Argentina miljonilinna vaim hõljub Austria pealinna kohal

, jalgpalli­ajakirjanik, Innsbruck
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austria jalgpallikoondise poolehoidjatel on lemmikute hea mänguga tekkinud lootus, et korratakse 30 aasta taguseid vägitükke.
Austria jalgpallikoondise poolehoidjatel on lemmikute hea mänguga tekkinud lootus, et korratakse 30 aasta taguseid vägitükke. Foto: Reuters / Scanpix

Sellal kui Argentina miljonilinnas Cordobas pühendub ajakirjandus Che Gue­vara 80. sünniaastapäeva kajastamisele, pakub too Argentina keskpunkti märkiv linn ise keskset jutuainet Euroopa ajakirjanduses. Põhjuseks üks jalgpallimäng, mis seal kolm aastakümmet tagasi maha peeti.

Pole kahtlust, et Austria väljakukkumine alagrupiturniiri järel jätaks erinevalt kaaskorraldajast Šveitsist võistluste edasisele meeleolule sügava jälje. Kui paljusid rahvusgruppe ühendavas Šveitsis pole kodumeeskonna väljalangemine tänavapildis märgatav, siis Austrias oleks lood hoopis teised. Seega, Austria pildil püsimine lisaks turniirile vaid värvi juurde.


946 252 800 sekundit


Kuid austerlased teavad ise kõige paremini, et edasipääsulootus on imeväike. Kaugelt enam kui mängijate oskused, tugineb see väike lootus siinse jalgpalli suurimale müüdile – Cordoba imele. Ja Austria loodab, et täna Viinis toimuv mäng Saksamaaga tõuseb «Wunder von Cordoba» kõrvale.


Ühte lausesse koondatuna: 1978. aastal Argentinas peetud MMil võitis Austria Cordobas toimunud vahegrupimängus tiitlikaitsjat Saksamaa LV-d 3:2 ning kuigi Austria jäi ise tolles grupis viimaseks, nurjati võiduga ka sakslaste medalilootus.


Toona tervitati Viini lennujaamas koondist kui maailmameistrit. Neli aastat tagasi Austria jalgpalli sajandaks sünnipäevaks kokku seatud dokfilmis on kaadrid meeskonda õnnitlevatest fännidest ülevad. «BRD KILLER» (Saksa koondise tapja), kuulutab loosung poolehoidjate käes. Ja ega sakslasedki omadele armu andnud. «Moltke juhtimisel purustasid preislased Königgrätzi all austerlased,» meenutas Frankfurter Allgemeine Zeitung 1866. aasta Presi sõda Austriaga, ning jätkas: «Nüüd vastasid Krankl ja co samaga.»


Võit oleks sensatsioon


Vaimustus Cordobast pole kustunud, kuid austerlased loodavad, et alates tänasest õhtust saab rääkida juba uuest Wunder’ist, sest vahe viimasega on veninud juba liiga pikale. Täpsemalt öeldes on vahe 946 252 800 sekundit, nagu ajalehe Kurier ajakirjanik Jürgen Preusser välja arvutas. Loosungi «Cordoba 08» all pööravad austerlased täna õhtul pilgud Viini staadioni poole.


Ja ega muust kui imest austerlased räägigi: võit saab tulla vaid suurte emotsioonide pealt. Reaalselt kalkuleerides pole neist Saksamaale kui ühele tiitlipretendendile tõsist vastast. Kaotati ju mõned kuud tagasi selges alavormis olnud suurele naabrile kolme väravaga.


Tõsi, kuigi Cordoba mängu suurim kangelane Hans Krankl leiab kõmulehe Österreich pühapäevalisas mängijaid võrreldes, et meeskonnad on täiesti võrdsed – näiteks peab ta Austria ründajat Roland Linzi Portugali klubist Braga paremaks kui Miroslav Kloset, – ei saa sellessegi arvamusse suhtuda teisiti kui tunnete ülespuhumisse. Ütleb ju Krankl samas numbris: «Usun, et Viinis võib sündida suur sensatsioon.» Jah, Austria võit võrduks tõesti sensatsiooniga.


Krankliga kõrvu avaldas arvamust ka Cordoba mängu kaotaja Berti Vogts ning tema arvates kannatavad sakslastega võrdluse välja vaid Moskva Spartaki kaitsja Martin Stranzl ja Viini Rapidi poolkaitsja Ümit Korkmaz. Kuid usun, et ka need nimed on isegi paljudele jalgpallihuvilistele üsna võõrad.


Ja lisaks on õhtune kohtumine veel üks väheseid teemasid, millest rääkides leiavad ühise keele ka Austria valitsuse koalitsiooniliikmed. Kuigi täna toimuv arstide streik on ajanud valitsuse laialimineku äärele, vannuvad kõik need poliitikud, kellele ajakirjanikud sõna andnud, Austriale võitu ennustades kodumaale truudust. Kantsler Alfred Gusenbauer loodab Cordoba mängu tulemuse kordumist ehk Austria 3:2 võitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles