Rein Taaramäe võistluse talle sobival rajal lõpetasid krambid

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Taaramäe ei suutnud Hispaania velotuuril tehtud ponnistustest maailmameistrivõistlusteks taastuda.
Rein Taaramäe ei suutnud Hispaania velotuuril tehtud ponnistustest maailmameistrivõistlusteks taastuda. Foto: Reuters / Scanpix

Eesti jalgrattakoondise suurima lootuse, hiljuti Vuelta läbinud Rein Taaramäe maailmameistrivõistlused Šveitsis Mendrisios lõppesid krampidega ning paraku tuli rajalt kõrvale astuda.



Sõidu käik näitas, et Taaramäelt võib isegi tegusid oodata. Kohe võistluse algfaasis õnnestus kümnel mehel peagrupi eest põgeneda, kuid õige pea moodustus jälitajate grupp, kuhu kuulus ka Taaramäe. Kuigi vahepeal küündis liidrite vahe koguni seitsme minuti kanti, oli 60 kilomeetrit enne lõppu vahe vaid 1.20. Siis aga kadus eestlane pildilt.



«Eks meie lootused olid Reinu peale üles ehitatud, kuid paraku ei suutnud ta piisavalt hästi taastuda,» selgitas rattakoondise peatreener Toivo Suvi katkestamise tagamaid. «Katkestamise põhjustasid krambid.»



Kohapeal viibinud Eesti Jalgratturite Liidu peasekretär Urmas Karlson arvas, et Taaramäe pigistas endast välja maksimumi.



«Kuna Taaramäe oli just Vueltalt tulnud, siis võis arvata, et ta jaks raugeb umbes 200 kilomeetri peal,» sõnas ta.



Täitmata eesmärgid


Tõepoolest, osa Hispaania velotuuril vändanud rattureist ei tulnud suurest väsimusest maailmameistrivõistlustel isegi starti. Kõige rohkem on kahju aga sellest, et Šveitsi rasked rajad olevat Taaramäele hästi sobinud.



«Rein ütles, et see oli täpselt tema rada. Tunne oli tal enne krampe olnud väga hea,» ütles Suvi, kelle kirjelduste põhjal ratturitele armu ei antud. «Rada oli raske ja lühike. Ringi sees oli kaks kõva tõusu ja 19 korda seda läbida oli kurnav.»



Seda kõike tõestab ka asjaolu, et mõne eksperdi meelest eestlastest võimalikuks üllatajaks peetava Janek Tombaku jaks rauges Taaramäest kilomeetreid varem. Tombak jäi peagrupist maha ning astus lõpuks sadulast.



«Kui sellisel võistlusel niimoodi maha jääd, siis polegi mõtet jätkata,» selgitas Karlson.


Ainukese eestlasena suutis 262-kilomeetrise sõidu lõpetada Rene Mandri, kellele märgiti lõpuprotokolli 84. koht. Suvi tunnistas, et koondisel olid tegelikult seatud märksa kõrgemad eesmärgid.



«Kindlasti ei saa 84. kohaga rahule jääda. Sellise tulemuse pärast me MMile ei sõitnud,» nentis Suvi.



Viimasel ringil tekkis etteotsa üheksameheline liidrite grupp, millest omakorda spurtisid eest austraallane Cadel Evans, venelane Aleksandr Kolobnev ja hispaanlane Joaquin Rodriguez. Viis kilomeetrit enne lõppu murdis Evans ette ning jäi sinna, kuni sai käed maailmameistrina võidukalt üles tõsta. Teine oli Kolobnev ja kolmas Rodriguez. Mõlemad kaotasid 27 sekundit.



Evans vastas kriitikutele


«See võit oli vastus kõikidele kriitikutele, kes on öelnud, et ma ei julge kunagi rünnata,» kommenteeris Evans, kes tunnistas ühtlasi, et trass oli talle meelepärane. «Rada sobis mulle hästi ning usun, et tõestasin seda täna.»



U23 võistlusel teenis samavanuste Eesti meister Sander Maasing aga 14. koha.


Maailmameistriks krooniti prantslane Romain Sicard, hõbemedali sai kaela Colombia rattur Carlos Alberto Betancur ning pronksi venelane Jegor Silin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles