FIA president ähvardab oktoobris paigale jääda

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Max Mosley (keskel).
Max Mosley (keskel). Foto: Reuters/ScanPix

Juba tundus, et vormel-1 seljatas ebakõlad, kui Rahvusvahelise Autoliidu (FIA) president Max Mosley pakkis väidetavalt asjad, et oktoobris lahkuda. Vale! «Olin hämmingus,» kõlas Mosley vastus, kui ta kuulis enda taandamisest.




«Pärast mitmeid aastaid presidendina soovime Max Mosleyle errumineku puhul palju edu,» sõnas vormel-1 Renault’ meeskonna juht Flavio Briatore pärast seda, kui oli teada, et 16 aastat FIA tüüri juures olnud Mosley oktoobris ametist lahkub.



Lisaks Briatorele oli selliste avaldustega esinejaid veelgi, kuid tuleb välja, et õnnesoovid olid ennatlikud, kuna raudne Mosley pole veel lõplikult alla andnud.



Tegelikult on virvarr ümber kuningliku mootorispordisarja käinud juba rohkem kui kuu aega. Probleemid algasid siis, kui Mosley eestvedamisel kavatseti vormel-1 meeskondadele rakendada hooajaks eelarvepiirangud. Suuremad meeskonnad polnud sellega rahul ning oma meelsust näidati tõsiselt protesteerides.



Näiteks sel hooajal küll nigelaid esitusi pakkuvad, kuid muidu tippu kuuluvad McLaren ja Ferrari ähvardasid lausa sarjast välja astuda. Suurtega liitus kokku kaheksa talli ning jõuti koguni nii kaugele, et kaheksa tippmeeskonda kavatsesid luua eraldi sarja.



Endise mudeli juurde olid torisejad nõus jääma vaid juhul, kui säilitatakse endised reeglid ning kui lahkub Mosley – mees, kes võitles agaraimalt eelarvepiirangute eest.



Veel üleeile tundus aga tõepoolest, et sarja jagunemist kaheks suudetaksegi vältida, kuna kokkuleppe kohaselt pidid säilima senised reeglid ning pealegi teatas FIA, et Mosley, kes oli varem kinnitanud, et osaleb viiendat korda oktoobris peetavatel FIA presidendi valimistel, loobub seekord oma kandidatuurist.



Nüüd aga tundub, et meedia mõistis olukorda valesti. Vähe sellest, The Timesi andmetel teatas 16 aastat FIA tüüri hoidnud Mosley kirjas Ferrari ja vormel-1 meeskondade assotsiatsiooni presidendile Luca Di Montezemolole, et vormelimeeskonnad on teda kokkuleppes alt vedanud ning ta kaalub tõsiselt, kas ikka soovib lahkuda automaailma valitseja kohalt.



«Olin hämmingus, kui sain teada, et FOTA on pressile teatanud, et härra Boeri (FIA senati president Michel Boeri) on võtnud üle vormel-1 juhtimise, kuna see on täiesti vale. Väär on ka väide, nagu mind oleks sunnitud juhtimisest loobuma ning et mul pole pärast oktoobrit mingit mõjuvõimu FIAs,» märkis Mosley.



«Pealegi olete te mind nimetanud diktaatoriks, mis solvab 26 maailma mootorispordinõukogu liiget, kes on alates 1980. aastast arutanud ja otsustanud kõiki vormel-1ga seonduvaid küsimusi.»


Mosley nõudis veel, et Di Montezemolo lõpetaks valede levitamise ning seda, et itaallane peab vabandama ja parandama kõik eksitavad väited, mille Di Montezemolo FOTA pressikonverentsil välja ütles.



«Kuna teie (Di Montezemolo – toim) ja FOTA eksitasite meediat, siis kaalun oma võimalusi. Vähemalt oktoobrini olen mina FIA täieõiguslik president ning pärast ametiaja lõppu otsustavad FIA liikmed, mitte teie või FOTA, minu tuleviku üle.» Ja Mosleyl on selles osas tuline õigus, kuna FIA presidendi valivad alati autoliidu 122 liikmesklubi, mitte vormel-1 meeskonnad.



Tundub, et probleemid kuningliku mootorispordi sarja ümber pole siiski vaibunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles