MM algas: tuuleootus ja valestardid

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Finn-klassi purjetajad Tallinna lahel starti ootamas. Ilm oli kena ja päikesepaisteline, ent miinuseks oli nõrk tuul.
Finn-klassi purjetajad Tallinna lahel starti ootamas. Ilm oli kena ja päikesepaisteline, ent miinuseks oli nõrk tuul. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna lahel alanud Finn-klassi purjetamise MMil valitsesid avapäeval keerulised olud.

Finn-klassi purjetamise MMi esimene võistluspäev algas kauni ja sooja suveilmaga, ent purjetajate jaoks halvima uudisega – tuult ei olnud ja esimene võistlussõit lükati kahe tunni võrra edasi. Nii nägi keskpäeva paiku paadisadamas vaid seisvaid paate ja ootusärevate nägudega korraldustiimi liikmeid. MMi peavõistlusjuht Madis Ausman oli tuult oodates optimistlik. «Kella kaheks saame ilmselt merele, 3–4 m/s tuult ikka tuleb,» sõnas ta kella kaheteist ajal, selleks ajaks oli avasõit esialgu plaanitud.

«Aega on meil põhimõtteliselt oodata kuni pimedani, siis enam veele ei lähe. Ootame enam-vähem mõistlikke olusid, see on ka võistlejate soov, et saaks kvaliteetseid sõite,» lisas Ausman. MMil on miinimum neli sõitu, millega medalid välja antakse. Edasilükkamisi on mitut liiki, täna (eile – toim) kasutusel olnud versioon tähendas, et sportlastel oli ajaliselt teada, mis ajaks sõit edasi on lükatud. Vahel tuleb aga paadi juures olla ja teave saadakse jooksvalt, ning teinekord tuleb tuult oodata ka merel olles. «See on kõige jubedam, kui peab mitu tundi merel päikese käes küpsema,» rääkis Eesti koondislane Lauri Väinsalu starti oodates. «Lihtsalt passid ja passid. Aga see on osa purjetamisest ja suurt numbrit me sellest ei tee,» lisas ta.

Neli ja pool tundi merel

Kella kaheks oligi tuul tõusnud ja MM võis alata! Tallinnas olev stardiliin on üks kõigi aegade pikemaid – 540 meetrit ja kahe punkti vahele pidid end ritta seadma kõik 86 purjekat. Enne starti käis merel justkui kaootiline sagimine – lisaks sportlastele olid sealsamas mootorpaatidel tiirlemas nende treenerid, samuti võistluse kohtunikud ja muu abipersonal. Veidi eemal suuremad jahid pealtvaatajatega.

Avasõidus tehti nn üldine valestart, mis tähendab, et kogu seltskond peab uuesti stardipaika tagasi seilama ja taas joonele minema. Kui mõni üksik võistleja liiga vara üle joone liigub, peab ta trahviringi tegema. Korduvate eksimuste korral võidakse ka sõidust eemaldada, sest kõik eksimused nihutavad ajakava. Nii juhtus teises sõidus ühe horvaadiga.

Iga märgi võtmise juures on kuulda suurte meeste vihaseid sajatusi – tahab ju igaüks võimalikult kiiresti edasi liikuda, ent kui tahtjaid on veel 80, tekib paratamatult karm olelusvõitlus parema trajektoori eest. «Tegelikult on see reeglitega paigas, kes kellele teed peab andma, aga karjumist tuleb ikka palju ette,» selgitab merel meediakaatrit juhtiv 470-klassi purjetaja Marko Pomerants. Rikkumisi jälgivad kohtunikud, kes sealsamas karistusi määravad, ja nii tuleb nii mõnelgi purjetajal reeglite rikkumise eest kohapeal üks ring teha.

Üks sõit kestab 70 minutit ja kahe sõidu vahel on 15 minutit puhkust. «Sel ajal süüakse pisut ja puhatakse,» sõnab Pomerants. Koos kahe võistlussõidu ja mitmete valelähetega ollakse merel umbes neli ja pool tundi.»

Sõitudes 8. ja 17. koha teeninud Deniss Karpak oli merelt tulles rõõmsameelne. «Olen õnnelik, et see päev läbi on! Minu jaoks olid keerulised olud, mulle meeldib tugev tuul,» sõnas ta. «Avasõidus oli natukenegi tuult, aga teises juba väga raske. Aga jään tänasega rahule ja ei kurda.» Teise sõidu poole peal oli Karpak võistlejate rivi tagaosas, ent suutis lõpuks 30 koha võrra tõusta. Mitmed valestardid teda ei häirinud. «See on purjetamises tavaline. Ja kodus on veel eriti hea, kõik asjad on lähedal ja ei teki lisa ajakulu kuskile hotelli sõitmisega,» lisas ta.

Pärast võistlust ratta selga

Pärast nelja ja poolt tundi merel viibimist suundub Karpak puhkamise asemel rattaga sõitma. «See aitab maha rahuneda,» põhjendas ta.

«Raske oli, väga raske, aga tulemusega võib enam-vähem rahule jääda,» sõnas Lauri Väinsalu pärast pika päeva lõppu. «Pea tahab plahvatada, vaimselt oli väga keeruline. Istud seal paadis ja kõik toimub nagu aegluubis, pead mitu käiku ette nägema. Aga võistlus alles algas ja pikk tee on minna,» lisas purjetaja.

Purjetamine

Brittidel avapäeva järel kaksikjuhtimine

MMi avasõidu võitis austraallane Oliver Tweddell, Eesti koondislastest oli Deniss Karpak 8., Lauri Väinsalu 25. ning Martti Kinkar 66.

Teise sõidu võit läks alles juunioride klassi kuuluvale brasiillasele Jorge Zarifile, teiseks tuli horvaat Milan Vujasinovic ja kolmandaks ühtlasi liidriks kerkinud britt Andrew Mills. Karpak oli 17. , Väinsalu 12. ja Kinkar 54.

Üldarvestuses on brittidel avapäeva järel kaksikjuhtimine – liidrikohal on Mills (6. ja 3.), teine on Edward Wright (5. ja 5.) ja kolmas uusmeremaalane Matt Coutts (4. ja 7.). Karpak hoiab kokkuvõttes 8. kohta, Väinsalu on 14. ja Kinkar 60. PM

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles