Kes pole EM-finaalturniiriga rahul?

, jalgpallivaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgpalli EMi vastaseid häirib fännide tekitatud müra.
Jalgpalli EMi vastaseid häirib fännide tekitatud müra. Foto: Reuters / Scanpix

Senise turniiriga ei saa kindlasti rahul olla kreeklased, prantslased, austerlased ja šveitslased. Nii kõlaks vastus, kui lähtuda sportlikust vaatevinklist. Kuid Austria ja Šveitsi puhul kõlavad negatiivsed noodid ka nendest valdkondadest, mis võistlustega kaudselt seotud.

Samal ajal kui jalgpallifännid staadionidel valjul häälel hümne laulavad (et laul võimsamalt kõlaks, jooksevad staadioniekraanil hümni sõnad) ning neil on teleekraanide vahendusel kümned miljonid kuulajad, siis ooperimajad on inimestest tühjad.


Nii teatas Viini riigiooper, et Austria ja Saksamaa omavahelise mänguga samale ajale jäänud kontserdile tuli selle hooaja vähemaarvulisem kuulajaskond.


Muuseumid tühjad


Veel kaebavad mitmed fännipiirkondadesse jäävad teatrid ja ooperimajad, et etenduste kvaliteeti häirib väljast kostev lakkamatu müra. Zürichi ooperimajale, mille küljeakendest avaneb võimalus vaadata fänniplatsile asetatud suurelt ekraanilt jalgpalli ning mida mõned teatritöölised ka kasutasid, pandi turniiri ajaks kahekordsed aknad.


Külastajate vähesuse üle kurdavad samuti linna keskustesse jäävad muuseumid ja kunstigaleriid. Ja nagu linnapildid tõestavad, peletab jalgpall sealt kõik, kes jalgpallist huvitatud pole.


Täna pole neis kaheksas Austria ja Šveitsi turniiri läbiviivas linnas mitte-jalgpalli-turistil või kohalikul elanikul vähimatki mõtet linnasüdamesse närve kulutama minna.


Olin üleeile ise tunnistajaks, kuidas Salzburgi vanalinnas asuvasse galeriisse, kus teiste seas näidati Dali ja Picasso töid, ei astunud poolteise tunni jooksul hingelistki. Ometi vooris sel ajal galerii eest läbi sadu inimesi. Kuid neil olid teised huvid.


Et veidigi oma väljapanekutele tähelepanu tõmmata, on paljud muuseumid nii Austrias kui Šveitsis pannud muude väljapanekute kõrval üles ka jalgpallile pühendatud nurgad. Kuid abi pole sellest tõusnud.


Kuid lisaks kultuuriinimestele kostab kaebusi ka äri valdkonnast. Minule, kes ma vähegi mõistlike hotellide otsimisele kulutasin palju väärtuslikku aega, tuli mõneti üllatusena Austria hotellipidajate liidu presidendi Sepp Schellhorni öeldu, et nende tsunftiliikmete ootused olid turniiriga seotult märkimisväärselt suuremad. Schellhorn teatab, et võrreldes eelmise aasta sama ajaga on sissetulekud ligemale viiendiku võrra väiksemad.


Rahalugemine Šveitsi moodi


Schellhorn toob peapõhjustena jalgpalliturismi erinevuse võrreldes näiteks kongressiturismiga.


Paljud jalgpallihuvilised on nn päeva-turistid, kes lähevad pärast mängu koju või peatuvad piiriäärsetes odavamates Saksamaa, Prantsusmaa, Itaalia või Sloveenia hotellides. Sellise käitumise ühe põhjuse saan tuua oma tähelepanekutest. Nimelt ei häbenenud mõned hotellid (eriti kehtib see kahe-kolmetärnihotellide kohta) turniiri ajaks hindu nelja-viiekordistada.


Neid valdkondi, kes turniiriga seotult oma muret kurdavad, on veelgi: transport (mängupilet tagab tasuta sõidu ühistranspordis mängupäeval ja sellele järgneval päeval kuni kella 12ni), haridus (jalgpallimängud ei lase õpilastel täielikult õpingutele pühenduda) ning isegi spordielu (jalgpall varjutab muud alad).


Kõige äärmuslikumat kurtmist kuulsin aga ühest Šveitsi raadiojaamast.


Nimelt arvutas keegi punktuaalselt raha lugevas Šveitsis välja, kui palju bensiini kulutab auto rohkem, kui küljeaknale kinnitada punavalge ristilipp... Mina sellistes sfäärides mõtelda ei oska ning olen selle numbri unustanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles