Jalgrattasporti ähvardab hiiglaslik dopinguskandaal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mulluse Prantsusmaa velotuuri vereproovidele tehti kordustestid, et veel võimalikke patustajaid leida.
Mulluse Prantsusmaa velotuuri vereproovidele tehti kordustestid, et veel võimalikke patustajaid leida. Foto: Reuters / Scanpix

Näib, nagu ei mööduks nädalatki, ilma et ei avalikustataks taas ühe jalgratturi dopingutarvitamine. Nüüd aga võib jalgrattamaailma tabada suur skandaal, kui homme avaldatakse mulluse Prantsusmaa velotuuri dopinguproovide kordustestide tulemused.


Prantsusmaa antidopingu agentuur (AFLD) tegi eelmise aasta Tour de France’ilt võetud dopinguproovidele kordusanalüüsi ning väidetavalt on tulemused šokeerivad – erinevate allikate andmetel avastati kuni 40 keelatud ainetega patustanud jalgratturit.



AFLD president Pierre Bordry teatas enne tänavuse Tour de France’i algust, et nad kavatsevad osa mullustest dopinguproovidest uuesti üle vaadata. Prantsusmaa ajalehe L’Equipe’i andmeil lõpetasid kõik dopingut tarvitanud üldarvestuses 20 parema seas.



Veel ulatuslikumast probleemist kirjutab Austria ajaleht Kurier, kellele AFLD liige Jean-


Pierre Verdy tunnistas, et koguni 40 rattasportlast kahtlustatakse dopingu manustamises.



Eelmise aasta Pekingi olümpial positiivse dopinguproovi andnud ning kaheaastase võistluskeelu saanud Saksa ratturi Stefan Schumacheri advokaadi Michael Lehneri sõnul võib


oodata pahameeletormi, kui AFLD homme oma pressikonverentsil vahelejäänute nimed avalikustab.



«Usun, et selgub veel nimesid,» sõnas Lehner. «On üsna väike tõenäosus, et need patustajad lõpetasid tuuri üldarvestuses 100. koha piirimail.»



Siiani on teada seitse ratturit, kes eelmise aasta Prantsusmaa velotuuri ajal positiivse dopinguproovi andsid, nende seas ka Schumacher ning mägedekuninga tiitli võitnud ja üldarvestuses 3. koha saanud Austria rattur Bernhard Kohl.



Kohl, kelle verest leiti uue põlvkonna EPO ehk CERA jälgi, tunnistas dopingu tarvitamist ning seetõttu kustutati tema nimi ametlikest tulemustest, kuid keegi tema kohta endale ei saanud. Schuma­cher on oma süüd eitanud.



Belgia ajaleht Le Soir kirjutas mullu sügisel, kui osa ratturite vereproove CERA jälgede leidmiseks uuesti testiti, et nende allikate andmetel on kahtluse all ka võitja hispaanlane Carlos Sastre, Luksemburgi rattur Frank Schleck ning šveitslane Fabian Cancellara. AFLD neid väiteid kinnitanud ei ole.



Tänavusel Tour de France’il ühtegi positiivset dopinguproovi ei antud, see aga on pannud mitmeid eksperte järeldama, et ilmselt on kasutusele võetud mingi uus aine, mida dopingutestijad veel avastada ei oska. «Olen kindel, et tänavusel tuuril kasutati kaht uut ainet,» tunnistas Bordry Le Monde’ile.



Usutavasti on uuteks aineteks hematiid, mis on kolmanda põlvkonna veredoping ja sarnaneb EPOga, ning Aicar, mis aitab rasva hõlpsamalt energiaks muuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles