Valmistumine suureks mänguks

Mariel Gregor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abitreener Andres Sõber (paremalt teine) istumas pingilt hoolealustele juhiseid jagamas.
Abitreener Andres Sõber (paremalt teine) istumas pingilt hoolealustele juhiseid jagamas. Foto: Liis Treimann

«Mina seda möllu tähele ei pane, minu mõtted tiirlevad ikka mängu enda ümber,» rääkis Eesti korvpallikoondise abitreener Andres Sõber Portugalis Coimb­ras hotellis, rätik üle õla, valmistudes ujuma minema. Teisipäeva hilisõhtul oli Eestil Portugaliga 2015. aasta EM-valiksarja viimane alagrupikohtumine. Üliolulise mängu eel on olnud palju arvutamist, et teada saada, millised on edasipääsuvõimalused erinevate stsenaariumide puhul.

«Basseinis oma otsi ujudes suudan mõtteid kõige paremini koondada ja see aitab hea positiivse emotsiooni luua, mida siis hiljem mängijatele edasi püüan anda.» Sõbra sõnul vajavad ka täismehed aeg-ajalt toetust.

«Möliseda oskab igaüks ja kritiseerimiseks ei pea geenius olema. Poistel on vaja tunda, et keegi kõrval toetab ka. Näiteks eelmises mängus adusin, et Janarit (Talts) on vaja rohkem ergutada, sest tal tekkis mõõn ühel hetkel. Minu asi on seda märgata ja tegutseda,» räägib ta oma rollist tiimi juures.

Sõber ei leia, et mängijatel oleksid seoses keerulise edasipääsulootusega liigsuured pinged või et võidud oleksid jäänud liigse pabistamise taha. «Tiit (Sokk) ja Alar (Varrak) teevad oma asja samamoodi nagu eelmiselgi suvel, mil saime mõned eriti kõvad võidud, aga oli ka mänge, mis kripeldama jäid. Ma naudin nende kõrval töötamist. Kriitikud võivad rääkida, mida tahavad, aga seniste mängude põhjal paneksin koondisele hindeks nelja. Selge, et Kristjan Kanguri ja Siim-Sander Vene puudumisel olid meil esimestes mängudes teatud käigud puudu ja seetõttu langes näiteks tagameestele suurem surve,» räägib ta.

«Kriitikud korrutavad, kuidas Sten-Timmu Sokk ei suuda skoori teha, aga minu jaoks on esmane tema mängujuhtimine ja sellega saab ta jätkuvalt hakkama. Tal on seljataga esimene välishooaeg ja vorm pole ehk kõige teravam, aga oma põhiülesande täidab ta ära,» kaitseb Sõber Sokkude dünastia noorimat liiget.

Paljuräägitud Hollandi koondise võimalikku turniirilt eemaldamist Sõber ei usu. «Tehakse neile ata-ata ja kõik läheb samamoodi edasi. Ei usu, et neid maha hakatakse võtma, tehakse ehk trahv ja kõik,» usub ta. «Meil on edasipääsuks veel kõik võimalused olemas ja muule ma ei praegu ei mõtlegi.» Holland kasutas kahes esimeses mängus teatavasti kahte naturaliseeritud mängijat ning nüüd oodatakse rahvusvahelise alaliidu FIBA otsust Hollandi karistamise osas.

Koondis on kahes mängus jäänud suurde kaotusseisu, ent suutnud sealt välja ronida. «See näitab, et mängijates on sisu. Eks me kõik oleme pidanud selle koosseisuga harjuma ja alati pole see nii lihtne. Ei saa ju Reinarilt (Hallik) oodata samasugust tegutsemist kui Kangurilt, nad on erinevad mängijad,» ütleb treener.

Sel suvel juba U20 koondisega pika ja väsitava turniiri läbi teinud Sõber tüdimuse üle ei kurda, ehkki klubihooaja ja koondise vahele suurt puhkust ei jäänudki. «Olen siin ju vabatahtlikult ja seepärast, et mulle meeldib. Mõõt veel täis pole ja panen aga edasi. See annab mulle emotsionaalselt nii palju,» lisab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles