusest tingitud pikka pausi kogus ta tänavu Tallinnas Euroopa karikavõistlustel 8099 punkti. Seda summat ihkab kogenud sportlane Moskvas ületada. Konkreetsetest eesmärkidest ei tahtnud aga vaikse loomuga mees rääkida, vaid kordas enda jaoks tavalist lauset: «Võistlus näitab ära, kuidas asjad sujuvad.»

Pahapilli karjääris on seljataga üks väga erakordne võistlus. 2009. aasta talvel krooniti ta Torinos Euroopa sisemeistriks. Toona kandis teda juba esimeselt alalt tekkinud emotsioon. Pahapill möönis, et esimeste alade õnnestumine on väga oluline ja hea emotsioon kergendab hea tulemuse saavutamist, kuid see pole kõige tähtsam. «Võistlused on väga erinevad, ka keskpärase alguse järel õnnestub mõnikord koguda hea summa,» lisas ta.

Eesti kergejõustiku tänavune komeet, kõigest 20-aastane Uibo alustab oma esimest tõeliselt suurt võistlust. Kevadel USAs läbitud kümnevõistlused olid tähtsad tema koolile ja noormehele endale, kuid suuruselt pole need võrreldavad Moskva võistlusega. MMi pea­areen Lužniki staadion teda siiski keeletuks ei võtnud. «Meie ülikooli jalgpallistaadion on isegi suurem,» hindas ta Moskva olümpiastaadionit – hiiglaslikku staadionikatelt.

«Usun, et olen tippvormile lähedal… mitte küll nii hea, kui kevadel rekordit püstitades, kuid tundub, et MMiks valmistumine läks hästi,» arutles tänavu tohutu arenguhüppe teinud ja isikliku rekordi 8223 punktini viinud noormees. «Võistluses võtan ühe ala korraga ja suuri paineid endale peale ei pane.»

Hoolimata noorusest ei tunne Uibo MMi ees suurt hingevärinat. Ta seletas seda vaimse väsimusega – seljataga on ikkagi juba kolm seitsmevõistlust ja kolm kümnevõistlust. Tiitlivõistlusest loobumisele ta siiski ei mõtelnud.

«Kui keskenduksin ülikoolis õppides vaid sealsetele võistlustele, pääseksin esimest korda tiitlivõistlusele alles 25-aastaselt, see oleks ju pisut hilja,» leidis ta. «Tegelikult pole mul ju ka kogemust ja teadmist, kas pärast ühte tippvormi on augustikuuks end raske üles töötada. Seda kõike näitab võistlus.»

Võistlus aga algab täna hommikul juba üsna vara. Eesti aja järgi kell 8.35 kummarduvad kümnevõistluse esimesest alast, 100 m distantsi esimesest jooksust osavõtjad stardipakkudele. Selles seltskonnas on ka Pahapill. Uibo on paigutatud neljandasse jooksu.

Kümnevõistlus on küll tore, kuid Eesti suurimad lootused on seotud esmaspäeval eelvõistlusega algava kettaheite ja Gerd Kanteriga. Eile õhtupoolikul, kui ajakirjanikud kümnevõistlejate pressikonverentsilt lahkusid, jalutas ta oma füsioterapeudist abimehe Indrek Tustitiga hotelli poole, näpus pudelid vee ja kokakoolaga.  «Kõik on korras, treeningutel sain ketast heita,» teatas vahetult enne MMi seljahädaga kimpus olnud olümpiavõitja naerusuiselt.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles