Võõrustajad alustasid EMi lootusi kustutanud kaotustega

Oliver Lomp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Horvaatia võiduvärava löönud Luka Modric (paremal) võitlemas austerlaste kapteni Andreas Ivanscitziga.
Horvaatia võiduvärava löönud Luka Modric (paremal) võitlemas austerlaste kapteni Andreas Ivanscitziga. Foto: AP / Scanpix

Euroopa meistrivõistluste korraldajamaad Šveits ja Austria alustasid turniiri kaotustega – Šveits kaotas lisaks avamängule ka oma meeskonna suurima staari.

«See on meie jaoks ülisuur kaotus,» kommenteeris Šveitsi koondise peatreener Köbi Kühn meeskonna kapteni Alexander Frei kaotust.


«Kaotada meeskonna kapten turniiri nii varases staadiumis on katastroof,» kommenteeris Šveitsi meeskonna peatreener Köbi Kühn.


Šveitsi meeskonna arsti sõnul on ründaja vasaku põlve sidemed osaliselt rebenenud ja vigastusest toibumine võtab aega kuskil kuus nädalat.


Samas ei tahtnud Kühn edasipääsulootusi maha matta ning ta keeldus uskumast, et turniir Šveitsi jaoks läbi on.


«Ma tahaks oma mängijaid nende esituse puhul õnnitleda, sest nad poleks saanud midagi paremini teha. Nad saavad täna pea püsti lahkuda ning nad on ära teeninud ilusa puhkuse enne järgmiseks mänguks valmistumist,» lausus kogenud Kühn. «Tugev vastupanu Tšehhile näitas, et EM ei pruugi meile veel läbi olla.»


Tšehhid kiidavad


1:0 võitnud Tšehhimaa jalgpallikoondise treener Karel Brückner tunnistas, et ta hoolealused olid õnnega koos, et mäng nende võiduga lõppes.


«Meil oli kõvasti õnne, et mäng võiduga lõppes,» märkis 69-aastane Brückner. «Kui me oleksime selle mängu kaotanud, muutunuks meie edasipääsuvõimalused väga väikeseks.»


Tšehhi läks kohtumisele vastu selgelt kaitsva formatsiooniga, tipuründajana mängis vaid hiiglasemõõtu, 202 sentimeetri pikkune Jan Koller. Selline asetus tšehhidele edu ei toonud, hoopis kodumeeskond lõi mängu ohtlikumad olukorrad.


«Mängisime liiga kaitsvalt,» tunnistas Brückner. «Peame järgmistes mängudes rünnakul palju aktiivsemalt tegutsema, kui tahame edukalt esineda.»


Sarnaselt läks ka teisel võõrustajal Austrial, kes kaotas 1998. aasta MMil kolmanda koha Horvaatia meeskonnale 0:1.


Kiireim penalti


Algus tõotas selgelt nõrgemaks peetud Austriale katastroofi. Juba 4. minutil tõmmati karistusalas maha horvaadi ründaja Ivica Olic ning kohtunik määras penalti. Tottenham Hotspuri poolkaitsja Luka Mod­ric ei eksinud ning Horvaatia asus juhtima. Selle väravaga püstitas Modric omamoodi rekordi, kuna nii kiiret penaltit polnud EMi finaalturniiril veel löödud.


Terve esimese poolaja oli Balkani maa ründavam meeskond ning tundus vaid aja küsimus, millal nad teise löövad. Siiski lõppesid esimesed 5. minutit lõppesid minimaalse 1:0 eduseisuga.


Teisel poolajal oli Austria nagu uuestisündinud ning mitmel korral oldi lähedal viigile. Teravust tõid vahetusest sekkunud Ümit Kormzak kui ka Roman Kienast.


Parim võimalus tekkiski kohtuniku antud üleajal, kui Kienasti pealöök lendas mõne sentimeetri väravast mööda.


Järgmise mängu peab Šveitsi koondis 11. juunil Türgiga ning Austria võtab 12ndal vastu Poola.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles