Ajalugu soosib võõrustajaid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
** FILE ** In this June 27, 1984 file photo French team captain Michel Platini holds high the winners trophy after France defeated Spain, 2-0, in the final match of the European Soccer Championship at the Parc des Princes stadium in Paris.  French President Francois Mitterand is at bottom left.  (AP Photo/File) / SCANPIX Code: 436
** FILE ** In this June 27, 1984 file photo French team captain Michel Platini holds high the winners trophy after France defeated Spain, 2-0, in the final match of the European Soccer Championship at the Parc des Princes stadium in Paris. French President Francois Mitterand is at bottom left. (AP Photo/File) / SCANPIX Code: 436 Foto: /AP

Juba esimesest jalgpalli EMist alates 1960. aastal on iga kord, üks erand välja arvatud, võõrustajameeskond jõudnud vähemalt poolfinaali.

Reeglirikkuja kurva au omanikuks on Belgia jalgpallikoondis, kes 2000. aastal ei suutnud alagrupifaasist edasi jõuda. Kõik ülejäänud 12 kodumeeskonda on mänginud vähemalt nelja parema hulgas ja kolm on võitnud ka tiitli.

Hispaania oli 1964. aastal esimene võõrustaja, kes jõudis tiitlini kodumaal peetud EMil. Karikas tuli 2-1 võiduga Nõukogude Liidu üle.

Neli aastat hiljem järgis nende eeskuju Itaalia, kes pidi küll võidutrofee nimel tegema natuke rohkem tööd. Jugoslaavi alistamiseks läks vaja kahte mängu - peale esimese mängu 1-1 viiki suutis Itaalia korduskohtumise võita 2-0.

1980. aastal muudeti turniiri formaati ja osalejate arvu tõsteti neljalt kaheksale riigile, see aga ei takistanud 1984. aastal Prantsusmaad, kes Pariisis 2-0 võiduga Hispaania üle viis lõpule võõrustajariikide hat-tricki.

2004. aasta suvel paistis juba, et Portugalist saab järjekorras neljas kodumeeskond, kes võidab tiitli oma rahva silme all. Need unistused murdis aga Kreeka jalgpallikoondis, kes finaalis 1-0 võiduga Portugali üle põhjustas ühe jalgpalliajaloo suurimatest üllatustest.

Nii, et kui ajalugu uskuda, ei tohiks veel Austriat ja Šveitsi maha kanda, vähemalt mitte alagrupifaasis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles