Noppeid Austria jalgpallifolkloorist

, jalgpallivaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austria jalgpallikoondise fännid
Austria jalgpallikoondise fännid Foto: Reuters / Scanpix

Sõitsin rongiga Saksamaa lähedal asuvast Innsbruckist Sloveenia piiri äärde jäävasse Klagenfurti. Seega läbisin piirkonna, mis austerlaste endi arvates nende jalgpallikaardil olulist kohta ei märgi.

Kes Austrias olles tahab kindlasti ka siinsest jalgpallikultuurist osa saada, soovitatakse suund võtta Viinile. Mina pole austerlane, ning minule seostuvad Austria jalgpalliga seoses hoopis alljärgnevad lood.


Austria kuulsaim mängija


Unustage Sindelar, ärge mõelge Happelile või Kranklile, praegustest jalgpalluritest rääkimata. Austria kuulsaim jalgpallur on hoopis Ludvig Wittgenstein. Aastatel 1889 – 1951 elanud filosoof sai maa üheks tuntuimaks jalgpalluriks aastal 1972, mil ta postuumselt osales Monty Pyhtoni legendaarses Kreeka ja Saksamaa vahelises jalgpallimängus.


Kahjuks pidi Wittgenstein Saksamaa rivistuses vastu võtma 1:0 kaotuse, kuigi temal endal polnud väravas vähimatki süüd. Vahetas ju Saksamaa peatreener Martin Luther ta teisel poolajal Karl Marxi vastu välja.
Wittgensteini pääs Monty Pyhtoni valitud koondisse polnud teenimatu. Olid ju tal juba eluajal jalgpalliga sidemed. Nimelt räägitakse, et oma peateose, ka eesti keeles kättesaadava «Filosoofilised uurimused» idee sai ta Cambridge’is jalgpallimängu jälgides.


Suur sobing sakslastega


Kui austerlased peavad oma jalgpalliajaloo tähtsaimaks mänguks sakslaste alistamist Cordobas (millest kirjutas eilne Postimees), siis sakslastega on seotud ka Austria jalgpalli häbiväärseim kohtumine.


1982. aasta MMi alagrupi viimases voorus tagas mõlemale koondisele edasipääsu sakslaste 1:0 võit. Mängu alguses jõudsidki sakslased väravani ning seejärel jäid mängijad vaid lõpuvilet ootama. Toonane Prantsusmaa treener Michel Hidalgo soovitas mõlemale meeskonnale anda Nobeli rahupreemia.
Sobing jättis pealtvaatajaks päev varem viimase vooru mängu pidanud Alžeeria.


Kurikuulsaks sai Austria delegatsiooni liikme Hans Tschaki kommentaar protesti esitanud Alžeeria jalgpallijuhtide kohta. «Keegi šeik nuusutab korra 300 aasta jooksul MMi õhku ning juba ta arvab, et võib siinsetesse asjadesse sekkuda.»


1982. aasta turniir jäi viimaseks, mil viimase vooru mängud peeti eri aegadel.


Hugo ja Willy Meisl


Austria jalgpallist rääkides ei saa märkimata jätta Hugo ja Willy Meislit. Oli ju vanem vend Hugo see, kellele kuulub 1930ndate aastate Austria imemeeskonna loomise au, samuti oli tema Euroopa esimese rahvusvahelise klubiturniiri Mitropa karika idee autor. Riikide meistrite üleeuroopalise turniirini jõuti ligi veerand sajandit hiljem.


Noorem vend Willy läheb aga ajalukku ühe enam tsiteeritud jalgpalliraamatu «Soccer Revolution» autorina. 1955. aastal ilmunud raamatus analüüsib ta jalgpalli taktikalist arengut ning jõuab järeldusele, et tulevikus kaovad jalgpallis kindlad tööjaotused. Teisisõnu: ründajad hakkavad aitama kaitsjaid ja vastupidi. Meisl ei eksinud.


Jalgpalli koht kirjanduses


Eespool mainitud Wittgenstein pole Austrias ainus, kes kirjatöö tarbeks jalgpallist inspiratsiooni leidnud.
Sarnane taust on samuti eesti keeles ilmunud Nobeli laureaadi Elias Canetti teosel «Massid ja võim». Raamatu kirjutamise ajal elas Canetti Viini Rapidi staadioni kõrval ning sai tribüünil oleva massi käitumist jälgida koduaknast.


Kuid jalgpallist on ainest leidnud ka ilukirjandus. Ödön von Horváthi jutustusest «Jumalata noorus» leiame küllap ühe ilusaima jalgpalliloo, mis paberile pandud.


Austria kirjanike nimekirjast, kes jalgpallist ideid ammutanud, ei saa välja jätta ka Friedrich Torbergi, Peter Handket, Heimito von Dodereri ja Elfriede Jelinekki.

Erinevad edasipääsu stsenaariumid


• Prantsusmaa saab edasi, kui Rumeenia kaotab või viigistab ja nemad võidavad Itaaliat.
• Itaalia saab edasi, kui Rumeenia kaotab või viigistab ja nemad võidavad Prantsusmaad.
• Itaalia saab edasi, kui Rumeenia viigistab Hollandiga ja nemad mängivad Prantsusmaaga väravatega viiki. (Lähevad edasi omavahelistes kohtumistes löödud väravatega.)
• Itaalia läheb edasi, kui Rumeenia kaotab Hollandile nelja või enama väravaga ja nemad mängivad Prantsusmaaga 0:0 viiki. (Pääsevad edasi parema üldise väravatevahega.)
• Itaalia läheb edasi, kui Rumeenia kaotab Hollandile 3:0 ja Itaalia mängib Prantsusmaaga 0:0 viiki. (Edasi parema kvalifikatsiooni koefitsientiga 2.364 – 2.250.)
• Rumeenia saab edasi, kui võidab Hollandit või kui lõpptulemused erinevad eespool mainitutest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles