Nimeka Hollandi vastu rünnakule

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimastes koondisemängudes on teravat mängu näidanud Henri Anier (vasakul).
Viimastes koondisemängudes on teravat mängu näidanud Henri Anier (vasakul). Foto: Mihkel Maripuu

Lilleküla staadionil võõrustab Eesti jalgpallikoondis täna MM-valikmängus alagrupi liidrit Hollandit.
 

Eesti jalgpallikoondise peatreener Tarmo Rüütli avaldas nädala alguses, et tänases MM-valikmängus Hollandiga tahaks näidata ründavat mängu ja seetõttu soovib ta väljakule saata ka vastavat tüüpi pallurid, kes suudavad seda plaani ellu viia. Nüüd on mängupäev kätte jõudnud ja plaan on ikka sama.

«Mõtted ei ole muutunud. Arvan, et leidsin need tüübid, kes peaksid neid mõtteid oma tegudega täitma,» on Rüütli mängu eel optimistlikult meelestatud, kuid manitseb siiski ka ettevaatlikkusele. «Kaotada on alati midagi. Minna nüüd hurraaga Talvepaleed vallutama, seda pole mõtet teha. Tuleb ikkagi lähtuda sellest, mida me teame, vastas on ikkagi maailmaklassiga meeskond.»

Samas on ka teada, et tugeva vastasega mängides tuleb kasutada oma võimalusi maksimaalselt ja rünnata otsustavalt. «See ei ole julguse küsimus. Rohkem on see kinni selles, kuidas me suudame palle tagasi võita, pigem on tegemist vastu- ja kiirrünnakutega. Vaevalt saab siin unistada mingist positsioonirünnakust vastaste poolel. Kedagi pole mõtet siiski vägisi tagasi hoida, pigem õhutan olema terav,» lisas peatreener.

Eestlaste soovi rünnata toetab ka tõsiasi, et Hollandi poolel tuleb täna nende meedia teatel väljakule küllaltki noor kaitseliin. Keskkaitsepaari moodustavad 21-aastased Bruno Martins Indi ja Stefan de Vrij, paremkaitses võtab koha sisse 24-aastane Daryl Janmaat ja vasakul 19-aastane Jetro Willems.

«Tegemist on heade mängijatega, täpsemalt nende kohta väga ei teagi,» sõnas karjääri jooksul seitse aastat Hollandis pallinud eestlaste kapten Ragnar Klavan. 

«Keskkaitsjate Bruno Martins Indi ja Stefan de Vrij vastu olen ma mänginud. Nad on väga head mängijad, kes on palliga head, kuid kaitsetöös mitte nii standardsed keskkaitsjad, nagu oleme harjunud, seega näen seal mingit võimalust. Meil on koondises head ja kiired ründajad, kes võivad üks ühele ette võtta ja kaitsjatele peavalu valmistada. See on ka üks osa meie mängust, kuid kõige tähtsam osa on kaitsetöö.»

Eesti ja Holland on käimasolevas valiksarjas juba ühe korra kohtunud, kui märtsis teenisid hollandlased Amsterdamis 3:0 võidu. Toona lõppes avapoolaeg viigiga, kuid teisel kolmveerandtunnil mängiti meie kaitseliin kolmel korral üle.

«Eile (üleeile) vaatasime seda mängu uuesti – esimene poolaeg oli meie poolt töömahult küll positiivne, kuid langesime liiga oma värava lähedale. Meil kadus ees teravus ära ja see on asi, mida sel korral parandada,» tõi Klavan esile toonased puudused.

Eesti koondise väravat hakkavad homme põhiliselt ohustama Manchester Unitedi ründaja Robin van Persie ja teda äärtelt toetavad Müncheni Bayerni mängumees Arjen Robben ja Kiievi Dinamo ridadesse kuuluv Jermain Lens. «Kvaliteeti ja klassi on neil nendel positsioonidel kuhjaga.

Peame tegema asju meeskondlikult ja kui jääme kuskil hätta, siis peame üksteist aitama,» teab Klavan rohtu, kuidas suuri staare pidurdada. «Sel hooajal ei ole jõudnud tema (van Persie) tegemisi jälgida. Sai tema vastu juba korra mängitud ja põhiasjad on selged, teda on ka Meistrite liigas piisavalt nähtud.»

Hollandi koondise koosseisu mahtus sel korral ka Klavani klubikaaslane Paul Verhaegh, kes kannab FC Augsburgis seejuures kaptenipaela. Kuigi rahvusesinduses on 30-aastane paremkaitsja seni pääsenud väljakule vaid ühe korra, tehti eelseisvast kohtumisest omavahel siiski juttu.

«Eks nemad loodavad nendest mängudest (teisipäeval mängib Holland võõrsil Andorraga) maksimumpunkte ja tagada sellega pääse MM-finaalturniirile. Ütlesin talle, et see asi ei ole nii lihtne, kui arvate,» märkis Klavan.

Enne tänast kohtumist tabas Eesti koosseisu veel üks tagasilöök, kui selgus, et mängus ei saa osaleda tavapärane vasakkaitsja Taijo Teniste. «Tenistet piinab viirushaigus ja ta pole võimeline homme (täna) mängima. Siin kohal olevatest meestest on ta ainus, kes ei saa koondist aidata,» täpsustas Rüütli.

See aga tähendab, et kaitseliinis on kaks kohustuslikku sundkäiku, kuna juba augustis sai mäletatavasti vigastada Igor Morozov, keda Rüütli näeks just kõige meelsamini Klavani kõrval keskkaitses. Morozov asendatakse täna Piirojaga ja Teniste koha võtab kõigi eelduste kohaselt sisse Dmitri Kruglov.

Võimaliku algkoosseisu asjus oli Rüütli eile kidakeelne ja kui näiteks Klavani, Sergei Pareiko, Konstantin Vassiljevi ja Enar Jäägeri algrivistusse kuulumises ei kahtle keegi, siis võrreldes viimaste koondisemängudega on mõneti üllatuslikult põhikoosseisus Joel Lindpere.

«Ta on kaugelt kohale tulnud, mis ta pingil ikka istub, las näeb vaeva ka,» sõnas Rüütli, kes siiski ei täpsustanud, kas Chicago Fire’i mängumees võtab koha sisse keskväljal või äärel. «Joel on universaalne, suur meister, kes suudab täita erinevaid kohti,» lisas ta.

«Algrivistuse koht on mingil määral üllatus. Liitusin meeskonnaga teistest päeva võrra hiljem, kuid tunnen end hästi,» märkis Lindpere, kes on rahul ka koduklubis saadava mängukoormusega.
Eesti ja Hollandi MM-valikmäng algab täna Lilleküla staadionil kell 21.30. Teistes tänastes D-alagrupi kohtumistes võõrustab Rumeenia Ungarit ja Türgile sõidab külla Andorra.

Suured staarid noorte keskel

Hollandi jalgpallikoondis saabus eile Tallinna eesotsas oma suurimate staaride Robin van Persie, Arjen Robbeni ning Wesley Sneijderiga, kuid üldplaanis on tegemist väga noore koondisega.

Tänaste vastaste praeguses tiimis on vaid neli meest, kes on Hollandi särgi tõmmanud selga rohkem kui 20 korda. Lisaks eespool mainitud van Persiele, Robbenile ja Sneijderile on suure rahvusvahelise kogemusega veel 33-aastane Dirk Kuyt, Fenerbahce ründaja on 94 koondisemänguga praeguse rivistuse kogenuim mängija. Tallinna sõitnud koosseisuga on vastaste peatreener Louis van Gaal aga ülimalt rahul.

«Kõik mehed on terved ja seega on kõik mehed valmis väljakule minema, kahjuks saan algkoosseisu panna vaid 11 meest,» sõnas eilsel koondise pressikonverentsil van Gaal, kes Eesti mängijate kohta midagi konkreetset öelda ei soovinud. «Ma arvan, et seda on raske öelda, kuna muidu jätan mulje, et keegi on kellestki parem.»

Samal ajal leidis nimekas hollandlane häid sõnu nii Eesti koondise kui ka Lilleküla staadioni kohta. «Kõik võivad üllatada, kõik sõltub alati olukordadest, väljakust jne. Väljak on väga hea ning see meeldis nii mulle kui ka mängijatele. Eesti on väga hea meeskond, kes mängib distsiplineeritult ja keda on raske alistada. Mäng Eestiga oli siiamaani selle valiksarja kõige raskem (Holland võitis Amsterdamis 0:0 lõppenud avapoolaja järel lõpuks 3:0), kui kohtumine Türgiga kõrvale jätta (Holland võitis 2:0),» kiitis van Gaal.

Mäletatavasti oli van Gaal Hollandi koondise peatreener ka 2001. aastal, kui peeti meie esindus­areeni avamäng. «Eelmisel korral me võitsime (4:2), see oli peamine. Me ei mänginud hästi, kuid Eesti mängis väga hästi,» sõnas ta. «Mäletan staadionit, kuid nüüd on siin palju mõnusam. Homme on oodata täismaja ja meile see väga meeldib.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles