Soome: rootslased ostsid MM-kulla! Rootsi: soomlased on kadedad!

Jaan Martinson
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Rootslanna» Abebe Aregawi vallandas mitu lahingut.
«Rootslanna» Abebe Aregawi vallandas mitu lahingut. Foto: SCANPIX

Etioopiast pärit «rootslanna» Abeba Aregawi võit kergejõustiku MMil Moskvas 1500 meetri jooksus algatas Rootsi ja Soome vahel korraliku sõnasõja. Soome mänedžer Jukka Härkönen põrutas, et näe, naabrid ostsid endale kulla.

 Rootsi meedia tõrjus: ei ostnud me midagi, Aregawi on ausas abielus. Tõsiasja, et Aregawi abikaasa on samuti etiooplane ja sai kuningriigi passi aasta tagasi, rootslased väga ei võimenda.
Kogu Rootsi lõi rõõmutantsu, kui 23-aastane Aregawi üle seitsme aasta taas riigile kergejõustikukulla tõi.

Veel mullu kandis Londoni olümpial 5. koha saanud tumedanahaline neidis Etioopia vormi. Seejärel juhtus ime – erandkorras, kõigest nelja kuuga, vormistati talle Rootsi pass ning Moskvas jooksis Aregawi juba sinikollases särgis.

Kergejõustiku telgitaguseid piisavalt tundev Härkönen põrutas ajalehes Helsinkin Sanomat otse ja külmalt: «Sulaselge ostetud kuld! Aregawi isegi ei ela Rootsis, vaid põgenes sealt kohe, kui tuli hakata riigile makse maksma. Ta pesitseb ja treenib Etioopias. Kogu tema abielu oma treeneri Henok Weldegebrieliga on pelgalt tehniline, et saada kodakondsust.»

Härkönen lisas, et Aafrika jooksjad pommitavad teda pidevalt palvetega organiseerida neile Soome pass. «Vastan, et see on pikk protsess ning tuleb teha keeleeksam, seega ei soovita proovidagi.»
Rootsi võttis Härköneni sõnad vastu valulikult ning ajaleht Expressen teatas netiküljel: «Soome ründab!»

Artiklis tõrjus Aregawi kõik süüdistused ning kinnitas, et abielu on aus ja õiglane. Sama raius ka Weldegebriel, kes sündis Etioopias, siirdus Rootsi kaheksa aastat tagasi ja sai kodakondsuse mullu, misjärel kohe Aregawi endale naiseks võttis: «Härkönen ajab pa**a! Soomlased on lihtsalt kadedad. Oleme kihlatud olnud viis aastat ja Aregawi esindab Rootsit omal soovil. Teda pole ostetud.»

Aregawi elab enda sõnal Rootsis 2009. aastast alates, kuid rootsi keelt väga ei räägi.
Etiooplased, muide, on solvunud, et Aregawi Rootsit esindab, rääkis ajakirjanik Bizuayehu Wagaw Rootsi meediale. «See peaks oleme meie kuld!»

Teadupärast nõudis Etioo­pia alaliit Rahvusvaheliselt Kergejõustikuliidult (IAAF), et Aregawile ei antaks luba teise riigi eest võistelda, sest ka jooksuneiu kodumaal arvatakse: abielu ja Rootsis elamine on üks paras susserdamine ning tavapäraselt kuningriigis nii kiiresti kodakondsust ei anta.» Tegelikult käib Aregawi ümber ka kolmas sõda – kodusõda koondises. Nimelt otsustasid kõrgushüppaja Emma Green-Tregaro ja sprinter Moa Hjelmer võõbata küüned vikerkaarevärvi, et avaldada meelt Venemaa homovastase seaduse vastu.

Kui pressikonverentsil Aregawilt küsiti, mida tema sellest aktsioonist arvab, kõlas tõlgi kaudu vastuseks: «Ma ei kiida seda protesti heaks, sest minu usk taunib, kui mehed elavad meestega ja naised naistega.»

Siis läks asi koomiliseks. Rootslaste pressiesindaja palus ajakirjanikel Aregawi sõnu mitte kirja panna, sest too polevat küsimusest aru saanud ega mõista, kuivõrd tundlik tema vastus on. Meedia pidas «rootslannat» siiski täie mõistuse juures olevaks ning Aregawi aus kommentaar levis üle maailma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles