Kirsipuu: Kangert on maailma parim abimees

Jaan Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Kangert
Tanel Kangert Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Tanel Kangerti eesmärk on Vincenzo Nibali taas võidule vedada.

Hispaania velotuuril on seis pärast esimest poolt kujunenud sääraseks, et Astana meeskonna liider Vincenzo Nibali asub kokkuvõttes teisel kohal, muutub iga päevaga paremaks ning hakkab esikohta püüdma. Ning nagu kevadist Girot võites, on tal vaja Tanel Kangerti abi. «Kangert peab Nibali kõrval püsima Vuelta viimase tõusuni ning millise koha ta ise saab, pole oluline,» kinnitas Kirsipuu ning lisas, et Kangert jagab rattamaailma parima abimehe tiitlit koos Sky mehe Richie Portega, kes aitas Chris Froome’il triumfeerida tänavusel Tour de France’il.

Teistel Vuelta esikoha pärast võitlevatel ratturitel pole ligilähedaseltki sama häid abimehi kui Nibalil Kangert, kinnitas Kirsipuu, Astana spordidirektor: «Alejandro Valverde tugi eriti hispaanlast ei toeta, Daniel Moreno, kes peaks aitama Joaquim Rodriguezt, ei suuda sõita pikki tõuse, Ivan Bassol pole kõrval kedagi.»

Kirsipuu sõnul on ka teine Astana mees, Jacob Fuglsang, õnneks jalad alla saanud ning taanlane võttis kümnenda etapi lõputõusul abilise töö Kangertilt üle. «Samas vajus Fugl­sang etapi lõpus ära ja ma ei tea, kaua ta enam jõuab. Kangert peab jõudma.»

Eile, kui Vueltal oli puhkepäev, käis Kangert tutvumas temposõidurajaga – seal sõidetakse täna – ega jäänud rahule: «Tõus on liiga sõidetav, rada võimsust nõudev, mis mulle väga ei sobi. Aga ma annan endast parima.»

Kokkuvõttes asub Kangert 14. kohal ja kaotab velotuuri liidrile Chris Hornerile 4.42. Just 14. koha on Vueltal välja sõitnud parim eestlane, Jaanus Kuum aastal 1989. Sammuke kõrgemale ning Kangertil oleks ajalugu tehtud.

Kangertit ajalugu ei huvita, mis aga ei tähenda, et tal poleks võimalust esikümnesse tõusta. «Praegusel kaotusel pole tähtsust, sest õige Vuelta alles algab. Sel nädalal peaksid paremusjärjestuses toimuma muutused, asjad pannakse suuresti paika laupäeval-pühapäeval-esmaspäeval, kolmel väga raskel etapil. Vaatame, kuidas sõit kujuneb, minu asi on Nibalit heal positsioonil hoida, muu pole oluline. Nibalil on jõudu küll ja veel, et esikohta püüda.»

Kirsipuu lisas, et kahel rindel tegutsemiseks Astanal jõudu ei jätku: «Ühel aastal kaks suurtuuri võitu oleks vägev. Kangerti lõppkoht sõltub sellest, kuidas kestab tema ja kuidas kestavad konkurendid.»

Kangert võib töö eest preemia kätte saada teises vormis: Hispaania velotuur on Astanale ettevalmistus MMi meeskonnasõiduks ning Kangert on kindel tiimi liige. «Meeskonnasõidule mõtlen ma küll ja teen kõik selleks, et MMil tugev olla.»

Taaramäe MM kahtluse all

Praegu pole selge, kes eestlastest stardivad septembri lõpus Itaalias toimuva MMi grupisõidus.

Kaks meest on kindlad – Tanel Kangert ja Alo Jakin. Kolmas võiks olla Rein Taaramäe, kuid tema pole veel osalemist kinnitanud.

Taaramäe viibivat Taanis uuringutel, et avastada põhjus, miks tal kõrge koormuse puhul hingamis­raskused tekivad. Kui probleem vajab sekkumist, Taaramäe MMile ei lähe ja tema koha saaks enda Gert Jõeäär, kes lööb eestlastest ainsana kaasa eraldistardiga sõidus.

Eesti Jalgratturite Liidu peasekretäri sõnul on grupisõidus, arvestades raja künklikku reljeefi, meeskonna liider Kangert ning teiste ülesanne on teda abistada. PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles