Laasma muinasjutuline suvi, Mätase ebaõnn ja vägev Kanter

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hooaja pikim heide pani Gerd Kanteri rõõmust hüppama.
Hooaja pikim heide pani Gerd Kanteri rõõmust hüppama. Foto: Andres Haabu

Liina Laasma viimased aastad on möödunud nagu muinasjutus, kust ei puudu tagasilöögid ja lootusetushetked, kuid mis saab ikkagi ilusa lõpu. 19-aastaselt odaviskes Euroopa juunioride meistriks kroonitud piiga pidi raske käevigastuse tõttu jätma vahele terve hooaja, taluma valu ja paranemise nimel käima keerukal operatsioonil. Pärast seda alustama aga kõike nullist, ettevaatlikult odaviskele lähenedes ja unistades vaid sellest, et sügiseks oleks tervis täiesti korras. 

Esimese ime saatis Tõstamaalt pärit neiu korda juba juulis, visates oma esimesel vigastuspausijärgsel võistlusel 60.25 ja kindlustades sellega Moskva MM-pileti. Tiitlivõistluselgi soliidselt esinetud, tundis ta, et võiks veel tänavugi oda kaugemale visata. Tõeline pauk tuli aga laupäeval Kohilas – 62.50! Eesti rekord ja MMi A-normi taseme ületamine.

Mätas alistas MM-pronksi

«Usun, et see kõik on alles uue algus,» lausus ta pärast esimeste emotsioonide lahtumist ja lisas, et selline tulemus on seniste kannatuste eest vääriline tasu. «Teadsin, et need paar meetrit on minus olemas, kuid selline tulemus oli ikkagi hea üllatus, elu näib kohe ilusamana.»

Tegelikult püstitas Laasma laupäeval kaks rekordit. Teisel katsel lendas oda 60.94, riigi rekord sündis kolmandal katsel. Edasisest viskamisest pidas ta targemaks loobuda. Kohila võistlus oli Laasma jaoks tänavu alles viies ja ta ei kavatse sellega piirduda. Mingit hirmu ta vigastuse ees enam ei tunne.

Odaviskepidu, mida Laasma alustas, jätkas meeste võistluses Risto Mätas. Kolmandal katsel viskas ta praegu kasutusel oleva odatüübi Eesti kõigi aegade kolmanda tulemuse 83.48. Tulemusele lisas vürtsi see, et ühe sentimeetriga õnnestus alistada tänavuse MMi pronks Dmitri Tarabin. MMi neljas mees, keenialane Julios Yego oli 81.74ga kolmas.

Mätase jaoks oli meepurgis ka tõrvatilk: MMi A-normist ja sellega kaasnevast suuremast rahalisest toetusest jäi puudu kaks sentimeetrit. «Alguses ajas see vihale, aga tegelikult olen ikka rõõmus, kõik ässad said ju alistatud,» kirjeldas ta oma emotsioone.

Mätas usub, et temas võib leiduda ainest veel tugevamaks tulemuseks. Ja kuigi Kohila võistlus oli talle tänavu juba 20., loodab ta juba homme visata Zagrebis. «Teen seda, mis mulle väga meeldib,» lausus ta naerdes ja lisas, et tugevas konkurentsis viskamine annab tulemusele väga palju juurde. «Heitjate seeriavõistlusel visates ei tunne ma mingit emotsiooni, aga siin võisteldes oli konkurentidest palju abi.»

Mätase jaoks algas hooaeg varakevadise ületreeningu ja sellest väljatulekuga. Edaspidi on aga kõik liikunud ülesmäge. Moskva MMil saavutas ta 9. koha, kaks nädalat hiljem küündis isikliku rekordini. «Enne kevadist ületreeningut uskusin, et olen suuteline viskama 85 meetrit. Arvan, et see pole ka praegu võimatu.»

Hooaja tippmark

Nagu odaviskajate etendusest olnuks veel vähe, pakkusid vägeva show’ ka kettaheitjad. Selle ala vägevatele lehvitas punast rätikut Martin Kupper, kes heitis teisel katsel hiljuti püstitatud isikliku rekordi lähistele 64.91. Vägev tulemus sundis poolakat Piotr Malachowskit paugutama kohe 65.20 ja Gerd Kanterit 66.05. Samal ajal kui ülejäänud konkurendid olid andnud endast kõik, jätkus Kanteril veel jõudu – viiendal katsel lendas ketas õhus vahepeal sektorist väljas, kuid keeras end maandudes sektorisse tagasi. 67.59 tähendas Kanteri hooaja tippmarki.

«Kupperi heide pani kohe südame teistmoodi põksuma,» kiitis Kanter noort kaasmaalast. «Ta näitas, et on tõsiselt astunud meeste seltskonda. Konkurents viib edasi ja 65 meetrit pole ju tulemus, mida muuseas üle heita.»

Kanteri sõnul pani ketta nii kaugele lendama hea kiirus, tehniliselt polnud sooritus kõige parem. «Tundsin, et ketas ei jäänud hästi näppude taha ja pääses liiga vara minema,» rääkis ta ja lisas, et praegune vorm pole parem kui Moskva MMi aegu. «Seal olid muud tegurid, näiteks palav hotellituba. Tegelikult kulges seal kolmanda vooruni kõik hästi, kuid siis tabas mind energiakriis.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles