Maadlus taas olümpiale, 2020. aasta mängud toimuvad Tokyos. Ilmselt

Jaan Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tokyo mängude maskott, kass.
Tokyo mängude maskott, kass. Foto: Reuters/ScanPix

Reedel Buenos Aireses algaval Rahvusvahelise Olümpiakomitee istungil on otsustamist rohkem kui kunagi varem: valitakse 2020. aasta olümpialinn, uus ROKi president ning hääletatakse, kas maadlus, squash või pesapall-softpall pääseb mängude kavva.

Eestlasi huvitab kõige enam too viimane küsimus, kuid siin asjad ilmselt põnevaks ei kisu: mainitud kolmest alast on maadlus sulaselge favoriit. Mõni ROKi liige on suisa tunnistanud, et maadlejate kõrvaldamine olümpialt oli viga, mis kibekähku parandatakse.

EOK tippspordijuhi Martti Raju sõnul pole see siiski nii kindel: «Maailm võib maadluse toetuseks hommikust õhtuni pikette korraldada, et tegu on antiikse alaga ja puha, aga neid sadakonda ROKi liiget see kära ei häiri, nemad otsustavad nii, nagu heaks arvavad. Kaine mõistus räägib küll maadluse kasuks, aga palju hääletamisel kainet mõistust kasutatakse, on iseasi. Teisalt... Hääletajad naasevad lõpuks koju ning peavad seal maadlejatele, keda maailmas polegi nii vähe, aru andma.»

Maailma huvitab enam aga see, millises linnas toimuvad 2020. aasta suvemängud – kas Tokyos, Madridis või Istanbulis. Valik tehakse reedel.

Sportlastel pole tegelikult vahet, kus nad medalite pärast heitlema hakkavad, arvas Raju: «Olümpiakülad on kõikjal üsna standardsed, staadion on staadion ja vesi basseinis sama temperatuuriga nii Tokyos kui Madridis. Müra on mängude korraldaja valimise ümber rohkem, kui asi väärt. Kõik kolm linna, mis finaali pääsesid, on võrdselt tugevad kandidaadid.»

Raju tervitas ROKi otsust just see kolmik sõelale jätta ning jätta kõrvale ülejäänud kolm linna, mis samuti kandideerisid: Rooma oli normaalne kandidaat, kuid Bakuu ja Doha ei läinud kohe mitte. «Olümpia peab toimuma metropolis. Kogu austusest Aserbaidžaani vastu, Bakuu seda tiitlit välja ei venita.»

Ekspertide arvates on igal linnal kolmest oma tugevused ja nõrkused ning võitlus tuleb tihe.

Madrid. Pluss: 80 protsenti olümpiarajatistest on valmis ning mängude eelarve imeväike. Miinus: Hispaania kesine majanduslik olukord ja töötute suur arv, mistap rahvas võib hakata möllama: milleks meile mängud, andke tööd ja leiba!

Istanbul. Esimest korda toimuksid mängud moslemiriigis, mis samas ühendab endas Aasia ja Euroopa. Samas pole olukord Türgis rahulik – rahvas peab lahingut valitsusega ja vastupidi. Ka on viimasel aastal üle poolesaja Türgi sportlase dopinguga vahele jäänud.

1964. aasta olümpialinn Tokyo sai ROKi ekspertidelt parima hinnangu. Linna trump on kindlus: raha jätkub, rahvas ei streigi, töökultuur on kõrge. Ainus plekk on Fukushima tuumaelektrijaamast tilkuv radioaktiivne vesi.

«Valituks peaks osutuma linn, mis suudab  korraldada mänge ka majanduslikult ebakindlates oludes,» andis Austraaliast pärit ROKi liige Kevan Gosper meediale kõlava vihje.

«Eks valijad vist Aasia poole vaatavad,» arvas Raju, kusjuures Aasia all ei mõtle ta Istanbuli.           

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles