Treener peab olema taktikust laevakapten

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näoilme ütleb rohkem kui tuhat sõna: Diego Maradona (keskel) oli pärast igipõlisele rivaalile Brasiiliale 1:3 kaotatud mängu põhjusega tujust ära. Hoolealused mängisid nigelalt.
Näoilme ütleb rohkem kui tuhat sõna: Diego Maradona (keskel) oli pärast igipõlisele rivaalile Brasiiliale 1:3 kaotatud mängu põhjusega tujust ära. Hoolealused mängisid nigelalt. Foto: Reuters/ScanPix

Carlos Tevez, Lionel Messi, Javier Mascherano…Nimede järgi võiks arvata, et jalgpalli maailmameistritiitli kandidaadid. Paraku võivad need ja mitmed teised staarid treeneri lollide otsuste pärast MMilt eemale jääda.



Argentiinlaste ebajumal Diego Maradona võib kuu jooksul antikangelase staatusesse sattuda. Ebakompetentse taktikuna liigub tema juhitav jalgpallikoondis valel kursil – MMile pääsemine on sattunud küsimärgi alla.



Mis seisus siis Argentina praegu on? Viimases seitsmest mängust on kaotatud koguni viis. Muu hulgas häbistav 1:6 alajäämine Boliiviale. Boliivias toimunut õigustati sellega, et kohtumine peeti kõrgmäestikus ning mängijail oli raske hingata. Fakt on aga, et ka varem on argentiinlased seal mänginud, kuid kunagi pole lahkutud sellise skooriga. Lisaks kaotused igipõliselt rivaalilt Brasiilialt ja Paraguaylt. Kusjuures viimases mängus jõudis Argentina esimese pealelöögini alles 80. minutil.



Maailmameistrivõistluste valikturniiril ollakse Lõuna-Ameerika tsoonis viiendal kohal, mis tähendaks lisavalikmänge Põhja- ja Kesk-Ameerika tsooni neljandaga (praegu on sel positsioonil Costa Rica). Selleks tuleb aga võita autsaider Peruu, kellega ses tsüklis varem viiki mängitud, ja Uruguay – muidu jääb MMi uks kindlasti suletuks.



«MMile pääsemiseks pole Argentinal vaja imet teha, kuid tundub, et Maradona pole see mees, kes suudaks nad sealt keerisest välja tuua,» arvas jalgpallitreener Avo Sarap oma kolleegist. «Meeskonna mängimapanemiseks ei piisa ainult legendi staatusest.»



Tõepoolest, kohtumisi jälgides paistab Argentina koondisel ideedest puudus olevat ning ka mängijad on selle koha pealt suu lahti teinud. Näiteks kogenud poolkaitsja Juan Sebastian Veron tunnistas, et koondis pole mingit rütmi leidnud ning üheks maailma paremaks jalgpalluriks peetava Lionel Messi potentsiaali ei osata ära kasutada.



«Barcelona mängib ilusat söödumängu ning Messi oskused tulevad ilusti esile. Argentina koondises oodatakse talt aga, et ta triblaks mööda viiest mehest ja lööks värava. Ta ei saa ju kõike üksi teha,» nurises Veron.



Ka Sarapile tundus Argentina-Brasiilia kohtumises (Brasiilia võitis 3:1), et superstaaride pundi rünnakus puudus kooskõlastus. Kauaaegse Eesti jalgpallikoondislase Indrek Zelinski arvates ei saa ükski meeskond nõnda toimida.


«Kuigi mängijad platsil teevad põhitöö ära, on treener nagu laevakapten, kes peab määrama kursi ja viisi, kuidas mehed platsil liiguvad,» märkis Zelinski.



«Igaüks ei saa platsil oma rida ajada. Kui pole ühest nägemust, siis edu ei saavutata.»



Milline siis peaks olema õige treener? Miks Messi mängud oma koduklubi, Pep Guardiole juhendatava FC Barcelona eest paljude ekspertide arvates ületamatud on, aga Argentina eest kriitikat ei kannata?



«Treenereid võib kaheks jagada: koondise ja klubi omad. Koondise treenerid peavad olema head inimesetundjad ja motivaatorid ning samas taktikaliselt küpse mõtlemisega,» ütles Eesti rahvusesinduse kapten Raio Piiroja.



«Juhendaja peab olema kindlameelne ning oma rida ajama isegi siis, kui kõik teised targemad tahavad olla,» sekundeeris Zelinski.



Zelkinski sõnul on ta oma pika karjääri jooksul kokku puutunud igat masti treeneritega ning sisse on sattunud ka halbu variante: mõned ei oska piisavalt hästi ning teised ei taha ja mõtlevad muudele asjadele.



Oma koduklubi Fredrikstadi juures kuue treeneri kätt tunda saanud Piiroja sõnul on uus mees tüüri juures alati alguses kummaline.



«Alati kui uus treener peale tuleb, möödub üks laager koosolemise harjutamiseks,» sõnas Piiroja, kellel vähemalt koondise juures on alati hea olla. «Tarmo Rüütli on loonud suurepärase sisekliima ja see kandub ka platsile.»



Kui otseselt Maradona valikuid puudutada, siis on kindel joon, et argentiinlane eelistab mängijate valikus kohaliku liiga pallureid ja jätab Euroopa tippklubides mängivad mehed üldse koondisekutseta.



Näiteks kohtumises Brasiilia vastu olid keskkaitses kaks mängu koondises pidanud Nicolas Ortamendi ja debütant Sebastian Dominguez. Samal ajal jättis Maradona kutsumata Milano Interis hüüdnime Sein teeninud Walter Samueli ning Hispaania klubi Villarreali keskkaitsja Gonzalo Rodriguese.



«Kuna Euroopa liigad on Lõuna-Ameerika omadest kõvemad, selline valik üllatas,» tõdes Zelinski.



Igal juhul oleks MMilt kõrvalejäämine kahekordse maailmameistri jaoks katastroof ning Zelinski sõnul võib Maradona sellega legendi staatuse kaotada, kuna teda jäädakse mäletama mehena, kelle juhendatud Argentina MMilt kõrvale jäi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles