Eesti koondislased higistasid treener Mart Poomi taktikepi all

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Poom (keskel) pigistab trennides nii endast kui mängijatest maksimumi välja.
Mart Poom (keskel) pigistab trennides nii endast kui mängijatest maksimumi välja. Foto: Liis Treimann

Mart Poom on treenerina oma mängijate vastu sama kompromissitu kui pallurina enda suhtes – ükski harjutus ei jää vahele ja kõik tuleb teha ülima põhjalikkusega.

Eesti jalgpallikoondise eilehommikuse taastava trenni esimeses pooles juhendas meeskonnakaaslasi mängiva väravavahtide treenerina ametis olev Poom. Kohe esimesena oli menüüs pildil nähtav harjutus, mis nii mõnelgi pallivõluril jala tudisema võttis.


«Kõigil ei seisa!» teatas oma hoolealuste tegemisi taamalt jälginud peatreener Tarmo Rüütli.


«Gunn, ei jaksa enam!» saatis Taavi Rähn anuva pilgu koondise arsti doktor Gunnar Männiku poole, kes selle peale vaid muigas.


«Meil tõuseb, aga liiga palju!» lõõpis Joel Lindpere.


Ja nii pool tundi. Poom ikka ees ja meeskond kuulekalt tema järel. Pool ringi sörkjooksu ja harjutus. Pool ringi sörkjooksu ja harjutus.


«Poom tõi Inglismaalt asju, mis on viinud koondise treeningute taseme kõrgemale,» hindas doktor Männik. «Need on FIFA välja töötatud spetsiaalsed taastavad harjutused.»


Meestel, kes üleeile Gruusia vastu väljakul käisid ning nädalavahetusel koduliigas oma klubi esindasid, oli ilmselgelt raskem. Paljud harjutused olid palluritele uued. Isegi aastaid rahvusmeeskonna juures olnud doktor Männik pidi möönma, et nägi midagi värsket.


«Oma viga, kui nõrgad olete!» põrutas Poom väejuhi kindlameelsusega.


«Kiirustad, Kink, hoia ennast,» manitses hetk hiljem Tarmo Kinki.


Kui pool tundi oli täis tiksunud, hüüdis Rüütli: «Mart, aitab küll!»


Trenninarkomaan Poom sellega mõistagi ei leppinud. «Ei, üks veel!» jäi ta enesele kindlaks ja teenis kaasmängijate tögava aplausi. Keegi aga Poomi autoriteeti ei õõnestanud ning kuulekalt tehti ka see viimane.


Ettepaneku koondise soojendusharjutusi läbi viia tegi Poomile peatreener Rüütli, kelle idee oli kuldaväärt kogemustega puurilukust aasta alguses ka väravavahtide juhendaja teha. «Olen kõige vanem, loodan, et on autoriteeti ka,» naeris 36-aastane Poom. «Meeskonnas olen kui vahelüli mängijate ja treenerite vahel.»


Norra kõrgliiga klubis Tromsø profileiba teeniva Lindpere hinnangul on Poomil treeneripotentsiaali küll ja veel. «Mart on väga lahe tüüp,» lausus Lindpere. «Ta võtab tööd väga tõsiselt ja nõuame temalt seda, milleks võimelised oleme.»


Eilsed harjutused kuulusid Lindpere arvates aga pigem väravavahi kui väljakumängija ampluaasse. «Paljud ei ole selliste venituste ja kummardustega harjunud, kuid kui neid kauem teha, eks siis ole ka nendest tõusvat tulu märgata,» rääkis Lindpere.


Täna hommikul sõitis koondis Balti turniirile Lätti, kus saab üle pika aja mõõtu võtta kallitelt naabritelt. Kuuldavasti on neil välja panna parim esindus, kuna Eesti saab välja panna 18 meest, kellest enamik tavaliselt teist viiulit mängib.


Klubidesse naasid «norralased» Raio Piiroja, Alo Bärengrub, Aleksandr Dmitrijev ja Pavel Londak, samuti Rootsi esiliigas mängiv Kristen Viikmäe. Vigastatud on Dmitri Kruglov, Oliver Konsa ja Taijo Teniste.


«Mitte just kõige ideaalsem koosseis ja parimad valikud, kuid üritame hakkama saada,» lausus Rüütli.
Kuivõrd tegu on lähinaabritega ja seetõttu põhimõtteliste vastasseisudega, siis sooje suhteid vähemalt pallimurul ei ole. «Sõprusest on asi kaugel,» muigas Rüütli. «Kui väljakule lähme, on asi tõsine.»


Viimati selgitati Balti parim jalgpallikoondis 2003. aastal, kui Tallinnas oli parim Läti. Eesti sai selle au osaliseks 1938. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles