Ebaausate mööndustega teenitud aus viik

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivica Vasticu täpne penalti jättis austerlased konkurentsi.
Ivica Vasticu täpne penalti jättis austerlased konkurentsi. Foto: Reuters / Scanpix

Kohtuniku viimasel minutil määratud küsitav penalti aitas EMi korraldajamaal Austrial jõuda Poola vastu 1:1 viigini – tulemus jätab mõlemale meeskonnale õhkõrna võimaluse alagrupist edasi pääseda.

Inglasest kohtunik Howard Webb määras neljapäeva hilisõhtul peetud kohtumise lisaminutitel Austria kasuks küsitava penalti, kui Mariusz Lewandowski hoidis karistusalas kinni Sebastian Prodli särgist.


Penalti realiseerinud Ivica Vastic põrutas palli Poola värava ristnurka ning tõusis selle tabamusega EMi ajaloo vanimaks väravalööjaks. Vastic nägi ilmavalgust 38 aastat ja 257 päeva tagasi.


Penalti ajas Poola koondislased vihaseks, selle hetkeni olid nad kinni kohtumise võidus ja kolmes punktis, mis muutnuks nende võimalused alagrupist edasi pääseda veidikenegi suuremaks. «Võib-olla soovis kohtunik näidata, et ta on suur poiss ja julgeb sellise otsuse langetada,» hindas vastuolulist momenti Poola koondise peatreener Leo Been­hakker.


Kohtumine algas Austria suurepäraste väravavõimalustega – mitu korda pääsesid nende ründajad vastamisi poolakate väravavahi Artur Boruc’iga, kuid ei suutnud teda üle mängida.


30. minutil lõi värava hoopis Poola. Austerlaste arvates oli aga tegemist suluseisuga. «Jalgpallis pole alati õiglust – kohtunik  on mängus jumala seisuses ning tema otsust ei saa vaidlustada,» märkis Austria koondise peatreener Josef Hickersberger.


Selle otsuse taustal mõjus viimasel minutil Austriale kingitud penalti kohtunikupoolse karmavõla tasumisena.


«Tegelikult ei tahtnud me sellisel viisil skoorida,» selgitas Hickersberger. «Mängu jooksul oli meil ju kolm supervõimalust, oleksime pidanud hoopis ise juhtima.»


Viik jättis veel mõlemale meeskonnale teoreetilise võimaluse alagrupist edasi pääsemiseks. Austria peab selleks võitma viimase vooru kohtumise Saksamaa vastu.


Poola seis on keerulisem, sest nemad peavad lootma, et Austria nopib Saksamaalt vähemalt viigipunkti ning samal ajal ise alistama suureskooriliselt Horvaatia.


«Asi pole enam meie kätes, mis tähendab, et me oleme tegelikult turniirilt väljas,» ei uskunud Beenhakker Poola võimalustesse.


Austerlased suhtuvad aga oma meeskonna väljavaadetesse mõnevõrra optimistlikumalt.
«Kõik otsustab kohtumine Saksamaaga, kus on kõige tähtsam säilitada külma närvi,» mõtiskles Vastic.

Austria – Poola 1:1


Väravad: 30. Roger Guerreiro – 90+3. Ivica Vastic pen  
Hoiatused: 56. Umit Korkmaz, 72. Sebastian Prödl – 58. Marcin Wasilewski, 61. Jacek Krzynowek, 90+3. Jacek Bak.

Austria: 21 Jürgen Macho, 14 Gyorgy Garics, 15 Sebastian Prödl, 3 Martin Stranzl, 4 Emanuel Pogatetz, 8 Christoph Leitgeib, 6 Rene Aufhauser (19 Jürgen Säumel 74.), 10 Andreas Ivanschitz (7 Ivica Vastic 64.), 11 Umit Korkmaz, 20 Martin Harnik, 9 Roland Linz (18 Roman Kienast 64.).

Poola: 1 Artur Boruc, 13 Marcin Wasilewski, 2 Mariusz Jop (4 Pawel Golanski 46.), 6 Jacek Bak, 14 Michal Zewlakow, 18 Mariusz Lewandowski, 5 Dariusz Dudka, 8 Jacek Krzynowek, 11 Marek Saganowski (17 Wojciech Lobodzinski 84.), 20 Roger Guerreiro (19 Rafal Murawski 85.), 7 Ebi Smolarek.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles