Hittvideod aitavad valmistuda kullaheitluseks

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile hommikul oli Gred Kanteril põhjust rahulolevalt naeratada, MMi lõppvõistlusele pääsemiseks piisas vaid ühest heitest.
Eile hommikul oli Gred Kanteril põhjust rahulolevalt naeratada, MMi lõppvõistlusele pääsemiseks piisas vaid ühest heitest. Foto: Liis Treimann

Kergejõustiku MMi kettaheite tänaseks lõppvõistluseks valmistuv Gerd Kanter otsib hea tunde ja õige meeleolu tekitamiseks abi vanadest hittvideotest. Ei, ta ei lõbusta end Moskvas hotellitoas lebades filmiklassika säravate paladega, vaid vaatab arvutist oma karjääri tipphetkede sooritusi. Abi on ka treeningutel hästi õnnestunud heidete põhjalikust uurimisest.

«Video vaatamisel on väga suur roll. Kui mõnda heidet sada korda järjest vaadata, tekitab see staadionile minnes hea rütmi ja heitmine muutub lihtsamaks,» rääkis Kanter. «Visuaalselt on õiged liigutused silme ees ning see aitab tabada head rütmi.» Eestlasest vägilane lisas, et otsib arvutist välja mõned oma parimad võistlusheited, kuid kindlasti uurib ta koos abimees Indrek Tustitiga eilset eelvõistluse ainsaks jäänud heidet.

34-aastane Kanter teab väga hästi, kuidas hooaja tähtsamaks võistluseks valmistuda. Alates 2005. aasta Helsingi MMist on ta heitnud kõikide tiitlivõistluste finaalis. Seejuures on ta näidanud erakordset stabiilsust – medalita jäi ta vaid korra, 2010. aasta EMil Barcelonas, kus tuli leppida 4. kohaga. Olümpialt kuld ja pronks, maailmameistri tiitel, kaks hõbedat ja pronks, Euroopa meistrivõistluste kaks hõbedat…

Kõik kulges tõgeteta

Peaaegu alati on ta enne medaliheitlust pidanud viimase hetkeni tegelema heitetehnika parandamisega. Moskvas oli ta veel laupäeva õhtul tehnika suhtes ebalev, kuid eilses eelvõistluses toimis kogenud sportlase jaoks kõik justkui õlitatult.

Tõrgeteta kulges kogu hommik – kell 6.15 äratus ja hommikusöök sportlaste elupaigaks olevas hiiglasliku Kosmose hotelli restoranis, bussisõit Lužniki staadionile, soojendus, õnnestunud proovikatsed ja kohe esimese võistlusheitega kvalifikatsiooninormi ületamine.

«Öösel magasin umbes kuus tundi. Otsest ärevust ma ei tundnud, siinse hotelli põhiprobleem on hoopis palavus, kuid vaatamata sellele oli uni korralik,» rääkis Kanter, kes enne staadionile siirdumist kinnitas keha banaani, omleti ja jogurtiga. «Väga palju ei saa enne võistlust süüa, aga midagi sobilikku ikka leiab. Õnneks ei erine siinne köök kuigi palju Eesti omast. Reeglina tuleb ju leppida sellega, mida pakutakse.»

Tehnikaga asjad korras

Reedel ja laupäeval puhanud Kanter tegi pühapäeval kerge soojenduse ja viis-kuus kontrollheidet. Need tekitasid temas kindluse, et tehnikaga on kõik korras. Eile staadionile jõudes polnud enesekindlusel põhjust lahtuda – proovikatsetel maandus ketas 63 meetri kanti. Võistluses õnnestus tal aga lisada veel kaks meetrit. 65.54 oli kahe grupi kokkuvõttes kolmas tulemus.

Lisaks Kanterile suutsidki hommikust kellaaega arvestades hirmkõva kvalifikatsiooninormi ületada vaid sakslasest tiitlikaitsja Robert Harting (66.62) ja hooaja edetabelijuht, poolakas Piotr Malachowski (66.00) – mõlemad vanad ja ammu teada konkurendid. Ilmselt tuleb just nende meestega pidada täna maha suurimad lahingud.

Kanter ei hakanud lõppvõistluse eel praalima, et läheb ja lööb täna õhtul platsi puhtaks. «Tean, et ma pole päris sama heas seisus, kui Harting või Malachowski. Kui aga nemad peaksid natuke vääratama ja mina suudan samal ajal positiivselt üllatada, tekivad minul ka suuremad võimalused,» arutles ta. «Hea, et eelvõistlus ei veninud kolmele katsele, nagu mõnel varasemal aastal. See röövinuks liigselt vaimuenergiat, lisaks kipub halbade heidete muster sisse jääma ja sellest vabanemine pole kerge.»

Kvalifikatsioonivõistluse mängeldes läbimine eestlast ei uinuta, pigem otsib ta sellest enda jaoks positiivset ergutust. Ta märkis, et heita ketast hommikul kell 9.50 pole tema jaoks tavaline ja sellisel kellaajal saavutatud hea tulemus on igati positiivne.

«Tippvormis olles kipun heite ajal kiirustama, kuid täna suutsin end väga hästi kontrollida,» rääkis ta ja lisas, et vahepeal seganud seljavalu polnud võistluse ajal tunda. «Indrek käis eile (pühapäeval – toim) kriitilised piirkonnad üle ja täna oli kõik korras.»

Enne staadionilt hotelli tagasi sõitmist põikas juba mõnda aega Moskvas viibiv Kanter tribüünile, et kohtuda võistluse ajaks kohale sõitnud abikaasa Liinaga. Kanteri jaoks lähedastest inimestest on Moskvas veel mõned sugulased ja sõbrad. Vanemad jälgivad Eesti aja järgi täna kell 18 algavat võistlust telerist.
-------------------------------------------------------------

Kõik me vananeme – lõppvõistlus Aleknata

Tegevkettaheitjatest kuulsaim, 41-aastane leedulane Virgilijus Alekna (pildil) on alates 1996. aasta Atlanta olümpiamängudest jõudnud alati lõppvõistlusele.

Moskvas tema imeline seeria katkes. Kahekordne olümpiavõitja ja maailmameister, tiitlivõistlustelt kümme medalit kogunud mees heitis eile eelvõistlusel 61.91 ja leppis kokkuvõttes 16. kohaga. «Seekord võisteldakse minuta,» lausus terve hooaja vigastusega kimpus olnud, kuid vaatamata sellele oma karjääri kümnendale MMile tulnud leedulane.

Kuid kettaheitemaailmas on uus valitseja – sakslane Robert Harting on ühtaegu valitsev olümpiavõitja, maailma- ja Euroopa meister. Suursoosik on ta ka tänases finaalis. Kuigi Harting oli eelvõistluse parim, ei jäänud ta tulemusega siiski päris rahule. «Eelvõistlus toimus väga vara ja keha polnud veel heitmiseks valmis,» rääkis alles pühapäeval Moskvasse jõudnud sakslane. «Usun, et finaalis piisab võitmiseks 68-meetrisest heitest.»

Kuldmedalile mõtleb ka poolakas Piotr Malachowski. «Ma tean, et Harting ja teised tugevad konkurendid on kohal, kuid mul on vaid üks eesmärk – võita kuldmedal,» lausus tänavuse hooaja edetabeli juht.

Võimalikku kullatulemust Malachowski ei ennustanud. Gerd Kanter aga arvas, et maailmameistriks tulekuks peab heitma 69 meetrit. PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles