Jumala poole pöördumine päästis Türgi

Oliver Lomp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veelomp serveeris Hakan Yakinile (vasakul) väravalöömise lausa kandikul ette.
Veelomp serveeris Hakan Yakinile (vasakul) väravalöömise lausa kandikul ette. Foto: Reuters / Scanpix

Kolmapäeva hilisõhtul peetud Šveitsi ja Türgi kohtumise esimene poolaeg kujunes täielikuks fiaskoks – taevaluugid avanesid nii võimsalt, et pall ei tahtnud platsil korralikult veeredagi.

«Esimese poolaja järel palusin jumalat, et vihm ometi lõppeks,» tunnistas Türgi koondise peatreener Fatih Terim, pärast 2:1 võiduga lõppenud kohtumist.


Juba mängu alguses kõrgusid Baseli staadioni kohal tumedad vihmapilved ning mängu 13. minutil otsustas ilmataat taevakraanid päris lahti keerata. Lühikese ajaga võttis plats soise karjamaa kuju, millel palliveeretamine näis peaaegu võimatu. Sellistest tingimustest näisid rohkem kasu lõikavat füüsiliselt tugevamad šveitslased.


«Ausalt öeldes arvasime, et väike vihm võiks meile kasuks olla, kuna meie meeskonna individuaalne tehniline paremus lööks siis välja,» märkis Terim. «Sellist uputust me aga ei oodanud ning mudas mängimiseks valmis ei olnud.»


Esimest väravat ei tulnud pikalt oodata. Türklased olid just võõrustajate väravaposti tabanud, kuid mõned minutid hiljem asus hoopis Šveits juhtima.


EM-finaalturniiri noorim mängija, 19-aastane Eren Derdiyok söötis palli karistusala keskele Hakan Yakinile, kes isegi üllatus, kui pall keset lompi järsku seisma jäi. Üllatusest toibununa lõi Türgis sündinud Yakin palli muretult väravasse – nagu Lucas Podolski Poola vastu, nii ka Yakin sünnimaa väravasse löödud palli üle ei rõõmustanud. Samal mehel oli mõned minutid hiljem hiilgav võimalus teinegi tabamus kirja saada, kuid seekord mängis lombi tõttu lutsu visanud pall mehele vingerpussi.


Jätkuv tihe vihmasadu muutis olud nii ekstreemseteks, et kohati tundusid mänguolukorrad isegi koomilised. Mehed suutsid veel platsil liikuda, pall aga mitte.


Poolaja lõppedes vihmasadu lakkas ning staadionitöötajate meeleheitlik töö muutis mänguväljaku taas kõlblikuks. Nagu sündmuste edasine käik näitas, sai sellest vesi türklaste veskile.


Suuremast veest koristatud libedal platsil pääses löögile türklaste tehnilisus. Semith Sentürki 57ndal ning Arda Turani viimasel minutil sepistatud tabamus tõi türklastele võidu. «Õnneks vihm lõppes ning see tõi meile edu,» märkis Terim. «Kuna tingimused olid rasked ning Šveits kodus mängides väga tugev, on see võit meile eriti tähtis.»


Türgi võiduga tekkis A-alagrupis väga põnev seis. Türklased ja tšehhid on kogunud võrdselt punkte ning kui nende viimane omavaheline kohtumine peaks lõppema viigiga, tuleb uute UEFA reeglite järgi selgitada edasipääseja penaltiseeriaga.

Šveits – Türgi 1:2


Väravad: 32. Hakan Yakin, 90.+2 Arda Turan – 57. Semih Santürk)
Hoiatused: 31. 17-Tuncay Sanly, 41. 7-Mehmet Aurelio, 48. 3-Hakan Balta


Šveits: 1-Diego Benaglio, 5-Stephan Lichtsteiner, 20-Patrick Mueller, 4-Philippe Senderos, 3-Ludovic Magnin, 19-Valon Behrami, 8-Gokhan Inler, 15-Gelson Fernandes (76. 9-Ricardo Cabanas), 16-Tranquillo Barnetta (66. 22-Johan Vonlanten), 10-Hakan Yakin (85. 14-Daniel Gycax), 12-Eren Derdiyok


Türgi: 23-Volkan Demirel, 22-Hamit Altintop, 15-Emre Asik, 2-Servet Cetin, 3-Hakan Balta; 10-Gokdeniz Karadeniz (46. 9-Semih Sentürk), 11-Tumer Metin (46. 6-Mehmet Opal), 7-Mehmet Aurelio, 14-Arda Turan, 17-Tuncay Sanli, 8-Nihat Kahveci (85. 18-Kazim Kazim)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles