Aava tegi võimsa hüppe tipu suunas

Peep Pahv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmo Aava ja Kuldar Sikk kihutasid Kreeka mägistel ja kivistel teedel esmakordselt maailma eliidiga ühes tempos.
Urmo Aava ja Kuldar Sikk kihutasid Kreeka mägistel ja kivistel teedel esmakordselt maailma eliidiga ühes tempos. Foto: Urmo Aava Rally Team

Kindlasti oli Eestis hulk rallisõpru, kes Urmo Aava väheütleva hooaja alguse järel arvasid, et rallimaailma tippu pole sellel mehel asja. Lõppenud nädalavahetus lõi nende teooriad suure kaarega uppi.

Esimene üllatuspomm lõhkes juba reede õhtul, kui Aava ja Kuldar Sikk võitsid Kreeka MM-ralli publikukatse. Teine, märksa kaalukam kõmakas käis laupäeval, kui Citroëniga kihutavad eestlased võitsid ka võistluse 12. kiiruskatse – ei kellegi muu kui Sebastien Loebi enese ees.


«Mis siin salata, meil olid näpud püsti,» tunnistas Aava. «Meie arengus pole kunagi olnud sellist järsku hüpet. Oleme väga-väga rahul, hinges valitsevat tunnet on isegi raske selgitada.» Eesti rallimeeste edu ei seisnenud üksnes kahes kiiruskatse võidus, vaid ka kokkuvõttes saavutatud karjääri parimas neljandas kohas.


Nende ette jäid vaid valitsev maailmameister Sebastien Loeb, eksmaailmameister Petter Solberg ning enne Kreeka rallit tänavust MM-sarja juhtinud Mikko Hirvonen. Väärtuslikuks võib pidada ka fakti, et Aava suutis enda taga hoida Citroëni teise numbri Daniel Sordo.


«Loodetavasti ongi see nüüd meie tase, muidu poleks ju mõtet rallit sõitagi,» lausus Aava. «Hea esinemine ei seadnud meile erilisi pingeid – vastupidi, see võttis neid maha. Nüüd tuleb minna edasi.»
Aaval oli ootamatule arenguhüppele loogiline selgitus, veel kunagi varem pole ta saanud nii kõrgel tasemel soovitusi.


«Olen töötanud mitmete meeskondadega, ent kunagi varem pole tiimilt tulnud nii palju abi,» märkis Aava. «Selle võistluse eel saime uued amortisaatorid, lisaks pakuti meile hoopis uutmoodi seadistust.»


Lisaks uuele, Kreeka teedel hästi toiminud auto seadistusele tundis Aava suurt tuge ka Citroëni esinumbrist Loebist, kes jagas lahkesti eestlasele väärt teadmisi. «Sain iga päev temaga palju rääkida. Pärast kiiruskatsete esmakordset läbimist oli tal alati häid soovitusi, kuidas masinat timmida,» kiitis Aava maailma parimat rallisõitjat.


Samas säilitas Aava reaalsustunde ning möönis, et tegelikult pole ta veel valmis pidevalt esikolmikusse sõitma, hoopis reaalsem olevat kihutada esikuuikus ning aeg-ajalt sähvatades tippusid üllatada.


Kuigi Kreeka kihutamine oli Aava senise karjääri parim, tabasid teda mitmed tagasilöögid. Laupäeva hommikul lõhkus ta oma auto rehvi. Kuna äpardus juhtus pika kiiruskatse alguses, otsustasid Aava ja Sikk ratta vahetada. Kokku kaotati sellega kolm minutit ning üldjärjestuses langeti 13. kohale.


Edasi liikusid eestlased tõusvas joones ning laupäeva õhtuks olid nad tagasi viiendal positsioonil. Eile kerkisid nad pärast Henning Solbergi langemist neljandaks. Meelevaldne arvutus näitab, et laupäevase vahejuhtumita võinuks Aava võidelda teise-kolmanda koha eest.


«Viimasel päeval oli meil päris raske. Jordaania ralli lõpus juhtunud äpardus rõhus kuklas – mõtlesin vaid sellele, kuidas külma pead säilitada. Õnneks saime sellega hakkama,» mõtiskles Aava. «Teadsin, et Sordo üritab lõpus tagant rünnata. Mõnedel lõikudel on ta meist selgelt kiirem, ent päris lähedale ta ei jõudnud.»

Kreeka MM-ralli

. Sebastien Loeb (Prantsusmaa, Citroën), 2. Petter Solberg (Norra, Subaru) +1.09,5, 3. Mikko Hirvonen (Soome, Ford) +1.56,1, 4. Urmo Aava (Eesti, Citroën) +4.19,7, 5. Daniel Sordo (Hispaania, Citroën) +4.49,4, 6. Matthew Wilson (Suurbritannia, Ford) +6.11,3, 7. Jari-Matti Latvala (Soome, Ford) +6.47,5, 8. Henning Solberg (Norra, Ford) +9.14,0.

MMi üldseis: 1. Loeb 50 punkti, 2. Hirvonen 49, 3. Chris Atkinson (Austraalia, Subaru) 31, 4. Sordo 25, 5. Latvala 24, … 11. Aava 6.
PWRC: 1. Andreas Aigner (Austria), 2. Martin Rauam (Eesti) +35,0, 3. Bernando Sousa (Postugal) +58,1.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles