Ecclestone kahetseb Hitleri kiitmist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bernie Ecclestone
Bernie Ecclestone Foto: AFP / Scanpix

Vormel-1 boss Bernie Ecclestona avaldas, et kahetseb, et kiitis laupäevases intervjuus Adolf Hitlerit, kuid kinnitas, et ei kavatse ametist tagasi astuda.

Ecclestone, kes on ka ise juut, ütles intervjuus briti ajalehele The Times, et Hitler käsutas paljusid inimesi ja suutis vajalikud asjad tehtud saada. Nüüd aga kaitses ta oma väljaütlemisi intervjuus uudisteagentuurile AP.

Pühapäeval teatas Maailma Juudikongressi president Ronald Lauder, et Ecclestone peaks oma kohalt tagasi astuma, nüüd aga kahtles Ecclestone, et Lauder ise pole oma tööks kõlbulik. «Inimestel, kes ütlevad, et peaksin tagasi astuma, pole nii suurt mõjuvõimu, et selliseid asju öelda,» pahandas Ecclestone.

Maailma Juudikongress (WJC) asutati 1936. aastal ning selle eesmärk on kaitsta juutide õigusi ja turvalisust, WJC hõlmab endas rohkem kui 80 riigi juudikogukondi.

Ecclestone’i kommentaaride tõttu tühistas Baden Württembergi liidumaa peaminister Günther Oettinger nende nädala lõpuks plaanitud kohtumise.

Ecclestone väitis, et pole kohtumise tühistamisest midagi kuulnud. «Minu arvates peaksin temaga kohtuma pühapäeval kell 12, keegi pole mulle teisiti öelnud,» sõnas Ecclestone.

Vormel-1 kommertsõiguste bossi sõnul ei planeerinud ta intervjuus nii palju Hitleri nimele rõhuda. «See on ilmselt minu süü, et mind veeti teemasse, mida ma poleks pidanud üldse lahkama,» tõdes ta. «Jõudsime vormelist liiga kaugele.»

Ecclestone’i sõnul ei kahetse ta Hitleri juhtimisoskuste kiitmist, kuid möönis, et nagu alati, läksid ka Hitleril vahel asjad natuke valesti. «Ta muutis pankrotis riigi väga tugevaks riigiks, näidates sellega, mida mõjuvõimas inimene teha suudab, ta ei pidanud kogu aeg kõigile meelde tuletama, et ta on tugev juht,» arutles Ecclestone. «Aga poliitikute ja demokraatia probleem on see, et alati tuleb teha kompromisse, ei saa teha seda, mida tahad, kuna alati on keegi opositsioonis.»  

«Kahetsen, et mu sõnu valesti mõisteti, ma ei tahtnud kedagi pahandada,» lisas ta.

Ecclestone ütles veel, et kiitis Hitleri juhtimist 1932.-1938. aastal. «Pärast seda oli ta ilmselgelt täiesti hull,» lausus Ecclestone.

Hitleri juhtimisel tapeti II maailmasõja genotsiidi käigus ligi kuus miljonit juuti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles