Golfiajalugu teinud Suursalu sihib astme või kahe võrra kõrgemale

Jaan Martinson
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mark Suursalu.
Mark Suursalu. Foto: Mihkel Maripuu

Mark Suursalu võitis hiljuti esimese eestlasena Nordicu golfituuri osavõistluse ja sihib nüüd suuremat kala – ta üritab pääsu Euroopa või Challenge’i tuurile, kus jagatakse vastavalt miljoneid või sadu tuhandeid auhinnaeurosid. 

Suursalul kulus vaid kolm päeva, et kogunenud pingetest lahti saada. Neil kolmel päeval mängis ta imelist golfi ning sai kirja elu ja Eesti läbi aegade parima tulemuse: 17 lööki alla raja par'i turniiri kokkuvõttes ja esikoha Nordicu tuuri ehk Ecco Touri Norra osavõistlusel Mørk Mastersil, kus auhinnafond 40 000 eurot.

«Tänavune hooaeg oli sinnamaani kesine,» rääkis 22-aastane Suursalu. «Talvel vigastasin korvpalli mängides sõrme – kõõlus rebenes ja luutükk tuli lahti – ning lõikuse järel ei saanud kaks kuud golfikeppi kätte võtta. Ettevalmistus jäi kesiseks ning hooaeg algas nadilt, ebakindlus süvenes. Olin vaid kahel turniiril pääsenud otsustavale päevale, kus jagatakse auhinnaraha, ning hakkasin juba valmistuma sügiseseks kvalifikatsioonivõistluseks, et saaksin Nordicu tuuril jätkata. Tänu võidule tõusin hooaja edetabelis aga nõnda kõrgele, et tuurilt välja ei lange.»

Mørk Mastersil kulges kõik esimesest päevast alates kui siidi. «Väljak sobis mulle,» tunnistas Suursalu. «Olen avalöökidega jätkuvalt hädas, pallid lendavad viltu, kuid Norra radadel ei pidanud ma driver’it (avalöökide sooritamiseks kasutatavat golfikeppi – toim) väga tihti kasutama. Ma ei teinud imelööke, ent suurt ei eksinud kah.»

Kui avalöögid korda saaks – nende kallal tehakse treener Enrico Villoga, kes asus kevadest taas Suursalu juhendama, kõige enam tööd –, võiks Eesti parim golfimängija astuda sammu järgmisele tasandile, Euroopa Challenge Tourile.

Siinkohal selgitus, millised on golfi profituuride tasemed. Vanas Maailmas mängivad suurimad staarid Euroopa tuuril, kus jagatakse miljoneid. Madalam aste on Challenge’i tuur, kus võitja teenib kümneid tuhandeid ja hooaja parimad pääsevad Euroopa tuurile. Nordicu ehk Ecco tuur on tasemelt kolmas. Suursalu teenis Mørk Mastersi võiduga 7200 eurot. Ecco tuuri viis parimat tõusevad astme võrra kõrgemale, Challenge’i sarja.

Tegelikult võib Suursalu murda ka otse Euroopa või Challenge’i tuurile, kuid selleks tuleb olla kvalifikatsioonivõistlusel vastavalt 30 esimese või järgmise 60 hulgas. Ülesanne võib tunduda pealtnäha lihtne, kuid võistlusel osaleb umbes 1000 golfimängijat, kellest igaüks on rohkem või vähem võimeline võitma.

Suursalu alustab sügisel kvalifikatsiooni madalaimalt astmelt, peab olema oma turniiril paarikümne seas, et järgmisele astmele mängima pääseda, ja sealt veel finaalturniirile jõudma, kus ihaldatud kohad välja jagatakse.

«Mul on küll tuhat vastast, aga ka väike lootus,» püsis Suursalu optimistlikul lainel. «Sujuks vaid kõik nagu Norras. Kui aga tänavu järgmisele tasemele ei tõuse, üritan järgmisel aastal, ja siis ülejärgmisel. Aega veel pisut on.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles