Publiku emotsioon kandis Eesti võiduni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sten Sokk ja teised koondislased saavad järgmisena oma võimeid näidata Bulgaaria vastu.
Sten Sokk ja teised koondislased saavad järgmisena oma võimeid näidata Bulgaaria vastu. Foto: Toomas Tatar

Eesti korvpalikoondis alistas EM-valikturniiri poolfinaalseerias Valgevene ja kohtub finaalis Bulgaariaga.

«Martin Müürsepp! Martin Müürsepp, tule koju tagasi!» rõkkas 5000 inimest eile Rocca al Mare suurhallis laulda. Müürsepp, Eesti korvpalli üks legendaarsemaid kujusid, istus samal ajal Valgevene koondise abitreenerina külaliste pingil ja kergelt muheles. Eesti ja Valgevene korvpallikoondise EM-valikturniiri kohtumisest jooksid juba viimased sekundid ja kellelgi polnud kahtlust – Eesti saab suure võidu ja läheb edasi valiksarja finaali.

See oli Eesti pidu! 79:61 võit tähendas kahe mängu kokkuvõttes Eesti 12-punktilist võitu. Heitlus EM-finaalturniiri ainsa pääsme eest jätkub.  

«Kõigepealt tahan rahvale suur tänu öelda. Kui kogu maa on sinu selja taga, siis on hea mängida,» sõnas Eesti koondise peatreener Tiit Sokk pärast mängu. «Täna mängisime ühtse meeskonnana ja poisid said hästi käima. Valgevene on füüsiliselt tugev ja enesekindel meeskond, aga täna suutsime nende enesekindlust riivata. Meil mängisid kõik võrdselt ja punkte tuli igalt poolt.»

Eile spordihalli kogunenud inimesed tekitasid tõepoolest imelise atmosfääri, mis kandis meeskonda esimestest minutitest peale. Koondise kapteni Kristjan Kanguri sõnul kannustas fännide kaasaelamine platsil agressiivsemalt rabama. Just esimeste minutite vägev surve andis Eestile algedu.

«Surusime tõesti rohkem kui esimeses mängus,» lausus Kangur. «Nüüd, pärast mängu, on ikka päris hea tunne. Loomulikult tulid vahepeal apsud sisse, kuid sellises mängus on see loomulik.»

Eesti alustas mängu särtsakalt – kaitses hakiti külalisi nii kõvasti, et neil oli suuri raskusi palli üle väljaku toomise ja viskele jõudmisega. Peamiselt Sten Soku ja Kanguri korvidest sai Eesti kiirelt juhtima 13:4. Paraku suutis Valgevene kõige raskema hetke üle elada ja sama kiiresti kui edu kasvas, see ka sulas. Esimese veerandaja lõpuks oli Eesti ees vaid kahe silmaga, 19:17.

Teisel veerandajal liikus Eesti taas eest, kuid poolajavilega koos tabanud Kudrjavtsev tõmbas eestlaste emotsiooni taas allapoole – 37:31 Eestile.

«Suutsime terve mängu kerget edu hoida, ent samas ei olnud kuni viimase veerand-ajani midagi kindlat,» sõnas esimesel poolajal nullile jäänud, kuid teisel poolajal seitse silma kogunud Janar Talts. «Alles lõpus suutsime nad päriselt murda ja võidu kätte saada. Tegime kaitses võrreldes eelmise mänguga korrektiivid ning see tõi edu.»

Eesti koondisel on viimastes mängudes tekkinud probleeme just teisel poolajal, kuid seekord suudeti mõõna vältida. Kolmanda veerandaja algus oli tegelikult Kanguri show. Pärast vigastust esimest korda oma parimate päevade korvpalli näidanud meest jätkus mõlemale poole väljakut. Ta tegi skoori, kuid mis veelgi tähtsam, tegutses kaitses nii vägevalt, et võttis Valgevene hiiglase mõõtu tsentrilt Artjom Parahovskilt igasuguse mängutuju.

«Selliseid suuri karusid tuleb hakata töötlema juba siis, kuid nad pole veel palli saanudki – natuke nügida ja küünarnukiga ribidesse surkida. Lõpuks ta ei tahtnudki enam korvi alla küsida,» rääkis Kangur oma kaitsetööst. «Aga rünnakul ei saanud ma eemalt üldsegi korvile pihta. Jalgu pole veel all.»

Korraks sai Eesti ette juba 13 punktiga, ent Valgevenel oli jõudu veel üheks tagasitulekuks.

Enne viimast veerandaega oli Eesti edu kümme punkti, mis kahe mängu kokkuvõttes tähendas neljasilmalist edu. Viimasel veerandajal üritas Valgevene küll vahet vähendada, kuid Eesti suutis edu hoida.

Valiksarja finaalis kohtutakse juba neljapäeval võõrsil Bulgaariaga, korduskohtumine toimub pühapäeval Tallinnas. «Bulgaaria on väga raske vastane, tean sealt mõnda meest päris hästi, oleme koos mänginud. Dejan Ivanov oli ju Vareses mu toakaaslane. Pean ise nüüd ka taastuma, sest füüsiliselt on Bulgaaria väga tugev,» lausus Talts.

Itaalia meedia: Kangur liitub Milanoga

Itaalia spordileht La Gazetta dello Sport kirjutas laupäeval, et Milano Olimpia korvpalliklubi on jõudnud kokkuleppele Eesti koondislase Kristjan Kanguriga ning meeskond on sellega ka komplekteeritud.

Kangur lahkus hiljuti omal soovil Itaalia tipptiimist Siena Montepaschist, mille eelarve kahanes võrreldes eelmise hooajaga ligi poole võrra ja mitmed põhimehed on klubist lahkunud.

Milano meeskond mängib sarnaselt Sienaga tuleval hooajal Euroliigas. Milano kuulub Euroliigas B-alagruppi, kuhu loositi ka Siim-Sander Vene tööandja Kaunase Žalgiris. Seega on võimalik, et Eesti koondislased kohtuvad tuleval hooajal omavahel ka Eurolii-gas.

Milano peatreener on aga eelmisel hooajal Siena eesotsas olnud Luca Banchi, kellega Kanguril oli suurepärane klapp. Banchi võttis Sienast Milanosse kaasa ka David Mossi.

Väidetavalt tundsid Kangur vastu huvi ka Berliini Alba ja Samaara. PM

Korvpall

EM-valikmäng

Eesti – Valgevene 79:61

Eesti: Kristjan Kangur 20 p + 10 lp, Sten Sokk 11 p + 4 lp, Rain Veideman 9 p, Gert Dorbek 8 p + 5 lp, Gregor Arbet 8 p + 4 lp, Siim-Sander Vene 8 p + 3 lp, Janar Talts 7 p + 9 lp, Tanel Sokk 5 p + 2 lp, Reinar Hallik 3 p.

Valgevene: Aleksandr Kudrjavtsev 22 p + 5 lp, Pavel Uljanko 11 p + 5 lp, Artjom Parahovski 9 p + 8 lp, Vitali Ljutitš 11p + 3 lp, Sergei Tšarkov 4 p + 1 lp, Aleksei Trastsinetski 2 p + 3 lp, Nikita Mešarjakov 2 p + 3 lp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles