Noored rassivad koondisse pääsu eest

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Kurbas (esiplaanil) ja Gert Dorbek timmivad jalalihaseid.
Tanel Kurbas (esiplaanil) ja Gert Dorbek timmivad jalalihaseid. Foto: Raigo Pajula

«Kaks või kolm meest peaksid sellest seltskonnast jõudma tänavu koondise põhikoosseisu,» viipas Eesti korvpallikoondise peatreener Üllar Kerde


Audentese hämaras spordihoones rassivate kujude suunas.  


Koondise peatreenerina viimast suve alustav Kerde ootas neljapäeva hommikut kannatamatult – detsembrist alates oli ta vaba mees ning aktiivsest treeneritööst eemal, paus pani aga näpud sügelema. Koondise vaatevälja kuuluvate noortega tegelemine tundus talle pingelise tsükli alustamiseks ideaalse võimalusena.



Esimestele ühistreeningutele kogunenud seltskonnast on varem koondises mänginud vaid Gert Dorbek ja Viljar Veski. Siim-Sander Vene tegi küll mullu esimestel treeningutel kaasa, ent põhikoosseisu tal veel asja polnud. Sten Sokk, Joosep Toome, Joosep Pokla, Margus Klementsov ja Tanel Kurbas on selles ringis uustulnukad.



«Ükski mees ei öelnud, et ta ei taha tulla,» rõõmustas Kerde. «Koos on neil ju parem harjutada ning end arendada. Selle seltskonnaga ei valmistu me konkreetseteks mängudeks, vaid terveks järgmiseks hooajaks.»



Koondise vanem põlvkond laob hooajaks alusmüüri individuaalselt, eeldatavatest põhimeestest liitub noorte seltskonnaga vaid Tanel Sokk. Päris esimene ühistreening on aga 6. juulil.



«Mul pole põhjust üksi harjutavate meeste järel luurata, Eestis on piisavalt halbu inimesi, kes asju ette kannaksid. Samas pole mängijatel valikut, juuli alguseks peab kõigi füüsis olema korras. Siis läheme kohe saali ning kangitreeningutele enam aega ei kuluta,» avalikustas Kerde edasisi plaane.



Raske koorem


Seni aga koosneb korvpallurite treening kolmveerandtunnisest jooksuringist, kangiga rassimisest ning kõiksugu muudest jõuharjutustest. Neljapäeval pöörati suuremat tähelepanu käte tugevusele, eile oli rõhk jalgadel. Esimesed ühistreeningud toimuvad ühiskondlikel alustel – laagriga ei kaasne praktiliselt mingeid kulutusi, vaid saali üür. 



Tegelikult on Kerde õlule asetatud ränkraske koorem ning pallurid ei valmistu tema juhendamisel tavalisteks mängudeks.



Augustis peab Eesti koondis kolme vastasega kokku kuus ülitähtsat kohtumist, kahe tugeva hulka pääsemine jätab Eesti Euroopa korvpalli kõrgeimasse divisjoni, kaks viimast langevad aste madalamale – eestlaste mõttes mudaliigasse.



Neljapäeval alanud treeningud tähendasid Kerdele vastutusrikka tsükli avapauku. Seni oli ta tegelenud peamiselt aastatega kogunenud tähelepanekute ja märkmete uurimisega.



«Eesti on varemgi nii raskesse olukorda sattunud. 2001. aastal mängisime Euroopa 16 tugevama hulgas finaalturniiril, kaks aastat hiljem kukkusime väljalangemismängudele. Sport ongi selline…» meenutas Kerde ning lisas, et on varemgi sattunud olukorda, kus temast võib saada Eesti korvpalli matja. «Neid väiteid ei pea nii tõsiselt võtma,» arvas ta.



Tähtsad abilised


Kogenud treeneri arvates ei saa kunagi süüdistada languses ühte inimest. «Kui midagi läheb halvasti, tuleb arutada, miks just nii läks ning mida oleks saanud teha, et asjade sellist käiku vältida,» mõtiskles Kerde. «Mängisime kaks korda finaalturniiril, aga me ei teinud midagi, et toona tekkinud olukorda ära kasutada.»



Eesti korvpallile raskel hetkel loodab Kerde meeskonnatööle. Ta märkis, et tänu abitreener Alar Varrakule on tal Kalev/Cramo mängijatest hea ülevaade, lisaks tutvustas noor treener end hiljutisel Kuremaa koolitusel väga tugeva vastaste mängu analüütikuna. Teise abitreeneri Rauno Pehka juures hindab ta eelkõige ülisuuri kogemusi mängumehena.



Vastaste kohta pole eestlased veel luureinfot kogunud. Teada on vaid see, et oma ettevalmistust alustavad nad alles juuli keskel.



Kalev/Cramo korvpallimeeskonna peatreener selgub nädala alguses

Korvpalli valitseva Eesti meistermeeskonna Kalev/Cramo president Ivar Valdmaa kinnitas, et klubi peatreeneri nimi tehakse teatavaks uue nädala alguses. «Võtsime juhtkonnas vastu palju väikseid otsuseid, ent suurt otsust pole veel langetanud,» lausus Valdmaa.



Postimehe andmetel on Kalevi vaateväljas kaks peatreeneri kandidaati – lõppenud hooajal meeskonna koduse liiga kullale tüürinud Nenand Vucinic ning endine Eesti koondise peatreener Tiit Sokk.



Samas rääkis Valdmaa pärast hooaja lõppu antud intervjuus, et meeskonna eelarvet ootab tuntav vähenemine ning suure tõenäosusega ootaks ka Vucinici senisest poole väiksem pakkumine. Ilmselt ei taha suvel Uus-Meremaa koondist juhendav mees nii väikse summaga leppida.



Samal ajal vaatavad kalevlased ringi ka mängijate turul. Möödunud hooajal Kalevi särgis pallinud neli leegionäri vaevalt naasevad. «Ilmselt ei suuda me teha neid rahuldavat pakkumist,» nentis Valdmaa. (PM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles