Imemees Hiddink lükkas punavedurile hoo sisse

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa koondise veerandfinaali tüürinud Guus Hiddink ei hoidnud emotsioone vaos.
Venemaa koondise veerandfinaali tüürinud Guus Hiddink ei hoidnud emotsioone vaos. Foto: AP / Scanpix

Järjekordne Hollandi võluri Guus Hiddinki juhitav meeskond pääses jalgpalli suurturniiril alagrupist edasi, ning veel millise mänguga – kolmapäeva õhtul sõideti hooga üle Rootsi koondisest 2:0.

Hollandi, Lõuna-Korea ja Austraalia koondisele lisandus nüüd ka Venemaa. Kõik need meeskonnad on Hiddink suutnud kas MMil või EMil alagrupist edasi viia. Vedamiseks ei saa seda aukartustäratavat jada nimetada, sest alati on hollandlase juhitud meeskonnad mänginud head ja ilusat jalgpalli. Erandiks pole ka Venemaa koondis tänavusel EMil.


Pärast esimeses voorus Hispaanialt saadud 1:4 kaotust, tundus ilmselt paljudele, et venelaste EM-turniir jääb seekord üsna lühikeseks, ning et isegi Hiddinki masti mees ei suuda Vene karu talveunest äratada.
Edaspidi aga jooksis platsile hoopis teistsugune Venemaa koondis. Kõigepealt võeti muljetavaldav võit valitseva Euroopa meistri Kreeka üle ning kolmapäeva õhtul töötas punavedur juba täistuuridel – Rootsi koondisel ei jäänud midagi muud üle kui vaadata, kuidas venelased otse veerandfinaali vuhisevad.


Venelased suutsid kiirete ühepuute söötudega rootslaste aeglase tsoonikaitse lahti harutada ja täistabamusteni jõuda. Suurima panuse Venemaa võitu andis ründeduo Roman Pavljutšeno – Andrei Aršavin, kes mõlemad olid ka väravate autoriteks. Lõppseis võinuks rootslaste poolt vaadatuna kujuneda veelgi soolasemaks, kui venelased oleksid teisel poolajal vasturünnakutest tekkinud suurepärased väravavõimalused liigse trikitamise asemel realiseerinud.


Seda toonitas ka Venemaa peatreener Hiddink, kelle arvates löödi loodud võimaluste kohta liiga vähe väravaid.


«Oleksime pidanud nad auti lööma juba palju varem, aga hoolimata sellest on meeskond teinud suuri edusamme,» märkis peatreener. «See koondis armastab jalgpalli mängida ja ma olen selle üle ülimalt uhke.»


Kokkuvõttes oli aga kogu Venemaa meeskond eesotsas peatreeneriga ülimalt õnnelik. «See on arenevale ja paljude noormängijatega meeskonnale suur võit,» kiitis peatreener Hiddink hoolealuseid. «Tõeliselt meeldiv on selle meeskonnaga koostööd teha, noored on tõesti palju õppinud.»


Venelased, kes jõudsid esimest korda pärast Nõukogude Liidu lagunemist suurturniiri alagrupiturniirilt edasi, ei soovi aga piirduda juba saavutatuga ning on suunanud oma pilgud veerandfinaali suunas.
«Me oleme väga uhked selle üle, mis me oleme siin turniiril saavutanud, aga see pole meie jaoks piisav,» rääkis meeskonna ambitsioonidest Hiddink. «Järgmine eesmärk on võita hollandlasi.»


Hiddinki sõnul on tema ainuke mure enne veerandfinaali see, et Venemaa meeskonnal on ainult kaks päeva taastumiseks, kuid hollandlased, kes kasutasid alagrupi viimases voorus Rumeenia vastu rohkem varumängijaid, on saanud juba ligi kuus päeva puhata.


Veerandfinaalkohtumine Hollandiga tekitab Hiddinkis kindlasti palju emotsioone, sest penaltiseerias tuli vastu võtta kaotus Brasiilialt.


«Sellest tuleb väga eriline päev,» tunnistas Hiddink. «Ma tunnen hästi nende mängijaid ja peatreenerit, osa personali on veel sellest ajast, kui mina olin Hollandi peatreener.»


Venelased ootavad veerandfinaalist väga põnevat kohtumist ja loodavad, et nende veduril jätkub sütt veel üheks heaks esituseks. «Me mängime nagu Hollandki ilusat jalgpalli, nii et sellest peaks tulema meeldejääv kohtumine,» arutles Hiddink. Venelaste ründeäss Andrei Aršavin on sama meelt ning lubab, et Venemaa suudab turniiri parima meeskonna vastu esitada tugeva partii.


Venemaa ja Hollandi vaheline veerandfinaal mängitakse laupäeval Baselis.

Venemaa – Rootsi 2:0

Väravad: 24. Roman Pavljutšenko, 50. Andrei Aršavin.


Hoiatused: 57. Sergei Semak, 65. Andrei Aršavin, 76. Deniss Kolodin – 10. Andreas Isaksson, 49. Johan Elmander.



Venemaa: 1 Igor Akinfejev, 22 Aleksandr Anjukov, 8 Deniss Kolodin, 4 Sergei Ignaševitš, 18 Juri Žirkov, 11 Sergei Semak, 17 Konstantin Zõrjanov, 20 Igor Semšov, 15 Dinijar Biljaletdinov (9 Ivan Sajenko 66.), 10 Andrei Aršavin, 19 Roman Pavljutšenko (23 Vladimir Bõstrov 90.).



Rootsi: 1 Andreas Isaksson, 5 Fredrik Stoor, 3 Olof Mellberg, 4 Petter Hansson, 2 Mikael Nilsson (20 Marcus Allbäck 79.), 11 Johan Elmander, 8 Anders Svensson, 19 Daniel Andersson (16 Kim Källström 56.), 9 Fredrik Ljungberg, 10 Zlatan Ibrahimovic, 17 Henrik Larsson.



Kreeka – Hispaania 1:2

Väravad: 42. Angelos Haristeas – 61. Ruben de la Red, 88. Daniel Guiza.


Hoiatused: 34. Giorgios Karagounis, 72. Angelos Basinas – 41. Daniel Guiza, 45. Alvaro Arbeloa.



Kreeka: 1 Antonis Nikopolidis, 11 Loukas Vintra, 16 Sotiris Kyrgiakos (19 Paraskevas Antzas 62.), 5 Traianos Dellas, 4 Nikos Spyropoulos, 6 Angelos Basinas, 21 Costas Katsouranis, 14 Dimitris Salpigidis (8 Stelios Giannakopoulos 86.), 10 Giorgios Karagounis (22 Alexandros Tziolis 73.), 20 Yannis Amanatidis, 9 Angelos Haristeas.



Hispaania: 23 Pepe Reina, 18 Alvaro Arbeloa, 20 Juanito, 2 Raul Albiol, 3 Fernando Navarro, 14 Xabi Alonso, 22 Ruben de la Red, 10 Cesc Fabregas, 16 Sergio Garcia, 6 Andres Iniesta (12 Santi Cazorla 58.), 17 Daniel Guiza.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles